Tests

Eerste indruk: Zhiyun Smooth Q smartphone-gimbal

10 december 2017 19:25

DJI maakt al een tijd de Osmo Mobile, waarmee je strakke video's met je smartphone sciet. Er verschijnen nu allerlei klonen. Rutger testte er eentje: Zhiyun Smooth Q.

De Zhiyun Smooth Q is een smartphone-gimbal die je telefoon balanceert tijdens het filmen, waardoor je professioneel ogende shots kunt maken. Ik nam hem mee naar Los Angeles om hem te proberen tijdens de LA Auto Show. In de verpakking zit de gimbal zelf (verkrijgbaar in goud, rosé, zwart en grijs), een USB-stekker en een soort vioolkoffertje waar de gimbal precies inpast.

De greep van de Smooth Q voelt plastic aan en minder stevig dan die van de DJI Osmo. De rest van het apparaat voelt robuust en betrouwbaar. Met name de klem waar je smartphone in gaat voelt vertrouwd aan. Telefoons tot 220 gram en 6 inch kunnen in de gimbal gebalanceerd worden en ook GoPro's passen in de klem zonder adapter. Voor wie graag Instagram Stories deelt is er ook goed nieuws, want de Smooth Q kan je smartphone zowel staand als liggend balanceren. 

De Zhiyun draait op een accu die het 12 uur non-stop zou kunnen volhouden. Ik heb hem niet leeg gekregen in de dagen dat ik heb gefilmd. De app blijft aangeven dat de accu 100 procent vol is, zelfs na uren gebruik. Maar dat lijkt me eerder een bug, dan bewijs dat Chinezen de perpetuum mobile uitgevonden hebben.

Niet alles werkt vlekkeloos

De Smooth Q maakt mooie vloeiende beelden en is met de duim eenvoudig te bedienen. De app is over het algemeen goed werkbaar, kan zelfs objecten volgen, maar kan nog wel een paar verbeteringen gebruiken. Zoomen gaat niet geleidelijk, maar in sprongen, de modus waar je in filmt is niet zichtbaar in de app en het gebeurde mij een paar keer dat de Smooth Q alles 90 graden gedraaid filmde.

Theoretisch kun je je telefoon ook opladen tijdens het filmen, door hem met USB aan te sluiten op de accu in het handvat. Daar heb je echter wel een haakse kabel voor nodig, omdat je laadpoort ingeklemd zit. Die zou eigenlijk meegeleverd moeten worden, want ik trok mijn iPhone SE binnen halve dag helemaal leeg met filmen.

Op de Android-telefoon klapte de app er om de 3 minuten uit. De reviews van die app in de Play Store suggereren dat ik niet de enige ben. Android-gebruikers kunnen de Smooth Q dus wel gebruiken, maar niet met de app van Zhiyun. Dat betekent concreet dat je het starten en stoppen van je opname niet met de knop onder je duim kunt doen. 

Als beginnend gimbal-gebruiker viel me op dat een lekker gestabiliseerd shot filmen, ondanks de hulp van de gimbal, nog best lastig kan zijn. De Smooth Q kan weliswaar kleine bewegingen soepel laten verlopen, als je loopt is het op en neer gaan tijdens het stappen nog goed te zien. Het vereist dus naast dit apparaat enige oefening om mooie shots te maken. 

DJI Osmo is beter, maar duurder

De Smooth Q kan niet helemaal op tegen de Osmo. De app daarvan is verder ontwikkeld en hij voelt beter in de hand. Daarnaast beschikt de DJI over verwisselbare accu's, wat handig kan zijn. Maar voor ongeveer de helft van de prijs (€170) heb je een gimbal die 80 procent doet van wat de DJI kan (als je een Android telefoon hebt, dan kan hij 75 procent, want de app is niet goed). Samengevat is de Zhiyun Smooth Q een prima budgetgimbal. De gimbal werd beschikbaar gesteld door GearBest

Lees meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk