Samen kaarten met Mind World Map

Samen kaarten met Mind World Map

20-12-2005 16:06 Laatste update: 30-04-2018 04:15

Het project Mind World Map dook veelvuldig op in onze feeds.

Wat is het, wie zit erachter en waarom eigenlijk? Ingeborg mailt met bedenker Douwe Osinga.

De plek op aarde waar je leeft beïnvloedt je wereldbeeld. Niet alleen in termen van welvaart en mogelijkheden, maar ook letterlijk hoe de kaart van de aarde er volgens jou uit ziet. 'Nederland, dat is toch een eiland tussen Engeland en Duitsland?' was de openingszin waarmee een Amerikaan mij ooit dacht te imponeren. En deze man komt nog in de buurt. Mind World Map wil de verschillen in wereldbeeld laten zien. Daartoe staat een kaart online waaraan iedereen een pixeltje kan bijdragen. Mooi idee. De bedenker is Douwe Osinga (1968).


Bezoekers van de site dienen de rode stip om te zetten in of een blauwe (zee) of een groene (land). Bekijk de ontwikkeling van de kaart.


Waar komt het idee voor de Mind World Map vandaan? Heeft het soms iets te maken met jouw eigen wereldbeeld als expat? En wat wil je ermee bereiken?

Het idee is eigenlijk een paar jaar geleden gegroeid toen ik in Indonesië was en me afvroeg hoe andere mensen de wereld zagen. Ik heb toen wat mensen daar gevraagd een wereldkaart te tekenen, uit het hoofd, met het idee een atlas samen te stellen van wereldkaarten uit verschillende landen. Helaas vonden mensen het nogal beschamend zo'n kaart te tekenen omdat ze er niet veel van wisten. Toen dacht ik, dan maken we er een collectieve kaart van. Zo ontstaat het wereldbeeld van de gemiddelde internetgebruiker.


Zeg Douwe, je hebt Mind World Map in je vrije tijd gemaakt en je werkt voor Google in Zürich, dat ook driftig met kaarten in de weer is. Heb je soms iets met kaarten?

Ik hou ervan met technologie ideeën zichtbaar te maken, zoals Mind World Map. Die kaart leeft op mijn eigen site waar ik altijd al allerlei speeltjes neerzette die ik ontwikkelde als uitlaatklep voor creativiteit. Op een gegeven moment kwam iemand van Google mijn site tegen en stuurde me een mailtje of ik niet daar wilde komen werken, en zo geschiedde. WordColor (Google Images bepaalt de kleur bij een woord) en VisualPoetry zijn de meest populaire items op m'n site. Zelf vind ik LandGeist erg geslaagd. Dat is een variant op Google's Zeitgeist, waarmee een beeld van de maatschappij ontstaat in de vorm van, jawel, een wereldkaart. Welke landennamen geven bij bepaalde zoektermen het grootste aantal hits. Daar zie je dat het woord 'vakantie' het meest voorkomt in combinatie met Mauritius. Het woord 'oorlog', net als 'democratie' overigens, scoort het hoogst met Irak.


LandGeist toont met zoekterm oorlog de 'as van het kwaad'.


Heb je nog meer toffe dingen in de aanbieding?

World66 is een reissite die ik met m'n broer heb opgezet naar aanleiding van onze reizen. Alle artikelen kunnen direct en door iedereen aangepast worden. Het is eigenlijk een collectieve reisgids.

Ook al zo'n puike site. In de gaten houden dus die Osinga.