Techbedrijven willen samen nepnieuws aanpakken

Techbedrijven willen samen nepnieuws aanpakken

12-03-2018 17:04 Laatste update: 26-04-2018 13:02

Grote online platforms, waaronder Google, Facebook en Twitter, willen in Europa afspraken maken om de verspreiding van nepnieuws tegen te gaan.

De techbedrijven pleiten in een rapport voor een zogenaamde Code of Principles. Het rapport is opgesteld door een adviesgroep van 39 experts van Facebook, Twitter, Google en Wikipedia. Er zitten ook journalisten en mediavertegenwoordigers in. De code bestaat uit een tiental richtlijnen waar de platforms zich aan moeten gaan houden. Ze moeten bijvoorbeeld zo transparant mogelijk werken en uitleggen hoe de algoritmes werken die bepalen welk nieuws de gebruikers voorgeschoteld krijgen.  

Samenwerken met media

Daarnaast moeten ze ook samenwerken met Europese nieuwsmedia om betrouwbaar nieuws beter zichtbaar en toegankelijk te maken voor alle gebruikers. Dat is volgens de adviesgroep vooral belangrijk in aanloop naar verkiezingen. De groep wil dat de samenwerkende partijen zelf actief gaan controleren of iedereen zich aan de regels houdt. Wat er moet gebeuren bij overtredingen, is niet beschreven.

De adviesgroep wil ook dat journalisten en nieuwsconsumenten desinformatie aan kunnen pakken. Daar moeten dan tools voor ontwikkeld worden. Ook moet de diversiteit onder media bewaard blijven en er moet meer onderzoek komen naar de verspreiding van desinformatie. In het rapport wordt de term fake news vermeden, omdat dat volgens de experts te kort door de bocht is. Soms komen feiten en nepnieuws bijvoorbeeld samen in één bericht.

Europese Commissie

Het rapport is vandaag aangeboden aan Eurocommissaris voor Digitale Economie en Samenleving Mariya Gabriel. Gabriel kreeg van de Europese president Juncker de opdracht om te onderzoeken hoe Europese burgers beschermd kunnen worden tegen de verspreiding van nepnieuws.

Ergens in de komende maanden komt de Europese Commissie met een voorstel om desinformatie aan te pakken.

Lees meer over nepnieuws:

Nepnieuws sneller rond op Twitter dan echt nieuws

Facebook geeft tips voor herkennen nepnieuws