Sonification: zo klinkt een gegrilde kip of een stuk lego
Nieuws

Sonification: zo klinkt een gegrilde kip of een stuk lego

zaterdag 22 september 2012 12:14

Het instrument scant de oppervlakte van voorwerpen met een laser en zet die gegevens om in geluidsfrequenties.

Mr Oizo en Benny Benassi zullen er dol op zijn. De Duitse ontwerper Dennis P Paul noemt zijn uitvinding An Instrument for the Sonification of Everday Things een serieus muziekinstrument. Het apparaat heeft wel wat weg van een theremin, een elektronisch muziekinstrument dat werkt met elektrische velden en die je bespeelt zonder aan te raken.

In de Sonificator kan je allerdaagse dingen laten ronddraaien zoals je een ei vastzet in de houder als je wil schilderen met Pasen. Hier wordt de oppervlakte van voorwerpen gescand door een sterke laser. Dit signaal wordt omgezet in een ritmische geluidsfrequentie. Het instrument werkt met alles wat tussen de klemmen zit, zoals in het video opgefrommeld karton, lego en een pakketje.

Door de laser te verplaatsen, verandert de melodie direct. Met een simpele beat eronder heb je direct al een liedje.

Reageerder Greg J. Smith heeft nog wel een goede suggestie op CreativeApplications.net: "Eindelijk kan ik erachter komen hoe een gegrilde kip klinkt."

Bram blogt bij Bright. Hij is ook mede-uitbater van het Torpedo Theater in Amsterdam.

Reacties

Die laser is niets meer dan een afstandsmeter. Lijkt mij nog leuker als de structuur van een oppervlak het geluid doet veranderen.

 

Precies, gewoon afstandsmeter. Hebben jullie bij "Bright" dat echt niet door tijdens het schrijven van dit artikel?

 

Nieuwsbrief