Social traveling met Wimdu

Social traveling met Wimdu

14-05-2012 19:46 Laatste update: 28-04-2018 18:11

Sites voor sociaal reizen zoals Airbnb en Wimdu vullen het gat tussen couchsurfing en een hotelkamer. Floris probeerde Wimdu uit in Wenen.

Het fenomeen couchsurfing is bekend: gastvrije stedelingen overal ter wereld stellen hun bank beschikbaar aan iedereen die met een beperkt budget toch graag de wereld wil zien. Maar het grote nadeel van couchsurfing is meteen duidelijk: weinig privacy. De afgelopen jaren vulden bedrijven als Airbnb, HomeAway en het Europese Wimdu het gat tussen couchsurfing en een hotelkamer. En dat levert het beste van twee werelden op.

Wimdu
Wimdu is een site die bemiddelt tussen sociale, nieuwsgierige reizigers en mensen die graag tegen betaling een extra kamer of appartement beschikbaar willen stellen. Het voordeel voor de reiziger, naast dat het vaak goedkoper is dan een hotelkamer, is dat de gastheer- of vrouw hem snel wegwijs kan maken in een voor hem vreemde stad. Wimdu heeft sinds de oprichting in maart vorig jaar een bestand van ruim ruim 50.000 accommodaties opgebouwd. Sommige mensen bieden alleen een kamer aan, maar bij zo’n 70 procent van de overnachtingsplaatsten heb je een woning voor jezelf.

Normaal gesproken zoek je een woning uit, waarbij Wimdu aanmoedigt tot contact tussen huurder en verhuurder. Zo weet iedereen waar ie wat betreft zaken als betaling en privacy aan toe is. Ik verbleef via Wimdu in de Oostenrijkse hoofdstad Wenen. Aangezien het een persreis betrof, heb ik zelf het appartement niet uit kunnen kiezen. Maar omdat ik met meerdere journalisten naar Wenen ben afgereisd, en ieder op een andere plek sliep, heb ik een aardige indruk kunnen krijgen van wat je als gebruiker van Wimdu kunt verwachten.

De manier waarop Wimdu in de meeste gevallen werkt, is als volgt: de eigenaar staat klaar om zijn gasten te ontvangen, maakt snel wegwijs in het huis, geeft tips en contactinformatie en gaat vervolgens weer zijn eigen weg om de gasten voor de rest van de reis niet meer terug te zien. Voor wie meer op z’n privacy gesteld is, kan zelfs overlegd worden dat de huurder alleen een sleutel op moet halen en alleen digitaal via Wimdu contact met de huiseigenaar heeft.

Zelf verbleef ik in een riant en barok ingericht appartement van een Weens koppel of leeftijd. Ze bezitten twee appartementen in dezelfde buurt en verhuren deze afzonderlijk van elkaar. Ik zat dus echt in het huis van een Weense local wat de beleving op zich al een stuk interessanter maakt dan wanneer je in een standaard hotel zou verblijven. Voor zestig euro per nacht kreeg ik een kamer die niet onder doet voor de gemiddelde suite in een duur hotel.


Je zou bijna roomserice verwachten, toch heb je het rijk alleen

Anders dan bij mijn collega journalisten waren mijn hosts meer betrokken. Na een uitgebreide en enthousiaste rondleiding werd ik overladen met verhalen over andere gasten. Deze mensen verhuurden hun appartementen voor meer dan het geld alleen; ze waren echt geïnteresseerd. Ik kreeg een beetje het gevoel alsof ik bij m’n verloren Weense grootouders op visite was. Daar moet je van houden, zulke verregaande gastvrijheid. Maar wanneer je er voor kiest ben je wel verzekerd van een unieke reiservaring.

Waarom juist nu?
Tijdens mijn verblijf interviewde ik Andreas Reiter, een trendwatcher die zich specialiseert in het social traveling. Volgens hem is het opkomen van Wimdu en diens concurrenten een logisch vervolg van het couchsurfen. “Internet en apps zijn hierbij een belangrijke factor”, aldus Reiter. “Mensen reizen meer dan ooit en ook vaker. Liever vijf keer per jaar een korte reis van een paar dagen dan eens per jaar meteen drie weken op vakantie.”

Dat bemiddelaars als Wimdu nu pas opkomen, is volgens Reiter afhankelijk van een aantal factoren. “Bij couchsurfen was netwerken altijd al belangrijk. Met internet en de laatste jaren ook mobiel internet, is dat potentiële netwerk ontzettend gegroeid. Vertrouwen op dat internet is ook erg belangrijk: we doen steeds meer aankopen online en zijn minder wantrouwig richting internet. Dat maakt dat mensen iets als slapen in andermans huis ook een stuk eerder aandurven. Daarnaast zijn we als consument, als reiziger altijd op zoek naar iets speciaals. Iets dat anders is dan de gemiddelde reis, waar je je vrienden naderhand over kunt vertellen. Verblijven in het huis van een local en je door diegene wegwijs laten maken in de stad zorgt voor die unieke beleving.”

Alles op een rijtje
Zowel bij Wimdu als bij Airbnb betaalt de verhuurder 3 procent van de verhuurprijs bij wijze van servicekosten. Ook de kosten die de huurder betaalt zijn bij allebei hetzelfde: maximaal 12 procent van de huurprijs. Bij allebei waardeert de huurder de verhuurder en andersom. Beide bedrijven hebben ook dezelfde buffer: geld wordt pas minstens 24 uur na inchecken van huurder naar verhuurder overgemaakt. Wimdu lijkt van Airbnb af te wijken wat betreft controleteams. Medewerkers van Wimdu proberen nieuwe appartementen waarover nog geen waarderingen zijn te controleren. Dat moet het voor huurders en verhuurders makkelijker en vooral minder risicovol maken zaken met elkaar te doen.

Al met al valt of staat reizen op deze manier natuurlijk met vertrouwen. Wanneer een appartement veel goede waarderingen heeft, helpt dat enorm. Van tevoren contact opnemen en duidelijke afspraken maken is ook onmisbaar. Doe je dat en ben je een reiziger die niet zo dol is op inwisselbaar hotel na inwisselbaar hotel, dan is social traveling met bijvoorbeeld Wimdu zeker aan te raden.