Techsector woedend: thuiskopieheffing vijf keer te hoog
Nieuws

Techsector woedend: thuiskopieheffing vijf keer te hoog

donderdag 25 oktober 2012 18:27

De nieuwe thuiskopieheffing op apparaten met data-opslag is te hoog en de schade aan rechthebbenden zou niet kloppen.

Brancheorganisaties STOBI, FIAR en ICT~Office zijn boos op staatssecretaris Teeven. Hij besloot per 1 januari een thuiskopieheffing in te voeren op apparaten met dataopslag, waardoor gadgets tot 5 euro duurder worden. De thuiskopieheffing dient als compensatie voor het downloaden uit illegale bronnen. "Dit gaat consumenten geld kosten en legt de industrie een enorme lastenverzwaring op. Deze heffing mist elke vorm van realiteitszin en slaat de plank volledig mis", stellen de organisaties.

Het bedrag van 60 miljoen euro dat Teeven met de kopieerbelasting wil ophalen, is volgens de industrie veel te hoog. De schade die aan de platen- en filmindustrie zou moeten worden vergoed zou maar maximaal 12 miljoen euro zijn. Dat bleek uit onderzoek van PwC, zoals de organisaties eerder openbaarden. De staatssecretaris heeft dat kennelijk naast zich neer gelegd.

"Het huidige bedrag is volledig uit te lucht gegrepen: er wordt verwezen naar de hoogte van heffingen in andere landen, die eerder onder druk van de platen- en filmindustrie op irrealistische bedragen werd vastgesteld", aldus de STOBI, FIAR en ICT~Office. "Deze opbrengst is minstens vier- tot vijfmaal zo hoog als de daadwerkelijke schade van rechthebbenden."

De organisaties wijzen er ook op dat het kabinet eerder juist de heffing op dragers wilde afschaffen en vervangen door een systeem dat beter inspeelt op technologische ontwikkelingen, zoals Spotify en iTunes. De regeling is voor 1 jaar geldig in afwachting van een nieuwe oplossing. De staatssecretaris zegt dat hij noodgedwongen deze heffing invoert: "Herziening van het stelsel is noodzakelijk om te bewerkstelligen dat Nederland blijft voldoen aan de verplichtingen."

Stichting De Thuiskopie vindt precies het omgekeerde. Voorzitter Cees Vervoord meent dat de nieuwe thuiskopieregeling "onvoldoende recht doet aan de geleden schade". Hij stelt dat de netto-opbrengst per jaar gelijk is aan het in 2005 door De Thuiskopie geïncasseerde bedrag. "In de tussenliggende jaren zijn consumenten echter alleen maar meer gaan kopiëren." Stichting de Thuiskopie hoopt komend jaar op "alsnog meer realistische tarieven".

Tonie was in 1999 een van de eerste bloggers in Nederland. Sinds onze start in 2005 doet hij dat ook voor Bright. Sinds 2014 is Tonie de eindredacteur van Bright.nl.

Reacties

Ow. Als ik toch al betaal voor mn illegale downloads dan is het ook niet meer illegaal... ;-)

 

En jij hebt dus ook al te veel naar Brein geluistered. Het waren al geen 'illegale downloads'. Het downloaden van muziek en films is legaal in Nederland. In letterlijk ALLE gevallen. Je betaalde voor de duidelijkheid als een thuiskopieheffing (Dan wel op lege CDs en cassetebandjes) en de thuiskopie regeling betekent dat jij gewoon een kopie mag maken voor eigen gebruik. De bron maakt daarbij niet uit.

Dat is toch iets wat mij gigantisch heeft gestoord. Blijf iets zo vaak mogelijk herhalen en mensen gaan het ervaren als de waarheid. De NOS heeft het vaak ook al over 'illegaal downloaden'. Daar klopt ook niks van.

 

Kan ik als content creator ook ergens mijn thuiskopie tax retour krijgen?

Jammer dat er vanuit gegaan wordt dat we alleen maar alles vol zetten met een kopie van iets dat we op een Dvd/Br/CD hebben staan.

 

Je gaat je afvragen waarom je nog dingen zou kopen?

 

Nog even en we moeten ook een heffing gaan betalen voor alles wat we in de cloud zetten.... (of maak ik nu slapende honden wakker?)

 

Kan ik ook deze heffing ook terug vragen omdat ik al rechten betaal via de iTunes downloads de de cd's die ik koop.

 

Elektronica kan je altijd nog importeren uit een ander EU-land. Vaak nog goeedkoper ook.

Het is slechts 5 euro maar nu is het een principe kwestie. Die heffing kan nooit op een juiste manier verdeeld worden.

 

Mooi systeem. Worden nu ook mijn toekomstige verkeersboetes alvast verrekend bij de aanschaf van een auto?

 

Nieuwsbrief