Speurneus voor vreemde dingen in je voedsel
Nieuws

Speurneus voor vreemde dingen in je voedsel

vrijdag 25 maart 2011 13:51

Test thuis zelf of er echt geen verborgen noten in je voedsel zitten. 

Gluten, lactose, noten, (over)gevoeligheden voor voedsel te over. Via het etiket van een product kun je al aardig wat ingrediënten vermijden, maar dan moet je blind vertrouwen op de producent. The Allergen Beagle is een thuistestapparaat dat iemand met een allergie weer baas maakt over eigen buik.

Gluten in glutenvrije soep, sporen van garnaal in vissticks zonder waarschuwing voor schaaldieren op 't het etiket, hazelnoot in rozijn-chocoladebolletjes, dat zijn zomaar wat metingen die een levensbedreigende situatie kunnen opleveren. 'Ook grote supermarktketens in Nederland zetten producten in hun schappen met daarin verborgen allergenen', schrijft Sebastiaan Goudsmit die de Allergen Beagle ontwikkelt. 'Iemand met forse voedselallergieën leeft kortom continu in een mijnenveld, waarbij ernstige allergische reacties continu op de loer liggen. Dat is psychisch heel zwaar.'

Met de Allergenen speurneus kun je voordat je een nieuw product eet, even testen of het product echt allergenen vrij is. En na een allergische reactie snel achterhalen welk product de boosdoener was. Hoe het in zijn werk gaat? In het zwarte buisje stop je een monstertje van het voedingsmiddel. Je kiest door het teststrookje toe te voegen zelf op welke allergenen je wil testen. Er is plek voor drie buisjes, dus maximaal drie allergenen tegelijk. Het strookje verklapt vervolgens of het allergeen wel of niet aanwezig is.

'In mijn ogen is dit product een sprekend voorbeeld van een nieuwe productgeneratie die ervoor zorgt dat de macht in de handen van de eindgebruiker komt te liggen in plaats van in die van de producent', aldus Goudsmit. 'In plaats van een producent die informatie geeft (top-down), kunnen gebruikers nu gezamenlijk een database aanleggen (bottom-up) van de echte allergeneninformatie van voedingsproducten. Door deze vorm van testen kan er een heel nieuwe informatie infrastructuur ontstaan.'

The Allergen Beagle is door Sebastiaan Goudsmit ontwikkeld samen met ziekenhuizen en producenten als afstudeerproject aan de TU in Eindhoven, faculteit Industrial Design. Inmiddels zijn er ook verzekeraars betrokken, en zou het wel eens tot een werkelijk product kunnen komen. Op 19 mei is de speurneus op tv in de Keuringsdienst van Waarde. Goed werk, Goudsmit!

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Mooie uitvinding, maar voor het testen op sporen van, zul je toch echt de hele maaltijd in het apparaat moeten proppen. Dat lijkt me niet de bedoeling. Helaas daarom geen oplossing voor het probleem..

 

Hey arnoud, ben zelf biochemicus, en denk dat t als volgt werkt: door veschillende voedins samples te nemen, wordt een totaal sample gecreerd die redelijk representatief voor de maaltijd is. vervolgens wordt die getest. Hiermee bereik je natuurlijk geen 100% sensitieve test, maar krijg je wel een uitslag die aardig representatief zal zijn voor de allergeniciteit van de geteste maaltijd. Ik begrijp wel dat deze tool een meerwaarde heeft voor mensen die aan voedingsallergien lijden.

gr

henry

 

Ik zie de meerwaarde vooral in het geval dat de patient een allergische reactie heeft gehad, maar niet weet van wel middel t komt, In dat geval kan t systeem een goede hulp zijn om de boosdoener te traceren.
ALs ik een reactie heb gehad, maar niet weet waarvan, moet k eigenlijk alles wat t die dag gegeten heb nog ns nemen om te verifieren waar t vandaan komt....niet fijn...
NU zou k met t systeem gewoon alles na kunnen lopen... op zoek naar die pinda..

groet willem

 

Goed punt Willem.. Maar ik denk dat voorkomen voor veel mensen een prettigere oplossing is.

Alleen het formaat van het apparaat..het zal wel nodig zijn maar zo'n ding ziet er niet uit natuurlijk.

 

Henry, ik lijd zelf aan een voedselallergie met anafylactische reactie. Zelfs het naderhand testen van een deel van het voedsel zal in veel gevallen geen dader aanwijzen als er alleen sporen ingezeten hebben.

Als voorbeeld kan ik soep en pizza noemen. 1 van beide heeft bij mij een anafylactische reactie veroorzaakt. Deze soep en pizza heb ik meerdere keren gegeten. De fabrikanten zeggen beiden dat het allergeen er niet ingezeten kan hebben. 1x dus wel.. en dan gaat het waarschijnlijk om zo'n kleine hoeveelheid dat je wel erg veel geluk moet hebben dat nog terug te vinden nadat je de grootste hoeveelheid al verorberd hebt.

Zoals ik al zei, mooie uitvinding, maar er moet nog heel wat gebeuren voor ik hierop vertrouw. Daarnaast doen bij mij de meeste problemen zich voor in een restaurant of op feestjes e.d., en ik zie mijzelf niet zo'n apparaat meenemen naar of gebruiken op zo'n gelegenheid...

 

Hey Henry, Hey Willem,

dit is een reactiethread, geen kettinge-mail.

stelletje fossielen.

 

Hey Beasdfzoeker, deze discussie van twee deskundigen (uit verschillende hoeken, techniek en ervaring) voegt juist een hoop toe aan het bericht. Een berichtje over een gadget is leuk, maar horen hoe het in de praktijk wel of niet handig zou kunnen zijn is nog leuker.

 

Beste Allen,

Als ontwerper van het product reageer ik graag op jullie comments.

Ten eerste: inderdaad, een allergenen tester is niet alleen waardevol in de thuiscontext, maar als Arnoud aanhaalt ook waardevol in bijvoorbeeld restaurants en dergelijke. Vandaar dat ook een versie voor in de keuken van het restaurant onderzocht en ontworpen is.

Ten tweede: over sensitiviteit:
op dit moment is het systeem geschikt tot 3-10 parts per million te detecteren in een homogene sample. dit betekent dat zelfs een onzichtbaar stofje te ontdekken is voor het systeem. Natuurlijk moet van het product een representatieve sample genomen worden, om een representatief resultaat te kunnen krijgen.
Vandaar dat de sample techniek belangrijk is, en zodoende hoort er ook een intstuctie bij (niet beschreven in het scenario). Het is voor te stellen dat dit voor een soep veel makkelijker is dan voor een pizza. Om de pizza goed te testen zal de bebruiker een heel aantal kleine "hapjes" van de pizza moeten nemen, hiervoor is werwerp instrumentatium ontworpen. Hiermee kan een relatief hoge nauwkeurigheid bereikt worden, maar inderdaad, zoals geen enkele test, geeft deze test geen 100% uitslag.

Hoe de tester te gebruiken?
misschien wel een mooi voorbeeld: een van de patienten in de testgroep kreeg eens in de zoveel tijd een reactie hoewel zij zich heel netjes aan haar dieet hield (pinda, hazelnoot en soja schaaldier vrij) ze kon maar niet ontdekken welk product de boosdoener was, ook omdat ze gemiddeld pas een dag later op volle sterkte de reactie verschijnselen vertoonde.
bij het testen van haar dieet met de allergen beagle, bleek dat de vissticks schaaldier bevatten, ondankst dat dit allergeen niet vermeld was op de verpakking.

ik hoop dat dit wat verduidelijking brengt.

 

Ik wil toch even zeggen dat ik het heel erg goed vind dat het er is. Ik heb pas laat de diagnose overgevoeligheid en allergie gekregen, na mijn 35ste eigenlijk omdat ik bij mijn zoon het zelfde merkte.
Toen mijn moeder eens bij de dokter kwam om te vragen over mij als kind hoe het kwam dat ik zo vaak last had van koorts en dikke ogen en watten in mijn hoofd, werd er gewoon ijskoud gezegd dat het chronische verkoudheid was.
Ik heb daar nu zelf als ouder nooit genoegen mee genomen en ben met mijn zoon bij de arts geweest en wij bleken alle beiden dezelfde allergien en overgevoeligheid te hebben.
ook in sommige producten zitten stoffen soms niet vermeld maar wel een reactie geven en je speurt je wezenloos om er achter te komen wat het was. Je moet constant alert zijn als je van zoiets last heb, het beïnvloed een groot deel van je functioneren.
dus ga zo door, goed werk.
grts
Ted

 

Nieuwsbrief