Tests

Eerste indruk: Osram Smart+ Plug

19 december 2017 14:01

Rutger testte de Osram Smart+ Plug, waarmee je apparaten aan en uit kunt schakelen op afstand. Ook binnen de Philips Hue-app.

Ik ben all in gegaan de afgelopen weken. Woonkamer, Slaapkamer, Werkplek; alles hangt inmiddels vol met slimme lampen én slimme schakelaars. De voorlopige conclusie is dat de duurste oplossing (Hue van Philips) het meest robuust is en de WAF (wife acceptance factor) dus het meest positief. Jammer, want ik had liever wat minder geld uitgegeven en de boel volgehangen met Ikea-spul. Maar de bedieningsknoppen van Ikea maken dat onmogelijk.

Wat beide systemen nog missen is een stopcontactschakelaar die integreert in het systeem. Philips heeft er geen te koop en Ikea komt er in 2018 pas mee. Maar gelukkig is er Osram met de Smart+ Plug. Deze integreert met Philips Hue en geeft mij de mogelijkheid om de kerstboom mee te schakelen met de rest van de lampen. Installatie in de Hue-app is een eitje: dichtbij de brug in een stopcontact stoppen, zoeken naar een nieuwe lamp (niet naar accessoire!) en floep: opeens heb ik een aan/uit-knop tussen de lampen staan. Het apparaat werkt feilloos en reageert ook op de Hue Dimmer. De app meent alleen dat de Kerstboom niet bereikbaar is. Dat heeft geen consequenties verder, want de schakeling blijft goed werken, maar fraai is anders. 

Miniatuurvoorbeeld

Als gevolg voelt de integratie van de Osram Smart+ nog niet helemaal vertrouwd. Ook omdat alle Hue-onderdelen af en toe een update krijgen, maar de schakelaar dus niet. De Plug is bovendien niet zichtbaar in Homekit en kan dus ook niet met Siri geschakeld worden. 

Op dit moment is de Osram Smart+ een degelijke keuze voor iemand die zijn verlichting via Hue bedient en niet afhankelijk is van Homekit. Je kunt er lampen mee schakelen, maar ook een ventilator mee aanzetten of de TV (lomp) uitzetten als je weggaat. Totdat Philips zelf met een stekker komt is dit de fraaist geïntegreerde oplossing. Voor €30 is de plug te koop. Binnen een paar weken komt er ook een variant voor buiten.