Tests

Duurtest: de beste auto's waar we in 2017 in reden (2)

22 december 2017 10:39

Rutger blikt terug op de auto's die hij voor ons testte het afgelopen jaar. Vijf top 3's; vandaag de Design Top 3.

Vanuit design-perspectief was 2017 een goed jaar met de Bright Duurtesters. Auto's als de Ford Fiesta, de Volvo XC60 en de Opel Zafira hadden in andere jaren deze lijst aangevoerd, maar er was zoveel interessant ontwerp, dat we 3 andere auto's kozen. Omdat over smaak niet te twisten valt, gaan we er ook dit jaar gewoon weer vanuit dat ik gelijk heb. Correspondentie over de uitslag is niet mogelijk. 

1. Peugeot 3008

Peugeot maakte geen lelijke auto's de afgelopen jaren, maar ook geen wagens die je na hoefde te staren. Met de 3008 komt daar verandering in. Het is een onverwacht stevig ogende SUV met scherpe lijnvoering. Waar Lexus daarbij met de karikatuur flirt, heeft Peugeot een uitgesprokenheid die minder polariserend is. De neus heeft nog iets te winnen bij een facelift, maar en profil en van achteren is het de mooiste nieuwe auto die we dit jaar reden. Combineer dat met een spectaculair fraai interieur en je hebt een unanieme winnaar. Gefeliciteerd Peugeot. Lees deel 1, 2, 3 en 4 van onze test. 

2. Toyota C-HR

Op de autoshow in Los Angeles stond de Toyota C-HR opgesteld alsof het een nieuwe conceptcar betrof. Begrijpelijk, want zelfs hier op de parkeerplaats ziet de Japanner er nog futuristisch uit. Dat komt met een klein compromis, want achterin voelt het krap en donker in de C-HR. De detaillering in materialen in het interieur zetten de toon voort die buiten gezet wordt. Subtiele patronen geven het interieur een eigen smoel. Alleen het ontwerp van het entertainmentsysteem brengt je terug in de tijd. Naar 2005 ongeveer. Enige smet op het blazoen van een knap vormgegeven auto. Lees deel 1 en deel 2 van de duurtest. 

3. Range Rover Velar

Het is lastig om de Velar te plaatsen in de line-up van Range Rover. We hebben de Sport, de gewone Range Rover en de Velar. De een sportief, de ander normaal en de Velar.... eh, meer designy? Het is de enige in de range (haha) met deurgrepen die verdwijnen in de carrosserie. Qua binnenruimte is hij vergelijkbaar met de Sport. Maar wie de hokjes even vergeet ziet gewoon een hele mooie auto. Het exterieur is clean en opvallend. Het interieur is fraai, met speciale aandacht voor de combinatie tussen fysieke knoppen en touchscreentechnologie. De schermpjes worden doorsneden met fysieke knoppen, waardoor dat Minority Report gevoel ietsje dichterbij komt.