Tablet funest voor e-reader
Nieuws

Tablet funest voor e-reader

woensdag 02 mei 2012 10:07

Het succes van de iPad heeft vergaande gevolgen voor de e-reader.

Fast Company weet het zeker: de tablet sloopt de e-reader. Nadat de opkomst van de iPad eerder al in verband werd gebracht met de neergang van de netbook, nadert nu het einde van het tijdperk van de e-reader, weet het tijdschrift.

De verwachtingen zijn dat de e-readerverkopen dit jaar flink zullen dalen in vergelijking  met vorig jaar. En E Ink, het bedrijf dat bekend werd met zijn elektronisch-papier-schermen, leed voor het eerst in tien kwartalen verlies en zag zijn omzet flink teruglopen. Een teken aan de wand.

De Kindle Fire-tablet (voor wie niet veel wil uitgeven) en de nieuwe iPad (voor wie een mooi scherm wil) zijn simpelweg te goed in vergelijking met het e-reader-aanbod, stelt Fast Company. Vraag is alleen wel of mensen die een Kindle Fire of iPad kopen, daar ook mee doen wat ze met een e-reader zouden doen: boeken lezen.

Vandaar een lezersvraag: lees jij wel eens een boek op je iPad (of andere tablet)?

Maarten is op hoofdredacteur Erwin na de meest ervaren internetjournalist in de Bright gelederen. Hij heeft voor vrijwel alle grote sites gewerkt en doet dat nog steeds trouw bij Bright. Zijn hobby's zijn slapen en chocola eten.

Reacties

Ik heb een ipad gekocht met als voornaamste doel het ding te gebruiken als e-reader, de oude sony e-reader ondertussen verkocht, die kon eigenlijk net niks.

 

Probeer maar eens een tablet te vinden waar je drie weken zonder opladen mee kunt lezen.

Probeer maar eens een tablet te vinden waar je ogen niet van vermoeidheid dichtvallen bij het lezen.

Probeer maar eens een tablet te vinden waar je zelf mag bepalen wat er op staat.... oh ja, die bestaan wel, maar zoals gewoonlijk bestaat voor bright alleen de ipad.

 

Heb inmiddels na mijn eerste iPad1 de nieuwe iPad gekocht, maar gebruik voor het lezen van boeken toch echt liever mijn Amazon Kindle. Ik geloof dat de e-readers nog wel degelijk een bestaansrecht hebben.

 

Ik heb al een tijdje een ipad, waar ik nooit boeken mee lees. Redenen: het ding is te zwaar, te groot, onmogelijk om wat te lezen in de zon, kortom niet prettig. Sinds kort een Kindle. Werkt fantastisch, klein (past in mijn binnenzak), overal te gebruiken (waar licht is, dat dan weer wel) en doet 4 weken met een batterij. Niets werkt beter voor lezen dan een e-readar die gebaseerd is op E Ink. Nou ja, een echt papieren boek is natuurlijk onverslaanbaar maar dat terzijde.
Nog een argumentje voor de e-reader, ik wil helemaal niet surfen, spelletjes spelen, mail checken etc als ik lees, dan wil ik namelijk lezen

 

@cogito maar als je toevallig wel wilt mailen, gamen of surfen, wil je daar dan een apparaat voor meenemen? Of doe je liever alles op een apparaat? Voor bijvoorbeeld vakantie en reizen heb ik liever enkel een ipad waarmee ik alles kan.

 

@Oli4k daar heb je een punt, absoluut. Ik doelde meer op het leesplezier, dat ik bij een iPad simpelweg ontbeer. Het ultieme apparaat zou een combinatie tussen beiden kunnen zijn.

 

Als ik op vakantie gaat, dan neem ik gewoon een boek mee. Hoef je nooit op te laden, als het gepikt wordt zal het me een zorg zijn, zand en kras bestendig en ga ik er niet zo spastisch mee om vanwege dat ik bang ben hem kwijt te raken of dat ie beschadigd. Maar dat terzijde. Ik denk dat de personen die spelletjes spelen een heel ander doelgroep is dan de hardcore lezers. Dus appels met peren vergelijken. Een echte lezer zal voor een e-reader gaan en iemand die van alles wilt een TABLET neemt(beetje vemoeiend dat een MP3 speler altijd een iPod is en een tablet altijd een iPad is).

 

Een tablet is tegen hoofdpijn, een iPad is een gadget.

 

Ik heb honderden pdf'jes die ik moet lezen voor mijn werk. Dit gaat echt veel lekkerder op mijn BeBook dan op mijn iPad.
Maar koop wel een e-reader met e-ink, dus niet met een tft-scherm, want anders kan je idd net zo goed op een tablet lezen.

 

Ik denk dat er vroeg of laat wel een hybrid zal komen: een tablet met energiezuinig kleurenscherm die ook in de zon goed leesbaar is.

 

Ik lees regelmatig een ebook op mn iPhone of iPad. Vaker op de iPhone vanwege het kunnen vasthouden met één hand. Eigenlijk is de iPhone te klein (te veel bladeren) en de iPad te zwaar. Waar blijft het tussenformaat van Apple? Misschien in de tussentijd toch maar de Kindle.

 

Het heeft niks te maken met het feit dat de iPad een soort reader kan zijn. De oorzaak zit in mobiele telefoons, Twitter en Facebook. Kortom: we LEZEN UBERHAUPT NIET MEER. Na 140 tekens zijn we al moe. Die boekhandels doen het niet slecht vanwege de e-readers, nee die doe het slecht omdat niemand meer een serieus stuk tekst wil lezen. Het is een cultuurprobleem, geen gadgedfight.

 

Nieuwsbrief