Straling mobieltjes weer onder de loep?
Nieuws

Straling mobieltjes weer onder de loep?

dinsdag 19 juni 2012 16:14

De Amerikaanse telecomwaakhond FCC wil onderzoeken of het nodig is de regels rond straling van mobieltjes te wijzigen.

Het is 15 jaar geleden dat de FCC een standaard opstelde voor de emmisie van straling van mobieltjes en andere draadloze gadgets. Sindsdien is het gebruik van smartphones enorm toegenomen. Tegelijkertijd is de zorg dat straling mogelijk een gevaar voor de volksgezondheid kan vormen ook gestegen.

De resultaten van de vele onderzoeken die het verband tussen kanker en de straling van mobieltjes onderzoeken spreken elkaar echter tegen. Een grootschalig onderzoek uit 2011 onder zo’n 420 duizend Denen wees niet uit op een verband tussen kanker en mobieltjes, terwijl de Wereldgezondheidsorganisatie vorig jaar waarschuwde dat het gebruik van mobieltjes mogelijk wel kankerverwekkend zou kunnen zijn.

De voorzitter van de FCC heeft daarom zijn vijf collega's in de commissie een voorstel gestuurd om de 15 jaar oude standaard onder de loep te nemen. Als zijn collega’s zijn voorstel goedkeuren dan zal het FCC onderzoeken of de emissiestandaard gewijzigd moet worden. De commissie zal dan ook kijken of de emissiestandaard voor gadgets gericht op kinderen aangescherpt moet worden.

De commissie ziet echter geen verband tussen het gebruik van mobieltjes en een gevaar voor de volksgezondheid. Het wil slechts onderzoeken of er wetenschappelijk bewijs een verandering in de standaard rechtvaardigen.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Reacties

Ben benieuwd naar de resultaten. Maak me wel zorgen.

 

Laatste zin: beetje vreemd uitgangspunt, toch?

 

Ik neem in ieder geval niet meer de lift op school. Een lift met 10 whatsappende tieners is qua straling door de kooi van Faraday er omheen die door al die mobiels gepenetreerd tracht te worden, qua straling vergelijkbaar met een CT scan.

 

Vorige (?) week een mooie uitzending van Tegenlicht over straling. Wat mij bijblijft is de scans van kinderen van bovenaf waarbij duidelijk werd dat de straling door het hele hoofd, van oor tot oor, gaat.
En dat mobiel bellen op franse scholen voor kinderen onder de 14 is verboden om gezondheidsredenen.

 

Tsja, zelfs als er wetenschappelijk aangetoond gaat worden dat e.e.a schadelijk is voor de gezondheid, verwacht ik niet dat er veel zal veranderen op korte termijn. Kijk maar naar andere zaken als een hoog persentage aan verkeersslachtoffers of de uitzonderlijke schadelijke effecten van weekmakers in PVC op kinderen.

 

Nieuwsbrief