Safety first: Volvo V40 is de veiligste auto ooit getest
Nieuws

Safety first: Volvo V40 is de veiligste auto ooit getest

maandag 03 september 2012 13:15

Dat wij ons ontzettend veilig voelden in de V40 was terecht. Met 98 uit 100 punten is de Zweed de veiligste auto ooit getest.

Begin deze zomer mochten we de nieuwe Volvo V40 door veel te krappe straatjes, langs denderende vrachtauto's en over steile colletjes rijden. We voelden ons geen moment in gevaar. De auto monitort continu wat er rond de auto gebeurt en is in staat zelf in te grijpen als dat nodig is. De doelstelling van de ambitieuze Zweden is dan ook dat er vanaf 2020 geen mens meer door een ongeluk met een Volvo overlijdt.

De laatste toevoeging aan het arsenaal airbags is een voetgangersunit die onder de motorkap vandaan over de raamstijlen omhoog schiet. Daarnaast zitten alle bekende elektronische hulpsystemen in de auto: auto-brake, city safety, blind spot information system etcetera. Toch geeft de auto je niet het gevoel dat je als een omaatje moet rijden.

Effect van al deze inspanningen is dat de V40 uiteraard vijf sterren behaalde in de Euro NCAP crashtest. Die vijf sterren werden binnen getikt met een 98% score. De hoogste score ooit voor een personenauto.

Rutger is sinds 2006 de meest noordelijke blogger van Bright. Hij schrijft graag het verhaal achter het verhaal. Hij doceert conceptontwikkeling op de Academie voor Popcultuur en werkt als freelance ideeƫnman en verhalenmaker.

Reacties

Doe maar weer wat minder. De zuinige motoren zijn compleet gecompenseerd door de exrea kilos blik en airbags. Gewoon weer graag 4 ncap sterren, 2 airbags,

 

en 1 op 25 met benzine. Dat laatste verdween. Mag een slash niet?

 

Die V40 heeft net zon ruim interieur als mijn auto uit 1999, en rijdt net zo 1 op 16. Is dat vooruitgang?

 

Nee, ruimte boven mensenlevens stellen, dat is vooruitgang...

 
afbeelding van Rutger Middendorp

Toegegeven: indirect doodgaan aan uitstoot van auto's (op welke manier dan ook) boezemt minder angst in dan het idee dat je een boom in je dashboard en tegen je voorhoofd hebt staan. Het probleem met verbruik is enerzijds gevolg van extra gewicht (van airbags e.d.) anderzijds omdat iedereen de stoplichtsprint wil winnen. 

 

Nieuwsbrief