Snelle 4G van iPhone 5 voor meeste Europeanen nog niets waard
Nieuws

Snelle 4G van iPhone 5 voor meeste Europeanen nog niets waard

donderdag 13 september 2012 13:40

Apple's nieuwe iPhone 5 ondersteunt snelle 4G-netwerken. Helaas heb je er als Europeaan nog bar weinig aan.

Het snelle mobiele netwerk 4G, ook wel LTE genoemd, begint in Nederland heel langzaam op gang te komen. KPN, Vodafone, T-Mobile, Tele2 en Ziggo hebben 4G-testnetwerken draaien. Maar ook al ben je een van de testpersonen van 4G dan nog kan je niet met het snelle mobiele netwerk internetten als je binnenkort de iPhone 5 aanschaft. Apple's iPhone 5 indersteunt wel 4G, maar nauwelijks Europese 4G netwerken.

Dat is vooral zuur voor Zweedse iPhone-fans. De Zweedse provider TeliaSonera was de eerste provider in de wereld die in 2009 live ging met een 4G-netwerk in Zweden. Al drie jaar wachten Zweedse iPhone-gebruikers op 4G-ondersteuning, maar Apple laat ze nu wéér links liggen. De enige landen in Europa waar de nieuwe iPhone 5 wel 4G ondersteunt, zijn Engeland en Duitsland. In Duitsland zijn het Deutsche Telekom-klanten en in Engeland T-Mobile- en Orange-klanten die van het snelle 4G-netwerk op de nieuwe iPhone gebruik kunnen maken. Apple ondersteunt voornamelijk 4G netwerken in Noord Amerika, Azië en Australië.

Apple heeft echter wel geleerd van de marketingfout van de meest recente iPad. Wereldwijd adverteerde Apple dat de iPad 3 het snelle 4G ondersteunde terwijl dat feitelijk alleen maar voor de VS en Canada gold. In Australië zorgde deze vage marketing voor een boete van ruim 2 miljoen euro. Een speciale pagina met een duidelijk overzicht per land waar de iPhone 5 wel 4G ondersteunt, moet consumentenklachten dit maal voorkomen.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Sowieso belachelijk dat ze geen iPad 3 of iPhone 5 uitbrengen die de netwerken wel fatsoenlijk ondersteunen.

 

Dat ligt niet aan Apple maar aan de aanbieders welke verschillende frequenties gebruiken. De VS en Canada gebruiken andere frequenties t.o.v. Australië.

In Nederland kan straks gewoon van LTE gebruik worden gemaakt via T-Mobile.

 

Binnen de VS worden ook verschillende netwerken en frequenties gebruikt, maar daar is Apple niet te beroerd om ze allemaal te ondersteunen. Out of the box.

 

Als ik het zo zie wordt het wel ondersteund op 1800 mhz. Kpn heeft deze ferquentie (samen met 900 mhz) nu in genruik voor 2g netwerken en is bezog alles met 1800 mhz te optimaliseren voor 4g. Binnenkort kunnen we er met kpn dus gebruik van maken als ik het zo mag geloven. (zie: http://tweakers.net/nieuws/83313/kpn-start-dit-jaar-met-grote-uitrol-4g-... )

 

Overigens is 3G hier een pak sneller dan 3G in de VS, dus daar is 4G ook veel harder nodig dan hier.

 

Ben erg benieuwd of nederlandse providers wel het snellere dc-hsdpa gaan ondersteunen. Zou al een enorme snelheidswinst opleveren namelijk.

 

Nieuwsbrief