Servies met zonnecellen wint DOEN|Materiaalprijs

Servies met zonnecellen wint DOEN|Materiaalprijs

zaterdag 20 oktober 2012 15:00

The Energy Collection van ontwerpster Marjan van Aubel is een serviesset die zonne-energie opneemt en doorgeeft aan een kast.

Zojuist is op de Dutch Design Week de Doen|Materiaalprijs ter waarde van 15.000 euro uitgereikt aan ontwerper Marjan van Aubel voor haar kast en servies The Energy Collection. De borden en glazen hebben een laagje kleur dat energie kan opslaan.

De koperen ringen aan de onderkant van het servies geven de elektriciteit door aan de koperen ringen in de planken van de kast. Aan de zijkant zijn twee usb-ingangen waar bijvoorbeeld een telefoon of lamp op aangesloten kunnen worden, zoals te zien is in de video.

Van Aubel is pas afgestudeerd aan het Royal College of Art in Londen. Haar energieservies maakte ze met hulp van de scheikundige Michael Graetzel, die elektriciteit wist op te vangen met pigment.

De jury roemt het ontwerp van Van Aubel omdat het naast functioneel ook aanzet tot nadenken. "Belangrijker dan het kleine beetje stroom dat opgewekt wordt, is het idee erachter. Het ontwerp is een pleidooi voor een natuurlijker omgang met energie en een groter bewustzijn van de energieconsumptie van alledaagse apparatuur die we vaak gedachteloos gebruiken."

De Aanmoedigingsprijs ging naar Kristie van Noort, die 150 kilo restafval uit de porselein- en mijnindustrie in Cornwall meenam om daar een zevendelige set kommen en schalen van te maken. Van elke set heeft één object een afwijkende kleur. Hiermee wil Van Noort aangeven dat er voor 1 kilo porselein 6 kilo restafval overblijft.

De DOEN|Materiaalprijs is bedoeld om beeldend kunstenaars, vormgevers, modeontwerpers en architecten uit te dagen om nieuwe, duurzame materialen en innovatieve technieken in hun werk toe te passen. Alle genomineerde werken zijn tijdens de Dutch Design Week van 20 t/m 28 oktober in Eindhoven.

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Nieuwsbrief