Stoplicht bij muziek in zoekresultaten

Stoplicht bij muziek in zoekresultaten

21-07-2011 12:02 Laatste update: 28-04-2018 22:19

Onzalig plan van de muziekbranche: zoekmachines moeten bij links naar muziek zetten of de sites illegaal zijn.


Wie zoekt naar muziek op zoekmachines, zou bij de getoonde links naar liedjes of downloads icoontjes moeten zien die aangeven of het gaat om legale of illegale sites. Dat stelt de Britse Performing Rights Society (PRS) voor in een nieuw plan ter bestrijding van de online piraterij.

Volgens de PRS is het systeem nodig omdat veel mensen niet weten wanneer ze iets uit een illegale bron downloaden. 'We moeten mensen vertellen welke sites wel en niet muzieklicenties hebben afgesloten', aldus PRS-directeur Robert Ashcroft tegen de BBC. Het 'stoplichtsysteem' zou een alternatief voor het blokkeren van downloadsites kunnen zijn.

De PRS heeft al een systeem gebouwd dat zoekmachines zouden kunnen invoeren, inclusief rode en groene icoontjes. De organisatie is in overleg met zoekmachines, maar Google geeft vooralsnog geen commentaar. De kans dat zoekmachines bereid zijn hiertoe over te gaan is klein. Het zou zoekresultaten rommeliger maken en voor verwarring bij gebruikers kunnen zorgen. Bovendien eisen dan ongetwijfeld tal van andere partijen - de film-, boek- en gamebranches bijvoorbeeld - straks ook speciale icoontjes bij de zoekresultaten.

Sowieso valt te betwijfelen of waarschuwingen in zoekresultaten veel effect zullen hebben. De meeste mensen die downloaden via torrentportals, releaseblogs of downloadssites, weten best dat het niet helemaal netjes is wat ze doen, maar ze doen het toch, al jarenlang. Daar helpt geen rood icoontje tegen.

Bovendien is lang niet altijd vooraf te bepalen of een site wel of geen toestemming heeft om een bepaald liedje of album te verspreiden. Er zijn genoeg labels en artiesten die tegenwoordig bijvoorbeeld muziekblogs toestemming geven nummers te publiceren, ter promotie. Die links zouden dan ten onrechte 'rood' worden weergeven, omdat de PRS dat nooit allemaal kan bijhouden. Kortom, dit is de zoveelste proefballon uit de muziekindustrie die waarschijnlijk tot niks leidt.

Het is overigens ook niet zo dat Google niets doet tegen piraterij. Wie regelmatig zoekt op albumtitels, zal zien dat Google dikwijls zoekresultaten verwijdert na verzoeken op basis van de Amerikaanse DMCA-wet. Dat staat dan in een melding onderaan de ingekorte resultaten. Rechtenhouders kunnen dus beter specifieke verzoeken naar Google sturen voor verwijdering van links, dan hopen op zo'n allesomvattend systeem voor een 'stoplicht' in de zoekresultaten.