Sony dwarsboomt nieuwe muziekdienst Apple
Nieuws

Sony dwarsboomt nieuwe muziekdienst Apple

zondag 30 september 2012 09:40

Apple wilde een nieuwe muziekdienst starten tegelijk met de iPhone 5, maar muziekuitgever Sony ATV lag dwars.

De grote muziekuitgever Sony/ATV, deels eigendom van Sony en de erfgenamen van Michael Jackson, heeft van Apple een hogere vergoeding voor elk afgespeeld liedje geëist dan de iPhone-maker wenste te betalen. Door het mislukken van de onderhandelingen tussen de twee bedrijven moest Apple afzien van een Pandora-achtige muziekdienst, die het tegelijkertijd met de iPhone 5-introductie wilde lanceren, meldt de krant New York Post.

Pandora streamt, alleen in de VS, persoonlijke radiostations die leren van de muzieksmaak van de luisteraar. De streamingdienst betaalt alleen voor elk afgespeeld liedje, net als webradiostations, en hoeft niet met individuele rechtenhouders, met name platenlabels, te onderhandelen. Apple was iets soortgelijks van plan maar wilde wel meer doen met de liedjes dan Pandora, waardoor er nieuwe afspraken met de muziekindustrie vereist zijn. Apple wil dat gebruikers ervoor kunnen kiezen om bepaalde artiesten meerdere keren te beluisteren in hun radiostreams, wat bij Pandora niet kan.

Rechthebbenden lopen niet erg warm voor het Pandora-model, schrijft Cnet, omdat het tot nu toe weinig aan royalty-inkomsten opleveren. Veel platenlabels waren wel akkoord met Apple, omdat ze hopen dat de gepersonaliseerde radiodienst indirect download- of cd-verkopen kan stimuleren. Muziekuitgevers sluiten contracten met rechthebbenden en zijn dus minder enthousiast. Sony/ATV is een van de grootste muziekuitgevers.

Er lopen nog steeds onderhandelingen tussen het bedrijf en Apple over de plannen, schrijft Cnet. De nieuwe muziekdienst zou volgens de New York Post in een latere iOS-versie of als aparte app geïntroduceerd kunnen worden.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Lekker suggestieve kop weer Tonie. Apple wil niet betalen, dus Sony dwarsboomt niet maar wil gewoon niet uitgeknepen worden.
Als er al iemand dwarsboomt is dat apple zelf.

 

nice try, fandroid.

 

Kop: "Royalty ruckus scuttled iPhone 5 music streaming"

Als je de rest van het artikel lees krijgt SOny van NYP nergens "de schuld". Maar in de kop en de intro doet Bright dat even wel.

 

Hey, daar hebben we onze zelf-promotende Android-fanboy weer? Nog steeds je eigen posts aan het plussen, kneusje?

 

"kneusje" "hatertje".
Ja ja kom niet aan zijne heiligheid Apple.

 

Heeft niets met Apple te maken, maar dit is volgens mij de enige bezoeker op heel Bright waarbij werkelijk ALLE berichten nagenoeg direct na het posten een positieve vote krijgen. Valt ook helemaal niet op verder. :-P

 

Leer eerst maar eens goed lezen apple hatertje.

 

hahaha, ja ja en weer neemt-ie het woord "hatertje" in de mond. pppff...wat een gast, en zo slim ook :)

 

Sony heeft gelijk. Apple is gewend om iedereen uit te knijpen. Is het niet bij de productie dan wel bij de afname van producten die ze zelf niet hebben. En last but not least hun gelovigen.
Ben blij dat er een partij zijn poot stijf houdt.

 

Nieuwsbrief