Spotify nog maar 10 uur per maand gratis
Nieuws

Spotify nog maar 10 uur per maand gratis

donderdag 14 april 2011 11:50

Spotify beperkt de gratis luistertijd tot 10 uur per maand. Het Zweeds bedrijf hoopt op meer betalende leden.

Tot nu toe konden Spotify-gebruikers 20 uur per maand gratis luisteren, met zo nu en dan reclame, maar die gratis tijd wordt ingekort naar 10 uur per maand. Hetzelfde liedje mag door gratis gebruikers voortaan maar vijf keer worden afgespeeld.

De maatregelen gaan op 1 mei in voor gratis gebruikers die zich voor 10 november 2010 hebben aangemeld. Voor gebruikers die zich na die datum registreerden, gaan ze pas over een half jaar in. De maatregelen moeten het Zweedse bedrijf meer betalende abonnees opleveren. In mei is Spotify's premiumdienst 30 dagen gratis uit te proberen.

Spotify telt in zeven Europese landen meer dan 10 miljoen leden, maar iets minder dan 10 procent heeft een abonnement genomen. Dat aandeel moet omhoog wil Spotify's model genoeg geld opleveren. Dat is belangrijk omdat het Zweedse bedrijf ook in Amerika wil starten. De grote platenlabels zijn in de grootste muziekmarkt ter wereld erg voorzichtig met nieuwe verdienmodellen als Spotify. Ze zijn huiverig voor gratis streaming in ruil voor een deel van reclame-inkomsten, omdat dit relatief weinig zou kunnen opleveren.

Spotify heeft in Europa deals met alle bekende platenlabels. Nieuwe onderhandelingen over de komende twee jaar zijn recent afgerond. Het beperken van het gratis deel is waarschijnlijk afgedwongen tijdens die gesprekken. Spotify draait nog altijd verlies. Tijdens de gratis testperiode van Spotify Premium is ook de iPhone-app kosteloos te proberen.  

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Grooveshark.com is natuurlijk ook een mooi alternatief. Ik vind Spotify gewoon te duur.

 

@philippe: Spotify te duur? Het kost maar 5 euro per maand voor een belachelijk groot aanbod aan muziek, zoveel als je maar wilt, zonder reclame!
Dat vind nog wel meevallen hoor.
Ik ben dan ook alweer bijna een jaar een tevreden spotify gebruiker.

 

Nadeel van Grooveshark is wel de kneiteronhandige interface en het feit dat je niet zomaar een heel album kunt beluisteren, maar dan liedje voor liedje bij elkaar moet zoeken. En dan maar hopen dat de geluidskwaliteit enigszins constant is en liedjes niet vantevoren afgeknepen worden. Ik was een veelgebruiker, maar sinds Spotify er is in NL heb ik er bijna nooit meer naar omgekeken.

 

Het grote nadeel aan dingen als Spotify is dat zodra je geen lid meer bent je hele geschiedenis en speellijsten nutteloos zijn. Daarom blijf ik voorlopig lekker in iTunes luisteren :)

 

Een nummer nog maar 5 keer per maand beluisteren, da's echt weinig. Beetje jammer, want meer dan tien uur luisterde ik toch nooit als gratis gebruiker.
Ken trouwens wel mensen die, om de 20 uur van nu te omzeilen, gewoon meerdere accounts aanmaken.

 

Jeetje mensen. Ik denk dat als je muziek liefhebber bent en je koopt per maand een of twee cds dan kan je net zo goed spotify gaan gebruiken. Ik vind dit juist erg goed omdat je als premiumlid ook op je telefoon alle nummers hebt. In principe goedkoper dan itunes muziek kopen. Dit is toch wel het beste model voor muziek distubutie (legaal!) voor de toekomst. Als er meer mensen bijkomen word het waarschijnlijk ook nog goedkoper.

 

fu, spotify

 

Grooveshark is niet voor niets uit de Android market gegooid: Copyright schending. Ja het is gratis, maar ze hebben de zaken duidelijk niet op orde.

Wmb is Grooveshark dus ook geen alternatief als je graag op een legale manier muziek wilt luisteren. Spotify is de enige die 100% de copyright wetten volgt op dit moment.

 

Hoe zit het eigenlijk met Spotify Free? Ik heb dat account aangemaakt voordat het in NL te krijgen was via een Engelse proxy. Toen de NL versie kwam kon ik mijn free account blijven gebruiken en had ik dus geen 20 uur beperking. Heb ik dat nu dan wel?

 

@hans78910
Anders zoek je dat lekker zelf uit.

 

Bedankt. Altijd fijn als mensen de moeite nemen om een waardevol antwoord te geven op een gewone vraag.

 

@iPhone; ga niet prate jonge

 

Good old FM stereo!

 

Vieze commerciele troep is het geworden ik gebruik spotify echt heel veel, jammer dit. We moeten eigenlijk een petitie tekenen ofxo haha

 

Commerciële troep? Het is tegenwoordig blijkbaar zo normaal om gratis (illegaal) muziek te luisteren, dat als er wat geld voor gevraagd wordt het commercieel is. Bands moeten ergens hun geld mee verdienen.

 

Ik ben woensdag Premium geworden. Spotify is geweldig en ik hoop dat al die cheap ass profiteurs ook eens het licht zien en betalen voor de kunst van muziek maken.

 

Gelukkig drukt er niemand op het kopje van Facebook "vind ik leuk"... Zou toch een beetje gek zijn....

 

Fu hans

 
 

Alweer een maand of 4 tevreden premium gebruiker. Alle muziek op al m'n devices voor 10 euro per maand is echt een nette prijs, hadden ze met 15 euro ook nog mee weg gekomen. En nog goede kwaliteit ook (als betalend gebruiker kun je op 320kbit streamen) en netjes alles genormaliseerd. Weet je nog hoe dat is, als je je mp3tjes random gaat afspelen? Het een knalt luid uit de speakers terwijl een volgend nummer onhoorbaar zacht is (oké, een beetje overdreven, maar je snapt het wel..) en dat heb je dus niet met Spotify. En als ze met deze aktie inderdaad nog wat internationale platenlabels aan zich kunnen binden waarmee de catalogus nóg omvangrijker wordt, juich ik dat alleen maar toe! :D

 

Ik vind het een logische actie van Spotify. Het is de enige manier om meer platenlabels mee te krijgen om het aanbod nog groter te krijgen. Ik ben al maanden premium lid, geen moment spijt van gehad.

 

Ik vond op een website waardoor 7 dagen gratis premium spotify kan deze: http://www.actiecode.nl/acties/actie/spotify-gratis-proberen hoe komen jullie bij maar 10 uur dan?

 

Beetje late reactie, maar mag een service eigenlijk zomaar z'n voorwaarden veranderen, ondanks dat je er 0 euro voor betaald? Je bent met je account toch een soort contract aangegaan?

 

Nieuwsbrief