Softwaremaker komt met betaalbare filmcamera
Nieuws

Softwaremaker komt met betaalbare filmcamera

woensdag 18 april 2012 17:13

Maker van filmsoftware Blackmagic verrast met een professionele 2.5K camera van eigen makelij. Een nieuwe concurrent voor Sony en Canon?

Wie nu in professionele kwaliteit wil filmen met verschillende lenzen, is al gauw aangewezen op camera’s van usual suspects als Canon en Sony. Tot deze week dan, want op de NAB in Las Vegas onthulde Blackmagic hun Cinema Camera. Het apparaat is met 2995 dollar (omgerekend 2285 euro) flink goedkoper dan bijvoorbeeld de populaire spiegelreflexcamera Canon 5D Mark III. In tegenstelling tot bijvoorbeeld die 5D, is de Cinema Camera volledig gericht op video. 

Zo maakt de camera geen gebruik van de kleine Compact Flash kaartjes, maar kun je een volledige SSD in de body schuiven en opnemen op Cinema DNG Raw, ProRes and DNxHD. Uitvoeren gaat met dank aan SDI en het moderne Thunderbolt snel en het forse touchscreen maakt het mogelijk ter plekke metadata toe te voegen. Heel handig als je achteraf gaat monteren.

Pieter Hoogland, Bright’s vaste cameraman, is enthousiast en noemt de Blackmagic Cinema Camera het begin van een nieuw tijdperk. “Vergelijk het met toen Apple met de iPhone kwam. Zij waren ook nieuw in die markt en werden weggelachen.” Ondanks z’n gebreken zorgde de iPhone toch voor een revolutie in telefoonland. En gebreken heeft de Cinema Camera ook. “De sensor van ongeveer het formaat Micro Four Thirds is mij nog te klein”, zegt Hoogland. “En je kan de batterij niet vervangen.” 

 

Maar waar zit dan precies de revolutie? “Canon bijvoorbeeld is stiekem helemaal niet blij dat veel mensen hun 5D gebruiken om mee te filmen. Zij hebben liever dat daar hun veel duurdere camera’s voor gebruikt worden. En nu komt de maker van de state of the art Da Vinci kleurcorrectiesoftware met een eigen betaalbare en gebruiksvriendelijke camera waar alle EF- en ZF-lenzen zo op kunnen.”

De Blackmagic Cinema Camera is het gesprek van de dag op de NAB. Bekende cinematograaf Philip Bloom is erg te spreken over de camera. Zijn collega John Brawley heeft de Blackmagic Cinema Camera zelfs al aan drie tests kunnen onderwerpen. En het moet gezegd: dat ziet er helemaal niet verkeerd uit! De camera komt in juni wereldwijd beschikbaar voor 2995 dollar. Daar krijg je ook een volledige versie van DaVinci Resolve kleurcorrectiesoftware bij, los kost die al zo’n duizend dollar.

Floris wordt enthousiast van gadgets, films, series en games, maar als er iets slechts tussen zit begint hij al snel te brommen. Wordt daarom door collega's ook wel 'de Maarten van Rossem van de techjournalistiek' genoemd. Die geuzenaam draagt hij met trots.

Reacties

Geen full frame, dus -1. Verder leuk plan.

 

Jemig, 2,5K, RUW :U Daar raak ik gewoon kriebelig van. En dat voor die prijs!! Dan lijkt mij de nietvervangbare batterij slechts een klein minpuntje.

 

zou je met deze camera ook 3d film kunnen maken met hogen resolutie om met beamer af te kunnen spellen

groeten Robert

 

Ziet er goed uit!

 

Kijk ook eens naar het kickstarter project "digital bolex" hun uitgangspunt is ook om zo hoog mogelijke kwaliteit video (uncompressed en >HD) voor een zo groot mogelijk publiek beschikbaar te stellen.

 

Interessant, verrassend maar in negatieve zin is dat vooral die batterij.
Wat is dat voor iets raars? Na een half uurtje kan je ermee stoppen, dan mik je toch niet op de professionele markt? Echt een enorme misser vind ik. Verder best indrukwekkende specs maar ik vind het gemis aan een hogere framerate zoals 60fps en een beeldstabilisator ook fout.
Al met al, het ziet er in eerste instantie mooi uit maar bij nadere inspectie blijkt t toch niet de gamechanger die het had kunnen zijn.

 

Jep. Evengoed, als dit ook maar een klein succesje is en ze een volgende versie met grotere sensor, mogelijkheden voor flinke verwisselbare batterij en meer mogelijkheden tot updaten van firmware voor dezelfde prijs, dan zou ik best bang worden als ik Canon of Sony was.

 

edit: batterij gaat ongeveer anderhalf uur mee, oplaadtijd ongeveer 2 uur.

 

Of je sluit de power cable er op aan. (of een battery pack).

 

Mie, hoezo geen gamechanger? De eerste iPhone had:
Een belabberde resolutie (zelfs vele winmo toestellen hadden een betere resolutie)

Belabberd mobiel internet (2G terwijl 3G allang uit was, zelfs mijn baggernokia had dat toen al)

Geen third party apps (niks zoals de app store dus)

Een 2,5mm headphone jack (waar je speciale koptelefoons/oortjes, of een converter voor moest kopen)

Slecht bereik (door de metalen behuizing)

En toch was het een rammend succes!

 

Nieuwsbrief