Standing-app: uit protest ergens gaan staan
Nieuws

Standing-app: uit protest ergens gaan staan

dinsdag 03 juni 2014 12:42

Met een nieuwe app kan je laten zien waar je voor staat. Door te gaan staan.

Wie zijn stem wil laten gelden, kon tijdens afgelopen verkiezingen meerdere keren aan de bak. Wie nu nog een onrecht ziet of wat te zeuren heeft, kan in plaats van stemmen gaan staan. Standing heet de app voor vrolijke en speelse activisten. Sta op, als je wat te zeggen hebt.

Standing werkt simpel. Download de iPhone-app, kies een goed doel, en ga staan. Zo lang mogelijk. En liefst op een openbare plek, zodat je gezien wordt. Je moet wel de hele tijd een knop op het scherm ingeduwd houden en je toestel stil houden. Digitaal word je stille actie dan gezien en vastgelegd doordat Standing je resultaat publiceert, a la hardloopapps als RunKeeper.

Standing bundelt de kracht van een stille tocht, speakers' corner waar je op een kratje gaat staan om je verhaal te houden, en een sit-in uit de jaren '60 waar je bij elkaar gaat zitten voor een bepaald doel. En gooit er nog wat humor bij.

De oorsprong ligt in Turkije, waar Erdem Gündüz op 17 juni 2013 op het Taksim Square stond. De makers van de app, het Nederlandse Hubbub, raakten geïnspireerd door het ludieke verzet en wilden een directe bijdrage leveren. "We waren gecharmeerd toen we zagen hoe 'staan' effectief ingezet wordt als burgerlijke ongehoorzaamheid. We vonden het een perfect uitgangspunt."

Alper Çugun van Hubbub: "Want activisme hoeft niet met een conflict gepaard te gaan, terwijl Standing wel meer opzien baart dan het standaard clicktivisme."

Ondertussen hebben een heel aantal invloedrijke mediamensen een stukje gestaan. Wordt Standing na Planking en alle varianten daarop de nieuwst meme?

Ingeborg blogt voor Bright.nl al sinds de start in oktober 2005. Haar specialiteiten zijn architectuur, stedenbouw, design en duurzaamheid.

Reacties

Dus als ik deze app aanzet en een paar uurtjes op een terras ga zitten, dan ben ik een activist? Rare lui die app-makers...

 

Een mede-maker van de app in kwestie, hier.

Wat ons betreft ga je staan op een terras, en doe je dat zelfs met een drankje erbij, maar: je moet wel de hele tijd een knop op het scherm ingeduwd houden, én je apparaat stilhouden. Dus het vergt iets meer moeite dan je misschien in eerste instantie denkt…

(Dat we ondanks dit rare lui zijn, is dan misschien weer wel waar.)

 

Dan ga je er toch gewoon op zitten?

 

À propos: Bernie DeKoven, beschermheilige van alles dat 'playful' is, schreef een leuke post over Standing. Hij noemt het een voorbeeld van "inactivism". Vinden we zelf wel goed gevonden: http://www.aplayfulpath.com/inactivism/

En vorige week hebben we een half uur stilgestaan met bezoekers van onze launch party bij Mediamatic. Salvador Breed draaide daar een set "muziek om bij te staan" bij. Opname van de livestream staat op Twitch: http://www.twitch.tv/karsalfrink/c/4358969

 

Kars bedankt voor de toelichting. Zo blijkt maar weer dat de artikelen op Bright niet altijd volledig zijn...

 

Nieuwsbrief