Slecht bereik met Vodafone? Koop een privezendmast
Nieuws

Slecht bereik met Vodafone? Koop een privezendmast

dinsdag 21 augustus 2012 09:51

Vodafone gaat privézendmasten, zogeheten femtocellen, verkopen aan klanten die slecht mobiel bereik hebben.

Het blijft een grappige tegenstrijdigheid: de nieuwste smartphones hebben een übersnelle quadcore-processor, maar verliezen hun 3G-verbinding zodra je een gebouw van zware materialen betreedt. Om het mobiele bereik in goed geïsoleerde gebouwen te verbeteren, gaat Vodafone vanaf 3 september femtocellen aan zowel particuliere als zakelijke klanten aanbieden. Deze femtocellen fungeren als een privézendmast die je in een stopcontact plaatst. Ze zenden een 3G-signaal met een straal van circa dertig meter uit.

De privézendmasten worden verkocht onder de naam SingaalPlus Plug & Play en kunnen voor bellen en mobiel internetten worden gebruikt. De femtocel wordt via de huidige internetverbinding met het netwerk van Vodafone verbonden en hierdoor is het apparaat ongevoelig voor drukte of storingen op het mobiele netwerk. De privézendmast werkt alleen met 3G-apparaten met een Vodafone-simkaart (smartphones, laptops, tablets) en kan zowel gesloten als open worden ingesteld. Met een open femtocel kan iedereen met een Vodafone-simkaart hun apparaat verbinden, een gesloten femtocel laat alleen specifieke telefoonnummers toe.

Hoewel je met een femtocel geen gebruik maakt van de masten van Vodafone, gaat het dataverkeer via de femtocel gewoon van je huidige datalimiet af. Dat is een kleine domper, want je verbindt de femtocel met je huidige internetverbinding. Vodafone hoopt met de privézendmasten naast klanten een betere verbinding aan te bieden ook het huidige mobiele netwerk te ontlasten.

De femtocel werkt alleen in Nederland en ondersteunt maximaal acht gesprekken of dataverbindingen tegelijkertijd. De adviesprijs voor SignaalPlus Plug & Play bedraagt 85 euro voor consumenten en 70,25 voor zakelijke klanten.

Daniël schrijft voor RTL Nieuws en RTL Z over technologie, van smartphones en slimme stofzuigers tot privacy en asymmetrische encryptie. Houdt van espresso, de middeleeuwen en terabytes.

Reacties

Je betaald €85 voor een femtocel en vervolgens ga je dubbel betalen voor internet over je eigen kabel/adsl verbinding. Dat is makkelijk geld verdienen voor Vodafone.

 

Is de reclame in de Bright-app ook uit te schakelen?

 
afbeelding van Erwin van der Zande

De spaarzame advertorial die voorbij komt is niet uit te schakelen. Ook hier moet de schoorsteen ergens van roken.

 

Ooit had ik Vodafone en had hetzelfde probleem met bereikbaarheid. De overstap naar KPN deed wonderen.
Kortom, Vodafone laat eindgebruikers betalen om een structureel probleem (te weinig zendmasten) op te lossen.

 

De femtocell als oplossing voor slechte 3G dekking is een deeloplossing, immers werkt de 3G - Wifi brug twee kanten op.
Ofwel je sluit een 3G toegangspunt op het normale netwerk aan; via glasvezel, kabel of DSL internet voorzie je dan een ruimte van 3G dekking.
Handig in buitengebieden waar het uitrollen van 3G niet lonend is. Of in gebouwen. Er zijn ook 3G versterkers die het signaal buiten oppikken en binnen versterkt verspreiden.
Die mogelijkheid is handig voor binnensteden met veel hoogbouw.

Als er een behoefte is aan draadloos internet kan je ook andersom redeneren. Als er wel 3G dekking is maar geen Wifi (op een bouwplaats of een beurs, of op een mobiele lokatie), kun je gebruik maken van een Wifi-router met 3G modem. Veel smartphones en tablets hebben die mogelijkheid al ingebouwd ('tethering' heet dat).

Maar wat willen de gebruikers nu eigenlijk? Die willen het liefst gratis Wifi op locaties waar ze verblijven. Op stations, op school, op hun werk, in de koffietent op de hoek.
Wat ieder bedrijf of instelling mag verwachten is dat mensen eenvoudig online willen. Bordje bij de deur met 'gratis Wifi' - van een fatsoenlijke kwaliteit in termen van bandbreedte, dekking en gebruikersvriendelijkheid.
3G femtocell technologie heeft die schalingsmogelijkheid niet, managed Wifi wel. Natuurlijk hangt daar een prijskaartje aan. Er zijn genoeg mogelijkheden voor iedere plek en iedere portemonnaie. Van een eenvoudig accesspoint van degelijke kwaliteit voor 5 gebruikers bij het cafeetje om de hoek, tot een volledig managed en redundant draadloos netwerk met honderden toegangspunten voor duizenden studenten bijvoorbeeld - en alles daartussen. Ik en u willen net als alle andere gebruikers dat ik overal draadloos kan netwerken zoals thuis. Zie het als een recht. Omdat ik het waard ben.

 

@erwin wat jammer... Misschien betaalde app erbij?

 

€70,25 voor zakelijke klanten is ex. btw, dus €85 incl. btw (per 1 oktober als de btw 21% wordt). "Kost dus net zo duur" ;-)

 

Nieuwsbrief