Tests

Eerste 4D-screening Star Wars gaat de mist in

7 december 2017 21:19

De eerste vertoning van een hele film in Pathé's nieuwe 4D-bioscoopzaal mislukte door technische problemen.

Een film voor de 33e keer kijken lijkt saai, maar Bright-stagiair Remco is zo'n grote Star Wars-fan dat hij The Force Awakens - die hij al 32 keer heeft gezien - nog een keer wilde zien in 4D. Nu Pathé komende week zijn eerste 4D-bioscoopzalen in Nederland opent, wilde hij ervaren wat de bewegende stoelen, geuren en weersimulaties toevoegen aan de film. De eerste screening van Star Wars in 4D liep woensdagavond echter uit op een deceptie. Bekijk zijn video:

Spectaculair 4D en Dolby Atmos

Na een indrukwekkende demo van Dolby Atmos en Dolby Cinema, namen we plaats in de 4DX-zaal. In rijen van vier bewegende stoelen zouden we gaan genieten van Star Wars The Force Awakens in 4D. Na een aantal spectaculaire demovideo's, waarbij al je zintuigen werden geprikkeld door luchtstromen, bewegende stoelen, flitsende lichten en meerdere plonzen water in je gezicht, was het tijd voor de Star Wars-film. Na voor de 33e keer kippenvel te hebben gekregen bij het iconische openingsnummer en credits van The Force Awakens ging het al snel mis.

Het moment dat de eerste scene begon, waarbij het vlaggenschip van Kylo Ren langzaam in beeld komt, begon het beeld al te haperen, terwijl de 4DX-stoelen gewoon verder gingen met bewegen en trillen. Na 5 minuten naar een steeds haperend beeld te hebben gekeken, gingen de lichten in de zaal weer aan en probeerden medewerkers van Pathé en 4DX het probleem op te lossen.

'Do or do not, there is no try'

Zelfs na drie pogingen lukte het niet om de film zonder haperingen af te laten spelen. Iedereen werd uiteindelijk verzocht om de zaal te verlaten, wél met een vrijkaart voor een 4D-film ter compensatie.

Pathé zegt in een reactie dat er een probleem zat in het aangeleverde filmbestand. Het probleem zat in de film zelf en niet in de 4DX-software. Elke film wordt in Zuid-Korea door het bedrijf 4DX van codes voorzien waardoor bijvoorbeeld de stoelen op het juiste moment op de goede manier bewegen.

Bij alle 4D-trailers die als demo werden getoond waren er geen problemen. Pathé verwacht de eerste vertoning van Star Wars: The Last Jedi op 13 december gewoon doorgang vindt.

Eerste indruk 4D-film

Eerder deze week kregen we al een korte demo van Pathé 4D-zaal, bekijk de video:

Geen video missen? Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal