Straffen voor illegaal downloaden fors omhoog in Japan
Nieuws

Straffen voor illegaal downloaden fors omhoog in Japan

maandag 01 oktober 2012 13:24

Japanse internetters kunnen tot twee jaar cel opgelegd krijgen voor het illegaal downloaden van films of muziek.

Sinds 2010 is het in Japan illegaal om met copyright beschermde content illegaal te downloaden, maar tot nu toe waren er geen consequenties aan verbonden. Japan heeft de wet nu echter gewijzigd. Het Japanse hof kan nu voor het illegaal downloaden van muziek of video een boete opleggen tot bijna twintigduizend euro of een celstraf tot twee jaar, meldt de BBC. Illegaal uploaden was al strafbaar met celstraffen tot 10 jaar of boetes tot een ton.

De entertainmentindustrie heeft de laatste twee jaar fors gelobbyd om de wetswijziging er door te krijgen omdat er volgens hen tien keer meer illegaal gedownload wordt dan betaald. In juni stemde Japanse politici voor de wetswijziging. Websites van overheidsinstanties en Japanse copyright-lobbygroepen werden vrijwel onmiddellijk daarna uit protest gehacked. De Japanse organisatie van juristen was ook fel tegenstander van de wetswijziging omdat het downloaden als een criminele activiteit behandeld wordt terwijl een dergelijk vergrijp volgens de organisatie onder het civielrecht zou moeten vallen.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief