Tests

Duurtest Alfa Romeo Stelvio: Italiaanse bergstijl

22 januari 2018 19:29

Deze maand rijden we met Alfa Romeo's eerste SUV: de Stelvio. Niet eentje met alleen de outdoorlooks, maar ook de full-on vierwielaangedreven 210 pk diesel.

Alfa Romeo is bezig met een serieuze comeback, met name gedreven door design. Na de bloeiperiode van de 159 was het even zoeken voor het Italiaanse merk. Inmiddels staan er met de Giulia en de Stelvio twee fraai vormgegeven wagens in de showroom, die lijnrecht ingaan tegen de trend om elke lijn zo scherp te maken dat je je hand er aan lijkt open te kunnen halen (daarmee bedoelen we jou, Volkswagen-groep).

De lijnvoering staat mooier op het kleine broertje (de Giulia), maar ook de Stelvio weet het voor elkaar te krijgen tegelijk modern en tijdloos te zijn. Met curves, bollingen en led strepen die de auto er uit doen zien als een breedgeschouderde Italiaan in designer outdoorkleding. Zelfverzekerd, licht agressief en klaar voor de klus. 

Miniatuurvoorbeeld

Slimme naam

De naam is slim gekozen. Maserati noemde zijn SUV de Levante. Wat zowel iets als Oosten, als ook Verhoogd kan betekenen. Bentley bouwt de Bentayga, genoemd naar een berg die niet in Engeland staat. Redelijk generieke benamingen, die niet lijken te bewijzen wat een merk als Maserati of Bentley met een SUV moet (anders dan dik geld verdienen). Stelvio is een beroemde slingerpas in Noord-Italië in de buurt van het drielandenpunt (Oostenrijk, Zwitserland, Italië). Heel erg Italiaans, maar ook heel erg bergachtig. Plotseling klinkt een Italiaanse SUV bijzonder voor de hand liggend.

De naam Stelvio en het ontwerp dat (van alle SUV's) nog het dichtst tegen de Porsche Macan aan ligt, is een slimme manier om aan het legendarische merk Alfa Romeo, relatief pijnloos een SUV toe te voegen. 

De komende weken voelen we de Stelvio aan de tand in onze Duurtest

Livestream: tech-trends van 2018

Alles over slimme assistenten en smart home: kijk dinsdag 23 januari om 20:30 naar onze livestream over de tech-trends van dit jaar. Stuur ons alvast je vragen. Dat kan naar redactie@bright.nl, via @bright op Twitter of onze Facebook-pagina.