Sony PS3 is zinkend schip
Nieuws

Sony PS3 is zinkend schip

dinsdag 30 december 2008 16:02

Na tegenvallende verkoopcijfers van de Playstation 3 rijst bij Sony het water tot de lippen. Is het einde van de PS3 in zicht?

The Wall Street Journal maakt de balans op voor de Sony-spelcomputer en die valt onmiskenbaar negatief uit. De PS3 verkocht afgelopen maand minder dan in dezelfde periode in 2007, terwijl de Xbox 360 acht procent méér verkocht en de Nintendo Wii zelfs tweemaal zoveel. De verwachting dat Sony de eerder opgelopen achterstand zou kunnen inhalen is een fictie gebleken: de hardware is te duur, Blu-ray blijkt geen verkoopargument en het games-aanbod is ook niet om over naar huis te schrijven.

Weblogs en nieuwssites als Cnet en SAI lijken alvast de necrologie van de PS3 te willen opstellen. De kille feiten: Sony heeft zijn hand overspeeld met te dure hardware in economisch mindere tijden, het beperkte aantal Blu-ray-geïnteresseerden wordt inmiddels bediend met goedkopere standalone-spelers en er zijn te weinig exclusieve games (en die komen er nu helemáál niet meer).

Is er nog hoop? GigaOM schudt een trio reddingscenario's uit de mouw: een goedkopere versie zonder Blu-ray, een nieuwe versie van de PS2 en uitbreiding van de netwerk-game LittleBigPlanet zouden soelaas kunnen bieden. Een Blu-ray-loze PS3 is echter onwaarschijnlijk en de houdbaarheidsdatum van de PS2 is toch echt overschreden. Verder: hoewel veel consoles omwille van één briljante game worden aanschaft, zal ook uitbreiding van LittleBigPlanet het tij voor de PS3 niet snel keren.

De enige factor van betekenis is namelijk de prijs. En dan voornamelijk de aanschafprijs, want met wifi, een harde schijf en een Xbox Live-abonnement is de Xbox 360 amper goedkoper dan de PS3. Alleen een flinke prijsverlaging, liefst in combinatie met een paar sterke titels, kan Sony waarschijnlijk nog helpen. Of die price-cut er komt is maar de vraag. Dat had Sony dan al eerder gedaan, of in elk geval móeten doen. Het is echter de vaste aanschafprijs, waaraan halsstarrig wordt vastgehouden, die de console de das omdoet.

Update: Vandaag wordt bekend dat Sony zijn Playstations inmiddels voor eenderde goedkoper kan maken. Dat maakt wellicht binnenkort een prijsverlaging mogelijk.

(foto: CC wlodi)

Reacties

Welnee hoor, het valt allemaal heel erg mee.

 

In Europa doet de PS3 het stukken beter. Is al een tijd beter verkocht dan de 360, ondanks dat de PS3 pas korter te krijgen is. Sinds de prijsverlaging komt de 360 wel weer terug, maar het verschil is erg klein.

Sony heeft nu de economische situatie erg tegen. Ze hebben flink gesneden in de kostprijs, maar ondertussen is de Yen flink in waarde gestegen en zijn vooral de Dollar en Pond en stuk minder waard vergeleken met de Yen. Prijsverlaging zal er dus ook niet inzitten.

 

Sony heeft het inderdaad niet gemakkelijk. Buiten de redenen in het artikel zijn er nog een paar andere belangrijke zaken die meespelen;

- Sony heeft nu pas in de afgelopen 2-3 jaar echt concurrentie en nooit eerder vanuit een verdedigende positie marketing moeten bedrijven, dat gaat ze niet goed af. (Sony is gewend te leiden en niet te volgen)
- de 360 heeft sinds de interface update ineens een gezicht gekregen door de avatars en daardoor goed en breed te marketen. Sony heeft zich altijd klinisch opgesteld in de interface en het lijkt dat de consument andere wensen heeft op dit moment.
- De ondersteuning voor ontwikkelaars is in vergelijking met hoe Microsoft dit aanpakt een stuk minder, waardoor er meer en gemakkelijker kan worden geprogrammeerd op de 360. (het is bekend dat veel studios nog steeds problemen ondervinden bij de ontwikkeling voor de ps3)
- Online: we wereld is online gegaan en Sony heeft daarin moeite om bij te komen. Microsoft heeft hierin een mega kennis en voorsprong die ze de komende jaren zullen gebruiken om de positie van de 360 verder te verstevigen.
- Xbox Live is vanaf het begin door MS ingezet als pijler en dat werpt nu zijn vruchten af, Sony probeert achteraf PSN op te pimpen met dingen als Home (wat slecht is ontvangen) en het later toevoegen van Trophies (als antwoord op het Achievements systeem wat een succes is voor Microsoft) en dat werkt gewoon niet lekker op deze manier.
- de financiele positie van Sony. Ze hebben het op dit moment als overall bedrijf al erg zwaar en leggen nu al geld toe op elke verkochtte ps3, een prijsverlaging zal dan alleen nog maar meer pijn doen en is nog steeds geen garantie op succes.

Ik heb echter vertrouwen in Sony dat ze iets zullen vinden waarmee ze hun positie kunnen verbeteren, maar het is duidelijk dat dit niet te lang moet gaan duren, anders worden de problemen te groot om op te lossen.

 
dank voor de uitstekende aanvullingen, volledig mee eens!
 

Sony heeft altijd concurrentie gehad met de PS en PS2.

Ik denk dat jij wat jonger bent. De videogame markt, zoals hij nu bestaat is het gevolg van Nintendo. Zij hebben deze markt _GEMAAKT_.

Het hele verschijnsel dat spelcomputers in speelgoedwinkels liggen, dat je liscenties nodig moet hebben om games te publiceren (het marktmodel), de controllers. Het komt allemaal uit de fabriek van Nintendo.

Nintendo had alleen een beetje een identiteit crisis. Sony ging met de PS1 zich richten op oudere games. Die van de eerste generatie gameboy en snes overstapte op de PS1.

Daarnaast was het daarvoor eigenlijk een tijd dat de hardware innovaties zo veel sneller aan de PC kant gingen, dat spelcomputers een beetje ondersneuvelde.

Met de Wii had Nintendo zich weer gevonden. Markten maken. Wij weten het beter, en Sony en MS snappen er niks van.

Ze hebben gelijk gehad. Er zijn meer Wii's verkocht dan PS3 en XBox 360 bij elkaar. Nog belangrijker, het leeuwendeel is gekocht door mensen die anders niet eens een PS3 of 360 zouden overwegen.

Nu concurreert de PC, de PS3 en de 360 om dat zelfde handje vol tieners. Als Vista niet zo zou zuigen de DRM niet zo veel gezeik gaf, en de pc-games gewoon op de PC af te spelen waren zonder te installeren, dan waren de PS3 en 360 nu al uit de schappen.

Ik ben je met je eens dat microsoft met xbox live echt iets grondigs door heeft over hoe de markt gaat veranderen. Maar van spelcomputers snappen ze nog steeds niet veel.

Om deze generatie weer met de gamecube controllers uit te komen tonen zowel Sony als Microsoft dat ze de markt niet kunnen dragen. Ze maken de perfecte opgepompte klonen van de oorspronkelijke gamecube, maar ze innoveren niet zelf. Ze herdefineren een spelcomputer niet.

En dat is het gevaar. Je ziet dat sowieso bij Microsoft, dat ze niet echt aan innovatie doen. Vergeleken bij de lef en visie van Apple bijvoorbeeld.

De grap alleen is, dat er geen consoles dood _zullen_ gaan. Zelfs niet de peperdure PS3. Want game ontwikkeling is veranderd. Er wordt gebruik gemaakt van enorme ready-to-go-multi-platform-frameworks. Porten naar meerdere system wordt alleen beperkt door performance. (waardoor de Wii soms buitengesloten wordt)

Daarnaast duurt gameontwikkeling langer. Inmiddels is veel ontwikkel budget verplaatst naar de Wii. En zal de PS3/360/PC markt als 1 beschouwt worden. Het is hooguit rendabel om zulke games te maken voor alle drie de 'krachtige' platforms.

Dus de PS3 blijft en de 360 blijft ook. Ze zullen wel geupdate worden; maar de hardware zal grofweg hetzelfde blijven. Ik zie microsoft al snel de dvd support slopen uit de 360 en in plaats daarvan een grotere HD. Daarnaast zullen ze de controllers updaten met motion controls.

Uiteindelijk zullen ze Nintendo weer de loef af steken door wat nintendo doet, beter te doen. Maar het is zo jammer dat ze het zelf niet kunnen bedenken. En daarom zal Nintendo ook steeds terugkomen.

De grote verliezers zijn zowel MS als Sony. Toen zij dachten de markt te veroveren bleek de markt 10x groter te zijn. Zakelijk gezien is het echt enorm genant. Ookal verkopen ze ongeveer de hoeveelheid systemen die ze oorspronkelijk verwacht hadden. Het geld voor game ontwikkeling zal verplaatst worden. Is al verplaatst. In 2009 en 2010 zullen hoeveelheid nieuwe 360 en PS3 spellen afnemen. Men gaat waar het geld is..

Ik geloof serieus dat alleen game-download-markt voor MS en Sony overblijft. Daar zit voor hun en de ontwikkelaars nog wat geld.

 

Alleen voor Amerika (en Japan) zijn er heldere verkoopcijfers beschikbaar en ik krijg inderdaad het idee dat de PS3 in Europa beter gaat.

Maar ook in de VS heeft de PS3 het helemaal niet beroerd gedaan, alleen minder dan vorig najaar (op hetzelfde prijspunt) en minder dan de Xbox 360 (niet gek, want de Xbox 360 is door Microsoft in de uitverkoop gezet met twee drastische prijsverlagingen in één jaar tijd).

De Wii kun je buiten beschouwing laten, ik denk eigenlijk niet dat de PS3 daarmee concurreert. Totaal ander publiek.

De PS3 is in oktober 2007 voor het laatst in prijs omlaag gegaan, en is het vervolgens een stuk beter gaan doen. Ik had verwacht dat er dit najaar nog een prijsverlaging zou plaatsvinden, het zal zoals @jjstok zegt ongetwijfeld te maken hebben met de sterke yen.

Maar voorjaar 2009 moet het er toch echt van gaan komen. En ik denk dat Sony er na zo'n prijsverlaging helemaal niet slecht voor zal staan (qua verkopen; boekhouding heb ik geen verstand van), terwijl als bij Microsoft de verkopen wederom inkakken, ze moeilijk nog een keer vijftig euro van de prijs af kunnen choppen.

Volgens mij is het in ieder geval echt te vroeg voor necrologieën.

 

@Niels: buiten de hardwareverkopen is het ook interessant om te kijken naar de share of wallet van de consoles qua aanschaf van games en accessoires. Als je dat er namelijk bij betrekt ziet het er beter uit voor de 360. De 360 gamer koopt meer en vaker games en ook meer accessoires. Dit is dus interessanter voor retailers en uitgevers.

De Wii moet het voornamelijk hebben van eigen Nintendo titels en doet het op third party gebied niet heel erg goed, dus ik denk zeker dat 2009 voor veel ontwikkelaars gaat bepalen waar de troeven op zullen worden ingezet. PlayStation heeft echter zoveel (terecht) krediet, respect en geloofwaardigheid cq. vertrouwen opgebouwd dat de ondersteuning erg lang zal blijven worden gegeven.

Maar het zal moeten gebeuren dmv een prijsverlaging, want de perceptie van de consument die nog geen keuze heeft gemaakt is dat Sony verreweg de duurste optie is met een te groot verschil tussen de ps3 en een 360. Als je dan meeneemt dat het assortiment op de 360 nog een stuk ruimer is dan kan ik me echt voorstellen dat er steeds meer 360's worden verkocht ipv mensen die wellicht een ps3 hadden willen kopen.

Ik ben het verder helemaal met je eens dat het veel te vroeg is voor necrologien. Want wat iedereen op dit moment vergeet is dat Nintendo bij het mislukken van de GameCube door iedereen was afgeschreven. En kijk waar ze nu staan.

Sony moet even een weekje met z'n allen op de hei denk ik ;-)

 

De 'tie ratio' van de Xbox 360 bevestigt voor mij dat het een apparaat is dat gekocht wordt door fanatieke gamers, en de groep gamers die nog geen 360 heeft wordt steeds kleiner. Microsoft pusht dit tot het uiterste met die uitverkoopprijs. Ik heb nog geen bewijs gezien dat de nieuwe interface met avatars echt een breder publiek aanboort.

Met je eens dat de Xbox 360 hierdoor misschien interessanter is voor retailers en uitgevers, en dat hierdoor als het goed is bepaalde netwerkeffecten ontstaan. Toch zou het me niets verbazen als de PS3 - als er straks op de hei zinnige dingen zijn afgesproken - na een prijsverlaging veel schade inhaalt en de aantrekkingskracht van de Xbox 360 te beperkt blijkt voor echt mainstreamsucces.

Overigens denk ik dat een heel grote groep mensen nog steeds op de PS2 speelt (wellicht met Wii ernaast om de tijd te doden) en wacht tot die hyperfuturistische PS3 betaalbaar wordt. Voorbeeld uit mijn omgeving: mijn zwagers, fanatieke gamers, maar wel van het type dat nog nooit van zijn leven een review heeft gelezen.

 

@Niels: daar zit wel wat in, de ps2 houdt de ps3 wat dat betreft wel wat uit de wind. we moeten ook niet vergeten dat Sony eigenlijk als enige op twee fronten bezig is (ps2 -> Wii & ps3 -> 360) dat helpt ook niet echt denk ik.

Je opmerking over de prijs tot het uiterste verlagen, staat niet op gelijke voet met je analyse dat het een machine is voor fanatieke gamers? Immers, fanatieke gamers kopen (spenderen) veel en dus die groep het het apparaat al aangeschaft (en de echte core groep heeft dan natuurlijk de Elite ;-)

Dat je op dit moment nog niet hebt gezien dat MS een groter publiek aanboort door de avatars zou kunnen, ik denk echter dat het potentieel door de avatars in de marketing te gebruiken niet onderschat mag worden. Als ze dat goed doen, kan dat echt een mega ding worden.

 

>Ik heb nog geen bewijs gezien dat de nieuwe interface met avatars echt een breder publiek aanboort.

Alsof mijn moeder een XBox naast haar Wii gaat zetten. Neh, die Wii blijft daar gewoon 10 jaar staan. Microsoft is voor die markt gewoon helemaal te laat. Het maakt echt niks meer uit, die Wii's staan er al.

>Met je eens dat de Xbox 360 hierdoor misschien interessanter is voor retailers en uitgevers

Stel dat MS het zou lukken om die doelgroep een 360 aan te smeren. Dan duurt het een jaar voordat de uitgevers dat door hebben. Dan duurt het nog een jaar voordat ze games uitbrengen. Dan ben je al weer 2 jaar verder.

Terwijl de ontwikkelstudio's dit jaar aggresief hun geld naar Wii game ontwikkeling verplaatst hebben.

Dus dan staat er al een Wii, met alle mogelijke casual en niet zo casual games, of zelf 'hardcore' games in een niet zo afschrikwekkend jasje.. (het is maar net hoe je het marketeert)

Nee, Sony heeft nog even om de downloadmarkt te winnen. Maar daar moeten ze wel haast mee maken. Hij is bijna totaal van Microsoft.

 

>De Wii kun je buiten beschouwing laten, ik denk eigenlijk niet dat de PS3 daarmee concurreert. Totaal ander publiek.

Niet helemaal waar. Het probleem is dat er zo ongeloofelijk veel Wii's verkocht zijn en zullen worden.

EA heeft vorig jaar al een keer geherbudgeteert en heeft dat dit jaar weer gedaan. Zij hebben intern een wii games development studio opgericht. Die budgetten gaan ten koste van PS3,360 en PC games.

Dus in zoverre ga je het als ps3 of 360 gebruiker echt wel merken. Want ze verkopen nou eenmaal liever 10 million keer een game die ook nog goedkoper te maken was, dan state-of-the-art PS3 of 360 game.

Daarnaast is de hele logica van spelcomputers die een generatie moeten winnen voorbij. Gezien de schaal en kosten van ontwikkeling van een game is het porten/ontwikkelen voor meerdere systemen een non-issue geworden.

Er worden zometeen nog drie platforms getarget:
de PS3/360/PC markt (30% budget), de Wii markt (30% budget) en de handheld markt (30% budget)

Het alleen uitbrengen van een game voor de PS3 of de 360 is financieel niet meer haalbaar. Vroeger was dat juist het punt waarop een console 'verloor'. Als alle ontwikkelaars zich gingen richten op de best verkopende console. Omdat porten zo duur en lastig was en de performance zo krap nam, maar dat is allemaal niet meer waar. Al helemaal niet nu ze allemaal middleware ala UnrealEngine enzo gebruiken. Ze hoeven het niet eens te testen op alle drie de systemen om te weten dat het gewoon-gaat-werken.

Dus ik denk dat er deze generatie niemand echt gaat verliezen. De ps3 gaat gewoon door sudderen. MS gaat de download markt winnen aan de console kant, Valve heeft hem al gewonnen op de PC kant, en de Wii blijft over de toonbalk vliegen.

 

Het gelinkte stukje op wsj even snel gescanned. Lijkt er op dat de PS3 het het hele jaar goed heeft gedaan ("closing in on...") maar alleen de laatste maand niet. Hate to say it, maar directe link met de financiële wereldproblematiek ligt voor de hand... €400 of $ is in eens veel geld in vergelijking tot €150 of $ voor de 360.

Daarnaast denk ik dat Sony nog wel wat marketinglesjes van Microsoft kan volgen: De laatste maanden zijn non-exclusive(!) games in tv-reclames vrijwel altijd gekoppeld aan de 360. Die games zijn ook beschikbaar op de PS3, maar worden zelden met de PS3 in verband gebracht. Lijkt me een enorme miskleun.

Voorlopig zijn er nog voldoende toffe games in ontwikkeling en inmiddels al de nodige beschikbaar (MGS4 anyone?). Maar blijf het met interesse volgen.

 

@Martin: 'alleen de laatste maand niet' suggereert alsof het meevalt. Vergeet echter niet dat de kerstperiode DE verkoopperiode is in deze industrie. Als je dan niet 'meedoet' dan is er iets niet in orde. Tradiotoneel worden in de laatste 3 maanden 50-60% gedaan van een jaar (dus maakt een jaar goed of slecht) Voor Sony moet het een deceptie van ongekende orde zijn dat ze niet meekomen in de totale sales.

MS trekt inderdaad veel titels naar zich toe, dat doen ze erg sterk. Sony zet hoog in op eigen titels, maar deze hebben vooralsnog nog niet kunnen overtuigen als reden (MGS4, GTprologue, LittleBigPlanet) om een ps3 aan te schaffen. Ik vind ook dat Sony veel te veel focust op de technische aspecten (zoals Bluray) en te weinig op de entertainmentfactor van gaming. Microsoft doet dit inmiddels wel en heeft met de toevoeging van de avatar een sterke troef erbij.

Nintendo heeft vooralsnog weinig te vrezen: voor de Wii kopers, die kopen hem toch wel. De gamers kiezen tussen ps3 of 360 en kopen dan een Wii voor 'erbij' dus scoort Nintendo in deze doelgroep ook nog eens goed.

Sony moet in 2009 een softwarekonijn uit de hoed toveren die meer innovatie heeft en een goede (brede) mainstream marketing aanpak mogelijk maakt.

 

toch ff reageren op dit stukje uit je tekst: De enige factor van betekenis is namelijk: de prijs. En dan voornamelijk de aanschafprijs, want met wifi, een harde schijf en een Xbox Live-abonnement is de Xbox 360 amper goedkoper dan de PS3.

Xbox pro (dus met HD van 60GB): 200€
wifi adapter: heb je voor €50 bij GCShop
Xbox live: €40/jaar als je het online koopt bij bv Gamehubs en er zijn nog wel plaatsen

Totaal: €285
PS3= €400

Lijkt mij toch wel een serieus prijsverschil hoor. De Xbox is ook gemaakt met een volledig ander idee voor ogen. Bij de PS3 betaal je voor het totaalpakket, alles is bijgesloten. Bij de Xbox betaal je de helft van een PS3 en kan je ook beginnen spelen en als je iets meer nodig hebt dan kan je het kopen zoals WiFi of een play & charge kit.

 

Sony KAN de ps3 niet ten grave dragen gezien de gigantische investeringen die ze al gedaan hebben. Toch is dat hele blu-ray mijns inziens wel de miskleun van de eeuw. Niet in het minst omdat Sony blijkbaar niets geleerd heeft van het debakel met het UMD medium op de PSP.
Nu slaan ze ook nog de plank mis met HOME en lijkt LittleBigPlanet niet aan te slaan bij het grote publiek.

 
De vergelijking tussen UMD en Blu-ray loopt al snel stuk. Bijvoorbeeld omdat HD-DVD inmiddels is weggevaagd en Blu-ray duidelijk is opgepikt door filmliefhebbers. Of het net zo groot gaat worden als dvd is de vraag, maar tien keer zo relevant als UMD was het al bij de aankondiging.
 

OK, Blu-Ray is inderdaad interessanter dan UMD omdat het een HD-medium is, maar ik denk gewoon dat Sony er veel te hoog op heeft ingezet. Het verschil tussen Blu-Ray en DVD is gewoon niet zo groot dat hele volksstammen massaal de winkels leegplunderen om al hun films maar zo snel mogelijk op Blu-Ray te kunnen aanschaffen. Dit was bij DVD veel meer het geval. Ik vraag me ook af of al die extreem vage cultklassiekers die nu op DVD verkrijgbaar zijn, ooit op Blu-Ray zullen verschijnen, ik kan het me eigenlijk niet voorstellen.
Ik ben zelf overigens wel degelijk overtuigd van de PS3, het is vooral het marketingteam van Sony dat de ene blunder na de andere slaat.

 

Ik hoop dat ze er mee stoppen :P wie koopt er nou zoon cosole er komen idd geen leuke games voor uit......

 

wat een onzin dit...ga eerst is kijken wat er voor uitkomt voordat je poep praat.

 

MAAR Sony blijft ook volhouden dat het zijn prijs niet kan verlagen....
Dus - ze KUNNEN het misschien wel (met nog steeds verlies...uh.... is het dan wel slim..??) - maar willen het niet...

En vooral nu - 1 minuut na kerst - kun je niet met zo'n prijsverlaging komen. Mensen gaan hun cadeau weer "terug inpakken" en lopen met hun kassabonnetje weer terug naar de Walmart - Bart Smit (of 1 van de andere Blokker zaken)....

 

en dan is er natuurlijk het feit dat de PS3 als enige niet gekraakt is... (moet je dus dure spellen kopen ipv downloaden)

 

Onzin, beste graphics en content... microsof troep is voor trendvolgers. PS3 rulez!

 

Ach...met 200 PS3's kun je altijd nog het SSL protocol kraken: http://hackaday.com/2008/12/30/25c3-hackers-completely-break-ssl-using-2...

 

BULLSHIT ! JAAP, WAT EEN KUT ONDERWERP.

 

Hallo,

Net een full hd tv gekocht en ben me op het moment aan het uitzoeken wat nou een goeie optie zou zijn voor die ''full hd'' een ps3 was altijd het idee. Is dat nu nog wel verstandig?

gr mark

 
Ik zou het alsnog gewoon wel doen. Want alleen met blu-ray benut je de full-hd-capaciteit. De PS3 heeft zeker waarde, de strekking van het stuk is dat het er niet naar uitziet dat de PS3 nog een succes wordt voor Sony (zonder prijsverlaging), maar zeker als je van Full HD gebruik wil maken is de PS3 een voor de hand liggende keuze.
 

Voor Full HD is de ps3 (op specs gelet) de beste optie. Of je in de praktijk verschil ziet moet je afwachten, alleen een geoefend (kritisch) oog ziet de verschillen...

Kies je Blu ray als medium voor je films dan is een ps3 de beste optie (want HDdvd is dood en streaming/online wordt nog niet aangeboden)

Ik denk dat het voor iedereen verschillend is qua afweging, wil je spellen voor de hele familie, wil je een controller die je kunt bewegen om te sturen, wil je goedkopere games, etc..etc.. Qua spelplezier kun je echt me alle drie goed uit de voeten, en zul je in alle drie (of vier als je de ps2 ook nog meeneemt( gevallen enorm veel leuke uurtjes spelplezier beleven.

succes met je keuze.

 

Draagbare mediums zijn dood.

Als sony juist slim is slopen ze blueray uit dat ding, stoppen er een grotere harde schijf in.

Serieus, ik ben inmiddels in een schijfloos huis. Ik ben het al helemaal zat. Het zal echt niet lang meer duren voordat de rest om is.

 

jammer dat bright weer wat achter de feiten aanloopt. De PS3 heeft sinds vorige week al een prijsverlaging gehad! Oa meer bij de Saturn is de PS3 nu verlaagd naar 277,- !

 
Ik geloof er niks van. Zo'n grote prijsverlaging was *groot nieuws* geweest. Staat niks over in Saturn-folder, Tweakers-pricewatch vermeldt geen goedkopere PS3's, et cetera.
 

Dat zou kunnen, MediaMarkt en Saturn voeren een actief en vrij prijsbeleid en akties als deze zullen dus kunnen.

Vorige week had Bart Smit ook een aanbieding (internet only) voor ps3: 250€. Of ze ergens een partijtje op de kop hebben getikt of dat het een gesteunde aktie via Sony (zodat ze niet de hele markt op 250€ hoeven te zetten maar toch wat extra units kunnen shippen) is niet bekend.

 

Iedereen heeft het hier over een Wii voor erbij...

Vergeet niet dat een Wii wel even € 279,00 kost (plus twee controllers en sport en play)

Een Xbox 360 Arcade Bundel (met 5 arcade games en Sega Superstar Tennis) slechts... € 179,00

Scheelt je dus 100 euro.

Toch is er hier in de buurt (stikt van de kinderen) bijna niemand meer die geen Wii thuis heeft staan.

Lachende derde is Nintendo. Ook nu weer blijft het Huis van Mario buiten de discussie, maar wat een geld maken ze... Nog even en de discussie over PS3 vs Xbox 360 is overbodig...

Dat van de Wii geldt ook voor de DS, ik ken geen kind meer zonder DS in huis.

PS ik heb een Xbox 360 thuis staan, maar speel op dit moment met heel veel plezier Zelda The Wind Waker op de Gamecube. Had ik veel eerder moeten doen!

 

gamers, wat hoor ik nu, de PS3 is niet gehackt ???? mmmmm raar dat ik hier gewoon alle spellen kan spelen die ik ergens zomaar op het interpret tegen ben gekomen, waarschijnlijk zijn jullie niet helemaal op de hoogte van de laatste items, en inderdaad is de PS3 te duur in vergelijking tot de andere, de PSP en PS2 daarintegen lopen nog steeds goed, ondanks dat ze op hun retour zijn.
De liefhebber koopt toch wat hij/zij wil en daar heeft een prijs niets mee te maken.

Ik zie hier niets anders in de winkel.

Prettige jaarwisseling en keep on gaming.

 

Heeft iemand ervaring met de controllers van playstation 3 vs. Xbox 360? Ik kreeg behoorlijk last van rsi bij de ps2 controllers namelijk.. (Verkrampte vingers)

 

Naar mijn mening zijn de XBOX360 controllers een stuk ergonomischer en simpeler in de bediening. De twee triggers op de 360 controllers zijn ook een meerwaarde t.o.v. de simpele triggertjes met klein bereik op de ps3 controllers..

wbt de rest van de discussie: interessant, denk dat de juiste feiten hier wel aan bod komen.

Wat betreft PS3 vs. Xbox360 @ Full HD. als je Full HD films wilt en het geld over hebt om Blu-Rays te kopen of huren, dan moet je voor de PS3 gaan, maar verder kan de XBOX360 helemaal meekomen. De online service en het nieuwe dashboard maken de XBOX360 voor mij een stuk aantrekkelijker dan de PS3. Alleen jammer dat de xbox geen Little Big Planet heeft :P

 

De Xbox 360 controller is de beste ooit gemaakt.

 

PS3 controllers zijn dezelfde maat als die van de PS2. Hoewel er zeker verbeteringen zijn (de R2 en L2 knoppen bijvoorbeeld) den kik dat je nog steeds verkrampte vingers zult krijgen van deze controller.

Zelf ben ik echter geen fan de Xbox controller. Ik vind ze te groot en de buttons zijn niet fijn. Maar door de grootte zulle je wellicht minder last van de handen hebben. Misschien kun je bij vrienden het een keer uitproberen.

 

Ik ben blij dat al deze kritischi zo meedenken voor Sony. Af en toe slaat de fantasie echter toe en heb ik het idee dat ze nog steeds in Second Life zitten.
Bluray is mede door de ps3 zo'n succes dus..en het is nu eenmaal bekend dat Sony het niet van de verkoop van de Console moet hebbben maar van de titels...en die gaan als broodjes...guess again dus.
De opmerking van Eerkjes is helemaal om te gillen " het verschil tussen dvd en bluray is niet zo groot" wat een onzin kan een mens toch uitkramen.

 

@Jaap,
kun jij alleen maar negatieve stukjes schrijven of ga je je ook nog eens wagen aan iets positiefs. Ik weet dat negativiteit vele malen makkelijker is, maar kom op man.
Lees je stukken er eens op na.

 

Ik vind de PS3 een prima machine, en Sony is volhardend in de prijs die ze bepalen. De prijs ligt wat hoger dan een Xbox, maar je krijgt er meer voor terug.

Logischerwijs lijkt het mij dat Sony hiermee rekening houdt, en zijn strategie gewoon voortzet. Je kan de jarenlange ontwikkeling van een machine die uiteindelijk nog veel meer kan dan alleen spelletjes spelen (ja, de spellen worden nog mooier!) niet zomaar in de prullenbak gooien.

Zolang Sony dus niet om de hoek komt met verontrustende berichten, is er naar mijn idee niet zoveel aan de hand.

 

einde? dat ding blijft echt wel.
ik ben niet zo'n gamer, alleen wipeout hd af en toe, maar kijk vooral films op blu-ray of hd dowloads op mijn full hd beamer (ook sony).
alleen jammer dat de normale afstandsbediening nergens te krijgen is....

 

Toch wel raar, ik werk in een grote speelgoedketen (met dat olifantje) en de playstation 3 verkoopt super goed. Gingen er afgelopen tijd minimaal 5 op een dag weg. Vergelijkbaar met de Wii. De Xbox 360 daarentegen deed het veel slechter met zo'n 2 op een dag.

 

Nieuwsbrief