Tests

Eerste indruk: Roborock S50-robotstofzuiger

26 januari 2018 11:00

Xiaomi maakt een stofzuigrobot die ook dweilt. Werkt dat een beetje? Rutger testte het.

Mijn eerste robotstofzuiger staat inmiddels bij mijn ouders. Die hebben de vloer niet vol met speelgoed en snoeren liggen en kunnen dus beter omgaan met het robothulpje. Maar behalve mijn incompatibiliteit met het apparaat, was er met de Roomba nog wel iets mis: hij kon het grovere werk wel doen, maar schoot ook altijd de hoekjes vol met troep, waar hij vervolgens niet bij kon.

Inmiddels zijn er veel verschillende merken die robotstofzuigers maken en de meeste volgens hetzelfde principe. De Roborock S50 (versie 2 van de Xiaomi Mi) heeft ook veel overeenkomsten met de Roomba die ik eerder had. Een bumper voorop, sensoren om niet van de trap te mieteren, een draaiend vegertje, een grote rol tussen de wieltjes en drie knoppen bovenop. De vooruitgang zit hem in de lasersensor die de kamer kan 'inmeten' en dus minder lukraak te werk gaat dan de Roomba én deze stofzuiger kan ook dweilen. 

Minder in de hoekjes hangen

De laser-afstandssensor meet 1800 keer per seconde hoe ver obstakels van hem verwijderd zijn, en dat in 360 graden. Vervolgens gaat de robot eerst de randjes van de kamer langs om zijn werk af te maken door in een Z-patroon de overige vierkante meters te doen. Per saldo is hij korter bezig dan de Roomba en heeft hij minder de neiging in hoekjes te blijven hangen of juist stukken over te slaan. Bonus is dat je kunt zien hoe lang hij nog ongeveer bezig is, gezien de Roborock een voorspelbaar parcours aflegt. 

Achterop het apparaat zit een plat waterreservoir met daaronder een dweiltje dat tot ongeveer 45 minuten kan dweilen. Er gaat alleen water in, geen schoonmaakmiddel, dus verwacht er niet té veel van. Maar omdat er eerst gezogen wordt en daarna gedweild is het resultaat prima als je zelf wat minder vaak wilt dweilen. 

Redelijke zuigkracht

De S50 klom over drempels van maximaal 2 centimeter, wat behoorlijk indrukwekkend is. Hij blijft dan ook niet snel hangen op een lampenvoet of iets dergelijks. De 2000Pa-zuigkracht schijnt veel te zijn. In de praktijk komt het er op neer dat je je Lego echt heel goed op moet bergen. Zelfs een magneetje van een fietscomputer zoog de S50 probleemloos op. 

De Roborock praat tegen je als hij laadt, schoon gaat maken of klaar is. Ook keert hij automatisch terug naar zijn oplaadstation. 

Waar het echter mis gaat is met de app. Xiaomi heeft een smarthome-platform genaamd Mi, met een bijbehorende Mi Home-app. Daarmee zou je de stofzuiger toe moeten kunnen voegen aan je wifi-netwerk, om hem vervolgens je kamer op te laten meten en te bedienen. Zo kun je ervoor kiezen om in een open ruimte alleen de vierkante meters rond de eettafel te stofzuigen na de lunch. Ook kun je alleen een schema instellen via de app.

Steeds time-outs in de app

Het probleem is dat de app consequent een time-out geeft na het toevoegen, waardoor de robot niet te bedienen is via de app. Ik probeerde het met een iPhone, een Android-telefoon en wendde me vervolgens tot het internet. Daar kom je snel tot de conclusie dat support voor dit product niet zo gemakkelijk te verkrijgen is. Een productpagina is niet te vinden, een FAQ zeker niet, laat staan een specialist die je kan helpen. Een paar draadjes op fora lieten zien dat ik niet de enige was met dit probleem.

Ik werd aangeraden 'mainland China' als server te kiezen en dan zou het goed gaan. Na het verwijderen van de app en vervolgens mainland China te kiezen in plaats van Europa kreeg ik de stofzuiger wel aan de praat in de app, die nu half Engels en half Chinees is geworden.

Updaten van de stofzuiger ging ook pas na poging 4 daadwerkelijk van start. Gezien het een relatief goedkope robotstofzuiger is (€430 op moment van schrijven), valt het gebrek aan service te vergeven. Maar als de app wel probleemloos zou werken, was de S50 écht een aanrader. 

Lees meer reviews in de rubriek Eerste Indruk

Download de nieuwe Bright-app

De Bright-app heeft een update gekregen. Download hem voor iOS of Android