Techsector woedend: thuiskopieheffing vijf keer te hoog

Techsector woedend: thuiskopieheffing vijf keer te hoog

25-10-2012 16:27 Laatste update: 28-04-2018 15:36

De nieuwe thuiskopieheffing op apparaten met data-opslag is te hoog en de schade aan rechthebbenden zou niet kloppen.

Brancheorganisaties STOBI, FIAR en ICT~Office zijn boos op staatssecretaris Teeven. Hij besloot per 1 januari een thuiskopieheffing in te voeren op apparaten met dataopslag, waardoor gadgets tot 5 euro duurder worden. De thuiskopieheffing dient als compensatie voor het downloaden uit illegale bronnen. "Dit gaat consumenten geld kosten en legt de industrie een enorme lastenverzwaring op. Deze heffing mist elke vorm van realiteitszin en slaat de plank volledig mis", stellen de organisaties.

Het bedrag van 60 miljoen euro dat Teeven met de kopieerbelasting wil ophalen, is volgens de industrie veel te hoog. De schade die aan de platen- en filmindustrie zou moeten worden vergoed zou maar maximaal 12 miljoen euro zijn. Dat bleek uit onderzoek van PwC, zoals de organisaties eerder openbaarden. De staatssecretaris heeft dat kennelijk naast zich neer gelegd.

"Het huidige bedrag is volledig uit te lucht gegrepen: er wordt verwezen naar de hoogte van heffingen in andere landen, die eerder onder druk van de platen- en filmindustrie op irrealistische bedragen werd vastgesteld", aldus de STOBI, FIAR en ICT~Office. "Deze opbrengst is minstens vier- tot vijfmaal zo hoog als de daadwerkelijke schade van rechthebbenden."

De organisaties wijzen er ook op dat het kabinet eerder juist de heffing op dragers wilde afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen, zoals Spotify en iTunes. De regeling is voor 1 jaar geldig in afwachting van een nieuwe oplossing. De staatssecretaris zegt dat hij noodgedwongen deze heffing invoert: "Herziening van het stelsel is noodzakelijk om te bewerkstelligen dat Nederland blijft voldoen aan de verplichtingen."

Stichting De Thuiskopie vindt precies het omgekeerde. Voorzitter Cees Vervoord meent dat de nieuwe thuiskopieregeling "onvoldoende recht doet aan de geleden schade". Hij stelt dat de netto-opbrengst per jaar gelijk is aan het in 2005 door De Thuiskopie geïncasseerde bedrag. "In de tussenliggende jaren zijn consumenten echter alleen maar meer gaan kopiëren." Stichting de Thuiskopie hoopt komend jaar op "alsnog meer realistische tarieven".