'Smartphone kan vertellen of je depressief bent'

'Smartphone kan vertellen of je depressief bent'

21-07-2015 07:26 Laatste update: 27-04-2018 22:34

Wat zegt je smartphone over je gemoedstoestand? Volgens Amerikaanse wetenschappers best veel.

Onderzoekers van de Northwestern University stellen dat je telefoongebruik duidelijke aanwijzingen kan bevatten voor een mogelijke depressie. Zij claimen dat ze op basis van telefoondata in 87 procent van de gevallen kunnen voorspellen of iemand depressief is of niet. Daarmee zouden de telefoongegevens betrouwbaarder zijn dan bijvoorbeeld vragenlijsten.

Om te beginnen zijn daar de GPS-data. Als je vaak thuis zit of maar een beperkt aantal locaties bezoekt, is de kans op een depressie groter. “Als mensen depressief zijn, hebben ze de neiging zich terug te trekken en hebben ze minder energie om er op uit te gaan en dingen te ondernemen”, legt onderzoeker David Mohr uit.

Ook een onregelmatig patroon in je dagelijkse activiteiten, kan volgens de onderzoekers duiden op een depressie. Wie vaak op verschillende tijdstippen naar zijn werk gaat, heeft bijvoorbeeld een grotere kans op een depressie.

Vermijdingsgedrag

Ten slotte zegt ook het gebruik van je smartphone iets over je gemoedstoestand. Hoe meer je van smartphone gebruikmaakt, hoe groter de kans op een depressie. "Mensen maken gebruik van hun telefoon om maar niet aan pijnlijke gevoelens of moeilijke relaties te hoeven denken", stelt Mohr. "Het is een vorm van vermijdingsgedrag dat we zien bij een depressie."

Depressieve mensen zijn volgens de onderzoekers gemiddeld 68 minuten per dag met hun telefoon bezig, terwijl mensen zonder klachten gemiddeld maar 17 minuten op hun telefoon zitten. Dat laatste lijkt me overigens best weinig. Of zou ik de hele dag alleen maar mensen met een depressie tegenkomen?

Bij de resultaten valt nog wel een kanttekening te maken: aan het onderzoek, dat twee weken liep, deden slechts 28 mensen mee.

Lees ook:

Instagram nog deprimerender dan Facebook