Tests

Dimmer Deathmatch: Philips Hue Dimmer vs Ikea Trådfri dimmer vs Logitech Pop Home

16 december 2017 09:05

Het is tijd voor de Krachtmeting van de Knoppen, de Strijd tussen de Schakelaars, de Dimmer Deathmatch.

Slimme lampen kun je met een app bedienen, maar regelmatig is een knop handiger en sneller. Ik testte over een lange periode drie oplossingen in huis: de Philips Hue-dimmer, de Ikea Trådfri-dimmer en de knoppen van Logitech Pop Home.

Wie slimme lampen in zijn huis wil is bij deze gewaarschuwd: de markt is nog niet helemaal volwassen. Philips Hue levert de meest robuuste oplossing die samenwerkt met de meeste andere smart home-systemen, maar is - uiteraard - ook het duurste. Ikea heeft met Trådfri een betaalbare concurrent, maar de lampen doen vaker rare dingen, de dimmers kunnen niet in hotelschakeling werken en Trådfri praat met Homekit, maar bijvoorbeeld niet met Logitech Pop Home. Als je het nog even uit kunt zitten is het advies dan ook: wacht nog even af totdat de markt wat volwassener is. 

Ik kan dat geduld niet opbrengen en heb mijn woonkamer voorzien van Hue-lampen met Hue-dimmers. Mijn werkkamer van Hue lampen met Pop Home-knoppen en mijn slaapkamer met Ikea Trådfri-lampen met de Ikea Trådfri-dimmer én een Pop Home-knop. En die knoppen zijn op dit moment de belangrijkste onderscheidende factor. 

Ikea Trådfri-dimmer

Ikea heeft twee slimme dimmers te koop. Een simpel ronddraaiend knopje en een puck met 5 knoppen. Wij gebruiken de laatste. Daarmee kun je schakelen, dimmen en de kleur van de lamp veranderen. De puck is in de hand te gebruiken, maar ook magnetisch aan de muur te hangen in de meegeleverde schaal. Deze dimmers hebben de bridge niet nodig om je lampen te schakelen en werken direct en feilloos. Groot nadeel is echter dat de knoppen als gevolg niet bruikbaar zijn voor een hotelschakeling. Je kunt meerdere lampen aan een dimmer hangen, maar niet meerdere dimmers aan een lamp. Ik zou graag een knopje bij de deur willen en eentje bij het bed. Dat gaat niet met de Trådfri-dimmers. Ook zijn ze wel zichtbaar in de app van Ikea, maar kun je er niets mee doen. Een scène toewijzen aan een knop is bijvoorbeeld niet mogelijk. De knoppen lijken dus onderdeel uit te maken van je smarthome, maar zijn in wezen gewoon domme afstandsbedieningen. Een software-update zou dat in de toekomst kunnen wijzigen, maar daar is nog geen nieuws over. De afstandsbediening kost €15.

Philips Hue-dimmer

Philips levert met de Hue-dimmer voor €25 een knop waarmee je op het eerste gezicht hetzelfde kunt als met de afstandsbediening van de Zweden. Hij is aan de muur te plakken met dubbelzijdig tape, waarna het middelste gedeelte losgehaald kan worden als afstandsbediening (niet doen! raak je kwijt!). Er zit een aan-knop, een uit-knop en twee dimknoppen op. Door vaker op de aan-knop te drukken kun je door meerdere scènes schakelen (drama, sexy time, ik-wil-mijn-eten-zien en ik-wil-mijn-teen-niet-stoten-als-ik-naar-de-wc-ga bijvoorbeeld). Daar deelt Philips de eerste klap uit aan Ikea, want die scènes kun je zelf maken in de app en toewijzen aan de afstandsbediening. Maar de knock-out punch komt van de Homekit-integratie. Nadat je de dimmer hebt toegevoegd in de Hue-app is hij ook in te stellen in Homekit. Dat is meteen ook een beetje verwarrend. Want theoretisch kun je hem in beide apps verschillende dingen laten doen. Een recept voor ellende natuurlijk. Philips suggereert dat je hem leeg laat in de Hue-app als je hem in Homekit gebruikt. Voordeel van gebruik in Homekit is dat je alle apparaten die meedoen in Homekit kunt bedienen met deze knop. Je goedkope Ikea-lampen, je Osram Smartplug waar de kerstboom op aangesloten is en een toenemend aantal andere apparaten. Theoretisch kun je er dus zelfs de verwarming mee schakelen. Ik was na een dag echter al weer genezen, want in Homekit werkt de bediening indirecter én verlies ik functies. Ik kan de aan-knop niet langer gebruiken om door scènes te schakelen, de dim-knoppen zijn alleen nog maar te gebruiken om scènes mee te schakelen, niet meer om te dimmen. Dat is de schuld van Apple, niet van Philips, maar ik zou deze knop dus niet aanraden om als Homekit-knop te gebruiken. 

Logitech Pop Home

De Logitech Pop Home-knoppen zijn ook te gebruiken om Philips Hue-lampen meteen mee te schakelen en alternatief ook bruikbaar in Homekit. Het schakelen van de Hue-lampen gaat vlekkeloos. Met ééneen keer klikken zet ik de lampen aan, met twee keer klikken de lampen én de versterker, lang vasthouden en alles gaat weer uit. Ik heb drie knoppen in de werkruimte en die doen alle drie hetzelfde (al moet ik ze wel individueel programmeren in de Pop Home-app, niet handig). Met de nieuwe hub is het mogelijk om ook deze knoppen via Homekit te gebruiken. Bij één knop is me dat gelukt en die zet mijn Ikea-lampen aan of uit zonder al te veel problemen. Maar ondanks een mailwisseling met de Logitech-helpdienst die al weken duurt, heb ik nog steeds mijn tweede knop niet in Homekit kunnen gebruiken. De Logitech Pop Home-knoppen kosten per stuk €40 nadat je al een startset met hub en twee knoppen hebt gekocht voor €120. 

Wil je dus alleen je verlichting handiger kunnen schakelen, dan is Philips Hue nog steeds heer en meester en de Dimmer een meesterlijke toevoeging aan je set-up. Wil je lekker hobbyen voor weinig geld of vind je het genoeg dat je vanaf 1 plek (en je app) je lampen kunt bedienen, ga dan voor Ikea. Pop Home is alleen interessant als je apparaten wilt schakelen die niet ondersteund worden door Homekit (zoals Logitechs Harmony Hub). 

PS Philips Hue: waar blijven de kerstboomlampjes, ik ga geen ledsnoer in de boom hangen!