Supermarkt met groenten en fruit op het dak
Nieuws

Supermarkt met groenten en fruit op het dak

dinsdag 27 september 2011 10:40

Eten kopen dat afkomstig is van de kas bovenop het dak van de supermarkt? Volgens BrightFarms heeft het de toekomst.

Het New Yorkse BrightFarms claimt dat het met tien Amerikaanse supermarktketens afspraken heeft gemaakt over de bouw van een kas bovenop de winkels. De eerste kas moet in de loop van volgend jaar opengaan.

Het idee achter de dakkassen is dat het niet langer nodig is om het eten dat consumenten in de supermarkt kopen de halve wereld over te vliegen. Op die manier raakt onze voorraad fossiele brandstoffen iets minder snel op en worden er minder broeikasgassen uitgestoten. Bovendien kunnen klanten dankzij de kas op het dak groenten en fruit kopen dat vandaag geoogst is.

De aanleg van de dakkassen kost tussen de 1,5 miljoen en 2 miljoen dollar. Die kosten worden betaald door Bright Farms in ruil voor de toezegging van de supermarkt dat zij tien jaar lang de opbrengsten uit de kassen in de supermarkt tegen vaste prijzen zullen verkopen. Bright Farms belooft dat het zo min mogelijk water en bestrijdingsmiddelen gebruikt bij het verbouwen van groenten en fruit.

Groenten en fruit uit de buurt kopen is vanzelfsprekend een goed idee als je niet wil dat er bij het vervoer van al dat eten al te veel schaarse fossiele brandstoffen worden verspild. Maar is het dak van de supermarkt vervolgens ook de beste plaats om dat lokale eten te verbouwen?

The Story Of Lettuce from BrightFarms on Vimeo.

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

En hoe zit het met de productie capaciteit? Wat als er teveel, te weinig of verkeerde assortiment wordt geproduceerd? Dit gaat wel werken als je een euro voor een tomaat vangt.

 

"Supermarkt met groeten en fruit op het dak"

Nog niet helemaal wakker Maarten?

De groenten en tot sinas.

 

Au! Heb het aangepast. Dank voor de oplettendheid.

 

Als jullie editors de titel en in dit geval ook de URL aanpassen, zorg er dan voor dat de oude (foutieve) URL naar de nieuwe leidt! Mijn RSS reader (iGoogle) had de oude URL in de cache staan die naar een 404 leidde...

 

De groeten van HAK? Of een typfoutje van Bright? ;)

 

Cool idee.\nEr is ook een kantoor in nl met een daktuin waar ze de groenten verbouwen voor de lunch

 

goed idee!

 

goed idee!

 

goed idee!

 

goed idee!

 

goed idee!

 

Ik zag laatst een Nederlandse docu over een in Nederland uitgevonden UV-lamp. Kwam van TU/e, dacht ik. Was in ieder geval een buitengewone 'groeilamp', die het heel goed mogelijk zou maken voor normale supermarkten om juist een aantal verdiepingen kelder vol te bouwen met snelgroeiende maar toch 100% normale en gezonde gewassen. De lampen waren ook niet duur mits natuurlijk in grote productie, en de consument had altijd vers en onbespoten groenten en fruit zonder de kosten van het vervoer etc.

Ik zie het wel gebeuren hoor.

 

kijk eens naar Plantlab.nl, nederlands bedrijf bouwt dat soort systemen. Waarmee je groenten en fruit overal kan kweken, bijv. onder een supermarkt (onder de parkeergarage). Met weinig water, zonder pesticiden en zonder genetische modificatie. Ergens de komende maanden gaat in Amsterdam in een oud IBM gebouw hun eerste stadskwekerij open.

 
 

het revolutionaire van bright farms vind ik vooral het business model, zij financieren alles en voeren alles uit, in ruil voor gegarandeerde afzet. Met het contract van de gegarandeerde afzet kunnen ze relatief goedkoop geld ophalen. De afzet is immers gegarandeerd, daar houden banken van.

 

Binnen no time is de farm leeg gekocht. Wat blijkt: het groeien van gewassen gaat langzaam.

 

@ gerrie....door gebruik te maken van kunstlicht is het mogelijk om het groeiproces aanzienlijk te versnellen.

 

Nieuwsbrief