Student in Israel bestuurt met zijn gedachten een robot in Frankrijk
Nieuws

Student in Israel bestuurt met zijn gedachten een robot in Frankrijk

maandag 09 juli 2012 17:36

Voor het eerst heeft een persoon liggend in een fMRI scanner een robot op afstand laten bewegen met alleen zijn gedachten.

Robots die op afstand bediend worden, zijn er al jaren. Maar het ultieme doel van de wetenschappers van het internationale CNRS-AIST joint robotics laboratory in Japan is om een ‘surrogaat lichaam’ te creëren dat je beleeft alsof je het echt bent. Het zou een enorme uitkomst zijn voor patiënten die verlamd zijn en op geen enkele manier kunnen bewegen of met anderen kunnen communiceren.

Dat doel is nog lang niet bereikt, maar de wetenschappers hebben een eerste kleine stap gezet. Een student in Israël heeft met zijn gedachten alleen een robot in Frankrijk laten bewegen, terwijl hij in een fMRI scanner lag. Student Tirosh Shapira zag via een camera op de robot het perspectief van de robot terwijl hij in de scanner lag. Door te denken aan het bewegen van zijn ledematen en aan het draaien van zijn hoofd kon Shapira de robot op afstand besturen.

De fMRI scanner meet veranderingen in het stromen van het bloed naar de motorische cortex in het brein. De wetenschappers wisten met een algoritme deze verschillen te herkennen als gedachten aan specifieke bewegingen. Het vergde wel enige training omdat er een klein verschil in tijd tussen de gedachte en de beweging van de robot zit. Volgens Shapira was het mindblowing: "Op een gegeven moment viel de verbinding weg. Een van de wetenschappers tilde de robot op om te zien wat het probleem was en ik dacht meteen: Oei, zet me neer!”

Tot dusverre hebben alleen gezonde proefpersonen de robot avatar bestuurd. De wetenschappers willen hun surrogaat nu testen op mensen die verlamd zijn.

David schrijft al sinds jaar en dag voor Bright en heeft het voorrecht de meeste gadgets te reviewen voor de enige echte Uitpakparty. Van alle gadgets houdt David het meest van robotica en hij heeft een voorliefde voor wetenschap in al zijn facetten.

Nieuwsbrief