Tests

4D-film getest: zo voelt én ruikt Star Wars

7 december 2017 08:29

Pathé opent de eerste 4D-bioscoopzalen van Nederland in Amsterdam en Rotterdam. Bright keek als eerste een 4D-film in zo'n nieuwe zaal.

Ik was ietwat sceptisch over de 4D-bioscoop. Vanuit het buitenland hoorde ik echter goede verhalen over de 4DX-zalen, die elementen als regen, wind, geur, bewegende stoelen en zelfs een 'kuitenkietelaar' toevoegen aan de bioscoopervaring. Maar leidt dat alles niet enorm af van de film? Het verhaal en de beelden zouden toch voldoende moeten zijn? Om die reden vermijd ik ook al jaren 3D-films.

Toch trekt 4D me wel aan. Film en technologie komen op een bijzondere manier samen. Elke film wordt in Zuid-Korea door het bedrijf 4DX van code voorzien waardoor de stoelen op het juiste moment op de goede manier bewegen. Geuren worden toegevoegd en zelfs sneeuw is mogelijk. Het is high-tech en als het goed is heel nauwkeurig. D e eerste 4D-film in de Pathé-bioscopen is vanaf 13 december Star Wars: The Last Jedi. Een kaartje voor een 4D-film kost 17,25 euro, plus 1 euro voor een 3D-bril.

Is 4D de extra prijs waard? Bekijk onze reportage:

Onlangs probeerden we ook de nieuwe 4D-attractie This is Holland in Amsterdam-Noord, waar je in bewegende stoelen over de mooiste plekjes van Nederland vliegt:

Geen video missen? Abonneer je gratis op ons YouTube-kanaal