Smartphone-malware neemt stiekem foto’s je omgeving
Nieuws

Smartphone-malware neemt stiekem foto’s je omgeving

maandag 01 oktober 2012 10:45

Amerikaanse onderzoekers ontwikkelden spyware voor smartphones die zonder dat je het merkt foto’s maakt en daarmee een 3d-beeld van je omgeving creëert.

Je smartphone wordt alsmaar slimmer en met steeds meer sensoren uitgerust om je leven makkelijker te maken. Deze sensoren als digitale kompassen, versnellingsmeters en gps maken het echter ook makkelijker voor kwaadwillenden om gegevens van je te stelen. Zo hebben wetenschappers aangetoond dat smartphone-malware je creditkaartnummer kan afluisteren als je dat tijdens een telefoongesprek doorgeeft aan een verkoper. De versnellingsmeter in je smartphone kan misbruikt worden om te ‘voelen’ welke toets je op het touchscreen aanslaat.

Gelukkig zijn deze voorbeelden van malware ontwikkeld door onderzoekers die willen aantonen hoe technologie in een smartphone misbruikt kan worden. Onderzoekers van het US Naval Surface Warfare Center hebben nu een nieuwe vorm van malware ontwikkeld die de camera in je smartphone gebruikt om stiekem foto’s te nemen van je omgeving.

De PlaceRaider malware stuurt de foto’s zonder dat je het in de gaten hebt naar een server. Software op die server plakt die foto’s aan elkaar en bouwt gedetailleerde 3d-beelden van de omgeving waar de foto’s waren genomen. De onderzoekers wilden hiermee aantonen dat het mogelijk is voor dieven om via een smartphonecamera een kijkje op afstand te nemen in je huis. Door de 3d-beelden te bestuderen kan een dief op afstand virtueel je financiële documenten, persoonlijke informatie of geheime bedrijfsinformatie stelen.

De onderzoekers gaven twintig mensen een Android-smartphone met de PlaceRaider malware zonder dat deze mensen daarvan bewust waren. Ze vroegen ze om de smartphones voor gewone doeleinden in hun kantooromgeving te gebruiken. De gebruikers hadden niet in de gaten dat de smartphones voortdurend foto’s aan het schieten was omdat de PlaceRaider malware het geluid van de camerasluiter uit zet.

Een andere groep mensen kreeg de opdracht om zoveel mogelijk informatie uit de foto’s te halen. Ze keken naar de foto’s om basisinformatie zoals het aantal muren in een kamer vast te stellen maar ze zochten ook naar gedetailleerde informatie zoals persoonlijke cheques die rondslingerden. Een deel van deze groep keek alleen naar de individuele foto’s terwijl de anderen de 3d-beelden onderzochten die opgebouwd waren uit de verschillende foto’s. Uit het onderzoek bleek dat het in vergelijking met de het bestuderen van individuele foto’s een stuk makkelijker was om informatie over objecten in een kantooromgeving te verzamelen via de 3d-beelden.

Hoewel de onderzoekers PlaceRaider voor Android ontwikkelden gaven ze aan dat het net zo goed voor andere platformen zoals iOS of Windows Phone ontwikkeld kan worden. Volgens de onderzoekers zou misbruik van de smartphone camera voorkomen kunnen worden als het geluid van de camerasluiter niet uitgezet kan worden.

Dat zou echter niet kunnen voorkomen dat malware stiekem video’s schiet. De onderzoekers hebben videomalware echter vermeden vanwege de enorme hoeveelheid data die video oplevert. Maar dat zal in de nabije toekomst geen belemmering zijn omdat mobiele netwerken steeds sneller worden. Dan blijft er eigenlijk nog maar een optie over en dat is een anti-malware app op je smartphone. Dat zou weleens de meest gedownloade app kunnen worden waar niemand op zit te wachten.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Mooi man, android :-).

 

Lensdop

 

Heel mooi dat Android! Maar ik zou het lang niet iedereen aanbevelen. Sterker nog, de meeste mensen adviseer ik een iPhone te nemen aangezien dat gewoon doet w
at het doen moet, en mijn oma kan hem nog bedienen.
Zelf geef ik tegenwoordig toch de voorkeur aan Android. Ik vond mijn Iphone alleen maar leuk met een jailbreak. Met Android heb je standaard de vrijheid van een jailbreaked toestel. Maar ja, dan moet je wel met de bijkomende risico's om kunnen gaan...

 

Heerlijk, alles zo open. Fijn toch. Geniet ervan mensen.
Oh, wat zijn we rustig.. het had eens over de iphone moeten gaan.

 

Nieuwsbrief