Sony stopt full-frame sensor in compacte camera
Nieuws

Sony stopt full-frame sensor in compacte camera

dinsdag 11 september 2012 09:01

Sony gaat Leica achterna en komt met een compactcamera met een full-frame sensor die normaal alleen in dslr's zit.

Een Canadese prijsvergelijkingssite heeft beelden van de nieuwe Sony-camera online gezet. De RX-1 zou een 24 megapixel full-frame beeldsensor hebben en een vaste 35 mm-lens. Die sensor maakt deze camera opvallend, omdat een full-frame versie tot nu toe vooral in de duurdere spiegelreflexcamera's is te vinden. De sensor vangt meer licht en heeft minder last van ruis in donkere situaties. Sony zou hiermee een van de meest geavanceerde compactcamera's ooit in handen hebben.

De sensor zou dezelfde zijn als in Sony's nieuwe Alpha A99-spiegelreflexcamera. Op de gelekte foto is te zien dat het toestel op de voorkant een selectieknop heeft voor de autofocus-modus. Een elektronische of optische zoeker is optioneel.

De RX-1 mag dan wel een compacte behuizing hebben, de prijs zal helaas niet klein zijn. De prijsvergelijker meldt als prijs 2800 dollar. Dat maakt de camera geen toestel die vakantiegangers massaal op reis zullen meenemen.

Leica stopte in 2009 al een full frame-sensor in zijn compacte M9, die ruim vijfduizend euro kostte. De Duitse fabrikant zou binnenkort met de opvolger M10 willen komen.

Update 12 september: Sony heeft de komst van de RX-1 nu ook bevestigd. Prijs: 3100 euro.

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Vet!, Ook helemaal goed met fixed 35mm. Wel beetje prijzig.

Ik wacht nog op een FM4D van Nikon, zonder AF en een nieuw opstarten van de Ais produktielijn (ligt pas vanaf 2010 stil, dus zal niet zo'n probleem zijn).
Liefst ook zonder LCD. Gewoon niet weten wat je hebt geschoten is best wel weer lachen.

Tot die tijd, doe ik het wel met de 5DMK3 verpulveraar die donderdag uitkomt. D600, beter en voor de halve prijs.

 

Hèhè, eindelijk beginnen de cameramakers het een beetje door te krijgen. Full-frame is fantastisch en hoe meer ze van dit soort camera's
gaan maken (en elkaar gaan beconcurreren), hoe goedkoper ze worden.

Ik wacht op een fullframe-rangefinder van Canon met EF-vatting. Dat zou in mijn ogen een geniale zet zijn.

 

2800 canadian dollars is toch zo'n 2450 euro ?
Ben al jaren met leica bezig maar wacht ook al jaren op een fframe rangefinder "eye opener" bij de andere merken.
Goede zet van Sony.

 

Nieuwsbrief