Tests

Alto's Odyssey is de mooiste mobiele game

21 februari 2018 18:42

Het vervolg op de populaire iOS-game Alto's Adventure is niet uitdagender of rustgevender, maar wel nog mooier.

Precies drie jaar na Alto's Adventure is nu Alto's Odyssey verschenen. In het eerste spel bestuurde je snowboarder Alto, die voorzien van rustgevende muziek over de mooiste besneeuwde heuvels gleed. Daarbij kon je trucjes doen: salto's maken, over touwen grinden, backflips maken. Drie jaar later is aan dat gegeven zelf eigenlijk niets veranderd.

Dat is begrijpelijk, maar ook een beetje jammer. Alto's Odyssey laat zich opnieuw met maar één vinger spelen: drukken voor springen, vasthouden voor een salto en voor de rest komt het aan op timing. Briljant simpel, maar na drie jaar had een klein beetje vernieuwing in de gameplay niet misstaan.

Speelt als een droom

Toch speelt ook dit tweede deel als een droom, des te meer door de schitterende omgevingen. Alto glijdt nu door woestijnen, gevuld met beplanting, heuvels en gebergten, watervallen en op de achtergrond mysterieuze steden en tempels. Nieuwe elementen zoals luchtballonnen waarop je kan stuiteren zijn mooi en leuk, maar ook niet meer dan dat. De omgevingen zijn prachtig vormgegeven, op een manier die een veel grotere wereld doet vermoeden dan je bij zo'n simpele game zou verwachten.

Vooral het sublieme licht speelt daarbij een rol: Alto's Odyssey is vaker wel dan niet verlicht in kleuren waarvan je Instagram-hart sneller gaat kloppen. In deze game is het meestal magic hour, en daar komt een groot deel van de charme vandaan. Dit keer heeft het spel dan ook een foto-modus, zodat je de mooiste scènes ongestoord vast kan leggen.

Haast meditatief

Daarmee vindt Alto's Odyssey zichzelf beslist niet opnieuw uit, maar is het wel opnieuw de allermooiste game in het overvolle genre van de zogenoemde endless runner. Dat genre laat zich normaal gesproken tekenen door een gestrest op het scherm tikken, wat de schitterende omgevingen, glijdende bewegingen en tingelende muziek van deze game een haast meditatieve belevenis maakt.

Download Alto's Odyssey voor iOS (5,49 euro)

Alto's Odyssey is er voor iPhone, iPad en Apple TV, en voortgang wordt tussen apparaten gesynchroniseerd.