Tests

Eerste indruk: Honeywell Evohome beveiligingssysteem

24 december 2017 10:13

Rutger is groot fan van Honeywells slimme thermostaat. Deze wordt uitgebreid met een beveiligingssysteem: dus nam hij de proef op de som.

Al een aantal jaren draai ik Honeywells Evohome-systeem in huis. Het is één van de weinige echt slimme thermostaten, omdat hij per ruimte de warmtevraag kan reguleren. Nest, Toon, het zijn allemaal schattige kastjes, maar ze kunnen niet op tegen de Evohome wat mij betreft. Ik was dan ook blij verheugd dat Honeywell Evohome heeft uitgebreid met een alarmsysteem. Niet omdat ik dat heel hard nodig heb, maar omdat ik verwacht dat ze ook dit systeem weer zo keurig uitwerken dat ik er enthousiast van wordt.  

Na wat hick-ups met de installatie omdat de vorige reviewer het simkaartje niet had teruggegeven, kon ik de boel in gebruik nemen. Een set met deurcontacten, bewegingsmelders, twee camera's, een aan- en afmeldhub en een centrale die een eigen simkaart heeft om mij te bellen in geval van nood. Zelfs als de stroom er af ligt. 

's Nachts plassen

De basis van het systeem is goed. De apparaten zijn eenvoudig toe te voegen en zijn simpel met dubbelzijdig tape te bevestigen. Als je meer van schroeven houdt, kan dat ook. Ik heb nog geen inbrekers gehad, maar een testje laat zien dat bij het openen van de deur of het doorkruisen van het blikveld van de bewegingsmelder of camera de boel begint te piepen om daarna oorverdovend te gaan loeien. 

Het systeem kent drie standen: uit, aan waarbij er iemand thuis is en aan waarbij er niemand thuis is. In de app kun je instellen welke sensoren genegeerd moeten worden als je het systeem hebt aanstaan, maar als er nog iemand in huis is. Als ik 's nachts ga plassen, kan ik veilig de overloop op, ben ik op vakantie, dan waakt ook daar een bewegingsmelder. 

Miniatuurvoorbeeld

De integratie met de rest van Evohome is minimaal. Het systeem kent een eigen inlog met pincode. Vanuit veiligheidsoverwegingen is dat begrijpelijk, maar twee keer inloggen binnen dezelfde app voelt raar. In de app kan ik het systeem aan- of uitzetten en kijken wat de camera's waarnemen. Allemaal keurig geïmplementeerd, maar geen heel erg positieve verrassingen. 

De verwarming van Honeywell Evohome kun je koppelen met IFTTT (if this then that), waardoor je allerlei slimme regels in je huis kunt toepassen. De verwarmingsunit kan zowel als trigger gebruikt worden (Als het boven de 21 graden wordt, dan...), als ook als doel (Als mijn Nest cam iets ziet, zet dan de verwarming op 20 graden). Je zou verwachten dat het beveiligingssysteem ook leuk mee doet. Als ik me thuis meld met mijn sleuteltje, zet dan een nieuwe regel in een Google Spreadsheet. Of doe de Hue-verlichting aan. Laat Echo me welkom heten. Iets! Maar nee, het systeem is (voorlopig) volkomen gesloten.  

Deugdelijk maar niet verrassend

De Evohome-beveiligingsset is dan ook een deugdelijk, maar niet verrassende beveiligingsoplossing. Bedenk je voor aanschaf goed wat je nodig hebt in een beveiligingssysteem (er is geen meldkamer aangesloten, jij krijgt een berichtje als er iets mis is) en of dit de beste oplossing is. Met de deursensoren en bewegingsmelders is Evohome uitgebreider dan alleen een Nest- of Arlo-camera ophangen, maar minder degelijk dan bijvoorbeeld Verisure.  

Je kunt een startkit kopen voor €249 bij Coolblue, Bol, Warmteservice en andere online kanalen. Wil je liever niet zelf installeren, dan kun je via Honeywell een installateur regelen. De startkit bedien je met een afstandsbediening, wat in een 1-persoonshuishouden wel gemakkelijk is. Heb je meerdere bewoners, dan wil je waarschijnlijk liever voor iedereen een tag aan de sleutelbos en ben je minimaal €399 kwijt. Een GPRS-verbinding om het systeem ook bij stroomuitval in de lucht te houden kost ook extra. 

Ik hoop van harte dat Honeywell het beveiligingssysteem nog wat verder door ontwikkelt. Met name integratie met andere smart home-systemen lijkt me een pre, zelfs als dat in verband met de veiligheid eenrichtingsverkeer moet zijn.