Slecht gesteld met Nederland als innovatieland
Nieuws

Slecht gesteld met Nederland als innovatieland

vrijdag 08 juni 2012 11:36

Volgens onderzoeksbureau TNO loopt het Nederlandse innovatieklimaat achterop in Europa.

Te weinig geld naar onderzoek en een kleine overlevingskans voor startende ondernemers maken Nederland tot een slecht innovatieland. Dat is de harde conclusie van TNO en het Haags Centrum voor Strategische Studies in hun rapport 'De staat van Nederland innovatieland 2012', meldt de NOS. Dat is erg ongunstig voor een land dat het voornamelijk van export moet hebben.

"De groei van het aandeel snelgroeiende bedrijven en van jonge snelle groeiers (gazelles) vormt een belangrijke maat voor vernieuwingskracht en dynamiek. Nederland blijft op beide kengetallen achter op andere landen in Europa", aldus het rapport. De overlevingsgraad na 2 jaar voor startende bedrijven is 65 tot 75 procent. Hiermee staat Nederland tamelijk achteraan in Europa.

Ook blijven de investeringen naar onderzoek achter in vergelijking met andere Europese landen. De grote bedrijven als Philips, Shell en Unilever investeren bijna driekwart van de totale investering van ons land, het midden- en kleinbedrijf blijven dus erg achter.

TNO pleit in het onderzoek voor een duidelijker overheidsbeleid, waarbij innovatie "niet langer een speelbal moet zijn van de politici". Daarnaast vindt TNO dat de overheid voorop moet gaan. "Een overkoepelende integrale, en vooral ook toekomstgerichte, visie ontbreekt vooralsnog. (…) Duidelijk is dat een toekomstvisie ook tot het publieke domein behoort, die niet, zeker niet in zijn volle breedte, van het bedrijfsleven verwacht mag worden."

Bram is begonnen bij Bright maar inmiddels werkzaam voor RTL Nieuws. Gelukkig blogt hij nog regelmatig voor ons.

Reacties

Sta hier niet vreemd van te kijken.
Ondernemers worden in NL vaak gezien als de 'vijand'. De graaiers, de foute mensen. Terwijl zij juist degenen zijn die banen en kansen creëren voor anderen.
Nederland is een van de weinige landen waar ondernemers door wetten en regeltjes alleen maar worden tegen gewerkt. Je ziet ook dat steeds meer ondernemers naar het buitenland vertrekken.

 

sorry maar waar haal je dit vandaan zeg?
Entrepreneurs worden juist als helden onthaald. Beter nog, van elke lichting ontwerpers die ik nu van Eindhoven zie afkomen begint een heel groot deel direct als starter. Het is nog nooit zo makkelijk geweest om een onderneming te starten en het aantal ondernemingen stijgt elk jaar weer.

Het enige wat hier moeilijk is in Nederland is de mentaliteit om iets nieuws te omarmen. Men twijfelt om te investeren door de aanhoudende stroom van negatief nieuws. En juist het omarmen van innovatie zorgt voor groei.

Daarbij creëren ondernemers geen banen, afnemers van je product doen dat. Zonder 'consument' geen ondernemers. Niet de zaken gaan draaien alsof er slechts 1 type mens een heel land kan redden. Het heet niet voor niets een SAMENleving

 

Wat een vreemde reactie...
Waar heb je het eigenlijk over? Reageer je nu op mij? Dan begrijp ik al helemaal niets van je reactie.
Ondernemers creëeren geen banen? Wie werken er dan allemaal in die bedrijven?
En afnemers van je product creëren banen? Ik heb dus geen mensen voor me werken en ik betaal ze ook geen salaris? Dat doen consumenten? En als die even niets afnemen dan betaal ik mijn werknemers ook gewoon
Daarbij is het altijd makkelijk om een onderneming te starten. Daar heb ik het ook niet over. Maar een onderneming in NL succesvol te laten zijn is moeilijker dan in vele andere landen door de vele wetjes en regeltjes.
Beetje rare reactie van je.

 

Ik ben het er wel mee eens dat Nederland een geweldig land is voor middelmaat. Die voelen zich als een vis in het water door de steun die deze mensen krijgen uit de overheid. Maar ik heb het juist over echt talent. Mensen die het glazen plafond van NL voelen. Als je dit niet voelt hoor je ook niet bij het talent. Is wel een goede graad meter altijd.
Talent moet je steunen door vrij te laten. En dat kan niet in NL. Middelmaat wil dit juist niet. Die verlangen naar de regels en wetjes om zich zo toch kunstmatig groter en beter te voelen dan ze zijn. Ten koste van werkelijk talent. Dat is jammer.

 

BAH !!
De trendwatchers krijgen gelijk; Nederland wordt een 'slaapland'.

 

Nederland staat al in het buitenland bekend als de 'wachtkamer'.

 

Nieuwsbrief