Smartphones hoeven je festival niet te verpesten

Smartphones hoeven je festival niet te verpesten

04-09-2015 10:29 Laatste update: 27-04-2018 21:32

Bram organiseerde een festival waar de smartphone niet voor ergernis maar voor een groepsgevoel zorgde.

Een maand geleden was ik een van de organisatoren van de Tuinmus, een festival met als ondertitel 'typisch geval van een totaalbeleving'. In de Amsterdamse Tolhuistuin liepen zo'n 200 mensen, verdeeld in drie groepen, routes door de tuin, die gevuld waren met fotografie, film en theater.

WhatsApp-groepen

Bij binnenkomst werd iedereen bij een groep ingedeeld (groen, rood of blauw) en gevraagd om zijn telefoonnummer achter te laten. Dit nummer werd toegevoegd aan een WhatsApp-groep, waarin ze vriendelijk ontvangen werden door hun groepsgids.

In eerste instantie waren de WhatsApp-groepen bedoeld om foto’s met je groepsleden te delen die bij de fotografieroute gemaakt werden, maar tijdens de dag gingen de groepen helemaal los. Het bleek een echte groepsbinder. Er werd druk gepraat, gefotografeerd en de concurrentie met de andere groepen aangegaan. Inclusief updates over het programma en tips voor de afterparty. Bij de slotband werden de foto's geprojecteerd als visuals.

In totaal zijn er ruim 1000 berichten verstuurd in de groepen. Dat is dus gemiddeld 5 per persoon - en dan waren en ook nog een hoop mensen zonder smartphone.

Hij leeft nog steeds

De meest fanatieke groep, de blauwe, had bij het vallen van de nacht nog geen genoeg van de groep. Tot op de dag van vandaag is deze groep nog steeds actief. Het eerste verzoek om te daten is al geplaatst (we wachten nog steeds op het antwoord).

Het kan dus wel

Ik wil niet opscheppen of mezelf op de borst kloppen, maar te vaak hoor ik dat smartphones en sociale media mensen uit elkaar drijven en dat mensen zich kapot ergeren aan het smartphonegebruik op evenementen. Gebruikers, en dan vooral twintigers, zouden niet meer weten wat 'echt' contact is, niet meer in het moment leven en niet meer 'gewoon kunnen genieten' (vooral dat laatste).

Volgens mij laat ons experiment mooi zien dat men niet zoveel veranderd is, maar alleen via een andere taal praat. Daar kan je je al mopperend tegen verzetten, maar je kan ook kijken hoe je deze nieuwe taal juist kan inzetten. Want dat kan het ineens bijdragen aan, jawel daar is-ie weer, de totaalbeleving.