Surface-tablets zijn Microsofts antwoord op de iPad
Nieuws

Surface-tablets zijn Microsofts antwoord op de iPad

dinsdag 19 juni 2012 01:44

Microsofts bestrijdt de iPad met twee Surface-tablets met twee Windows-versies. Fraai: de ingebouwde standaard en een cover met touch-toetsenbord.


Microsoft heeft in de nacht van maandag op dinsdag onder de naam Surface twee nieuwe Windows-tablets gepresenteerd. De reguliere Surface-tablet is een slank model met een groot 10,6 inch full hd-scherm, die de tabletversie van Windows draait, Windows RT. De dikkere Surface Pro is een tablet met Intel-chips en de volledige Windows 8. 

De eerste Surface is 9 mm dun, ongeveer even dun als de iPad, en heeft een behuizing gemaakt van magnesium, waardoor hij maar ongeveer 676 gram weegt. Dat is vrijwel gelijk aan het gewicht van de iPad, terwijl de Surface een groter scherm heeft. Dat 10,6 inch display is overigens van het sterke Gorilla Glass 2-type.

De Surface beschikt over een ARM-chip van Nvidia, die in veel andere tablets ook zit. Vanwege de ARM-chip werkt hij met Windows RT, de tabletversie van Windows 8. De Surface heeft een usb 2- en hdmi-poort en een micro-sd-slot. Twee antennes moeten betere wifi-ontvangst bieden. Hij komt beschikbaar met 32 of 64 GB opslagruimte. Meer details staan in de spec-sheet: pdf.

Bijzonder: de tablet heeft aan de achterkant een ingebouwde standaard, waarmee je hem gemakkelijk overal neer kan zetten. Daarvoor hoef je dus geen extra case te kopen. Ook showde Microsoft een bijzondere Touch Cover, waarvan de 3 mm dunne binnenkant is te gebruiken als een aanraakgevoelig toetsenbord. Microsoft verkoopt daarnaast een Type Cover met een toetsenbord met echte knoppen en trackpad.

De tweede Surface-tablet is de Surface Pro gericht op zakelijke gebruikers. Deze tablet beschikt over de volledige Windows 8 en werkt met een Intel-processor. Naast de bekende Metro-interface biedt Microsoft ook de mogelijkheid om de standaard desktop-interface te gebruiken. Ook de volledige Office werkt op deze tablet. Deze variant heeft een scherm met een hogere resolutie. Hij is ook wat dikker: 14 millimeter. De Surface Pro werkt ook met invoer via een digitale pen. Hij is via DisplayPort aan te sluiten op een pc en heeft 64 of 128 GB opslagruimte.

Waar meerdere fabrikanten de laatste jaren hebben geprobeerd de iPad deels te kopieren, komt Microsoft nu met de Surface-tablets met iets wat afwijkt. Dat doet het bedrijf trouwens ruim elf jaar nadat Bill Gates de eerste Tablet PC al presenteerde. "We hebben de tijd genomen om Surface en Windows 8 goed te krijgen. We wilden iets anders en speciaals maken. Dankzij Windows 8 is de Surface een pc, een tablet, en iets anders", sprak Microsoft-ceo Steve Ballmer tijdens de presentatie.

Microsoft Surface tablet

Vooral de uitklapbare standaard aan de achterkant van de tablet is een mooie vondst, waarmee het apparaat zich onderscheidt. Ook de Touch Cover met aanraakgevoelig toetsenbordje lijkt een mooie noviteit.

De grote vraag is echter of Microsoft consumenten weet te overtuigen om Windows 8 te gebruiken op een tablet, in plaats van te kiezen voor de tablets met de mobiele besturingssystemen van Apple of Google. Windows 8 is voor zowel laptops als tablets. Maar is dat wel logisch? En hoe duur worden de Surface-tablets? Dat is nog niet bekend. Over de beschikbaarheid of adviesprijzen heeft Microsoft momenteel nog niets gemeld. Zodra daar meer over naar buiten komt, zorgen we voor een update.

Microsoft Surface tablet


Microsoft heeft tot nu toe wisseld succes met het uitbrengen van eigen apparaten. Jaren geleden flopten de mp3-speler Zune en de Kin-telefoons. De Xbox werd wel populair. De merknaam Surface gebruikte de softwaregigant overigens al eerder voor een ander apparaat, een touchtafel. Op mobiel gebied met Microsoft nog altijd een enorme achterstand goedmaken op Apple en Google. Windows Phone is nog niet erg aangeslagen. Bij tablets gooit Microsoft het over een andere boeg door ze te voorzien van hetzelfde systeem als computers. Wat denken jullie? Hebben de Surface-tablets kans van slagen. 

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Die ga ik dus wél kopen

 

Kan ik er ook een muis op aansluiten?

 

*heheh* .. ja! Idd! Of m'n trackpad! Lijkt me ook handig! ;)

 

*heheh* .. ja! Idd! Of m'n trackpad! Lijkt me ook handig! ;)

 

De Surface gaat hem niet worden voor Microsoft. Enerzijds omdat Microsoft de aansluiting met iOS en Android gemist heeft en anderzijds omdat Microsoft Windows 8 een draak van een OS is. Wie verzint er zo'n onoverzichtelijk OS en verwacht dan dat mensen het nog gaan kopen en gebruiken ook? Microsoft mist vaker de boot zoals met de Zune en samen met Nokia (Lumia). Microsoft = Exit...

 

Tjonge Tjonge pessimist.
Zune is vergelijkbaar met de bloatware iTunes van Apple en wordt er uit gesaneerd. Ik gebruik Windows Phone 7.5 en als ik het vergelijk met iOS of Android dan is er gewoon geen rustigere en overzichtelijkere interface.

 

Als ik geld in overvloed had zou ik em zeker kopen. Ookal ben ik een apple-fanboy.
WIN8 mag er dan niet mooi uitzien op een pc, voor een tablet ziet t er zeker gelikt uit en die specs zijn helemaal niet verkeerd als je kijkt naar de markt op dit moment. USB 2 bijvoorbeeld :)

 

Ik heb Windows 8 preview geïnstalleerd op mijn laptop en giet als een tiet. Op wat kleine puntjes in het mail programma na, is er gewoon niets beters. Alles is overzichtelijk ge-integreerd.

Als de Windows 8 Pro tablet uitkomt ga ik die waarschijnlijk aanschaffen. Gewoonweg om dat je een volledige PC in tabletvorm krijgt.

Je sluit hem aan op een monitor met een externe toetsenbord en muis en je hebt een desktop met twee schermen.

 

Hmm .. en nou juist *dat* vind ik persoonlijk geen argument, het op een monitor etc aan kunnen sluiten. Ik heb m'n tablet altijd al naast de PC liggen omdat ie zijn eigen doel kent. Maar goed, ieder zijn meuk.

 

Vooral die tweede zakelijke versie is gedoemd te mislukken. Het is gewoon een netbook, maar dan met het scherm en toetsenbord van elkaar gescheiden. En nog erger: 'invoer via een digitale pen' LOL!!

 

Als die "digitale pen" ook maar enigszins op een Wacom lijkt, is het echt een degelijk verkoopargument. Zodra er daarentegen ergens "handschriftherkenning" staat, weet je ook gelijk hoe laat het is...

 

Dan blijf jij toch lekker werken met een ARMe tablet. Doe mij er maar eentje met power.

En de pen is een optie net als bij elk capacitief scherm.

 

ze zeggen ook met digitale pen dus wat is het probleem simon? en als het idd een wacom achtige pen word dan is het nog heel interessant. ik ben in ieder geval blij met de concurrentie

 

Ik zou hem wel willen hebben. Heb nu een iPad, leuk om de krant mee te lezen en veel geweldige apps, maar heeft zijn beperkingen als je er productief mee wil werken, matched in niks met mijn macbook, is eigenlijk alleen werkbaar als je bijv google docs gebruikt en een wireless toetsenbord. toetsenbord in de cover vind ik een vondst, ook hetzelfde OS voor mobiel, tablet en PC lijkt me superhandig. strategisch slim om je op de professionele markt te richten, is Apple populair mee geworden, maar die richten zich nu vooral op consumenten producten (zie bijv het niet verder ontwikkelen van de Mac-pro en versimpelen van programma's als FCP) verder ziet hij er goed uit! mooi materiaalgebruik.

 

Heb ff nagevraagd bij onze ICT-afdeling en zij zien deze tablets dus echt wel zitten. Dit door de integratie met bestaande Windows-applicaties waardoor ICT-beheer eindelijk mogelijk is (Android en met name iOS wordt bij ons zakelijk niet ondersteunt).

 

Ja! Inderdaad. Kin je gewoon Exact Globe op draaien. Of SAP en ook alle spellen voor de kids EN navigatie. Dan heb je wat te doen op de bijrijdersstoel.

Daar kan de Ipad echt niet tegenop. Ik koop de Pro

 

Ik ben niet zo enthousiast. Je hebt de keuze uit 2 tablets, de één heeft geen goede hardware, maar is dun en waarschijnlijk een stuk goedkoper. deze heeft ook niet de mogelijkheid tot een traditionele desktop interface. Nu zul je denken: "dat is toch ook niet meer nodig", nou daar kom ik zo nog op terug. De tweede heeft een sterkere CPU en is dus ook beter, maar meteen meer als een centimeter dik (1,4cm!) , en waarschijnlijk dus ook zwaar. niet echt handzaam dus. Er wordt ook nog niet verteld over beschikbaarheid en kosten, maar er wordt gezinspeeld op een overeenkomst met een ultrabook. sorry, maar ik betaal echt geen 1000 euro voor zoiets. Ik heb zelf ook de preview van Win 8 gedraaid, en na een week weer verwijderd. Er werkt een hele hoop nog niet! zelfs niet het eigen Silverlight, wat RTL gebruikt om programma's terug te kijken. en Apps? bijna niet verkrijgbaar, hoogstens wat simpele apps die je ook in chrome zou kunnen installeren. Tegen de tijd dat dit mogelijk succesvol is, heeft de concurrentie al veeel meer in de aanbieding.

 

Ik zou toch zeker wel gewoon de <A href="http://www.ipad2kopen.com/ipad3kopen/">iPad 3 Kopen!</A>

 

De hybride mogelijkheden zouden wel eens de doorbraak kunnen betekenen van microsoft op de tablet markt. Ipad lijkt te veel op een iphone die op dieet moet en geen grotere meerwaarde biedt dan magazines lezen. Ben altijd sceptisch geweest over ipad. Wilde niet in deze marketing truc van Apple trappen om te kapitaliseren op het succes van de iphone met een LCD touchscreen met Apps. Naast mijn iphone 4s zonder antennegate is de Surface een zeer aantrekkelijke optie als pc+tablet+xtra multimedia scherm

 

Ben best onder de indruk van MS's poging. Het ziet er allemaal goed uit. Met name de op de zakelijke markt gerichte tablet is duidelijk meer dan een gadget wat het over grote deel van de huidige tablets is.
Het zou voor de markt best goed zijn als er een grote speler bij komt.

 

Nieuwsbrief