Review OnePlus 5T: beste Android-smartphone van 2017

Review OnePlus 5T: beste Android-smartphone van 2017

28-11-2017 23:01 Laatste update: 26-04-2018 15:37

De OnePlus 5T ziet er goed uit, werkt erg snel en is twee keer zo goedkoop als de concurrentie.

Een halfjaar na de introductie van de OnePlus 5 komt het Chinese bedrijf met een nieuw topmodel: de OnePlus 5T. Dat wringt. Aan de ene kant is het mooi om te zien dat een fabrikant wil innoveren, aan de andere kant dupeert het zijn klanten: na een paar maanden heb je al een 'verouderd' toestel.

Ik leg het dilemma voor aan Akis Evangelidis, woordvoerder van OnePlus Europa. Hij begrijpt dat het 'vervelend' kan zijn dat je na enkele maanden niet meer het laatste model hebt. Tegelijkertijd zegt hij dat OnePlus altijd het 'nieuwste van het nieuwste' aan klanten wil aanbieden. De OnePlus 5T is ondanks die belofte op heel veel punten dezelfde telefoon als zijn voorganger, met één grote verandering: een nieuw groot scherm met hele dunne randen.

Groter scherm, vingersensor achterop

Het formaat van de OnePlus 5T is gelijk gebleven aan de OnePlus 5, maar in de nieuwste telefoon zit een groter scherm: 6 in plaats van 5,5 inch. De randen aan de boven- en onderkant zijn een stuk smaller en de vingerafdrukscanner is verplaatst naar de achterzijde. Daardoor ziet de voorkant er prachtig uit: een groot scherm om video's mee te kijken, vergelijkbaar met de Galaxy S8 en de iPhone X.

Het amoled-scherm heeft een full-hd-resolutie en is wat langer dan de meeste smartphoneschermen. Dat is lekker tijdens het lezen en browsen, maar maakt de telefoon ook lastig met één hand te besturen. Je moet bijzonder lange vingers hebben om met je duim de bovenhoek te raken, dus dit is echt een smartphone die vaak met twee handen bedient.

De achterkant is gemaakt van aluminium en de vingerafdrukscanner, die snel en accuraat werkt, zit boven het logo van OnePlus. Aan de zijkant zit een handig knopje om de telefoon op stil of de niet-storen-modus te zetten. Bij laatstgenoemde krijg je alleen meldingen of oproepen binnen van mensen die jij hebt geaccepteerd. En ja: de OnePlus 5T heeft nog gewoon een 3,5mm-ingang voor een bedrade koptelefoon.

Slechtere accuduur

De hardware van de OnePlus 5T is gelijk aan die van de OnePlus 5. Dat houdt in: een snelle Snapdragon 835-chip van Qualcomm, 6GB werkgeheugen en 64GB opslagruimte. Daarvoor betaal je 499 euro: net zo veel als de OnePlus 5. De duurdere versie van de OnePlus 5T kost 539 euro en heeft 8GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte. 

Ook de accu is met 3300 mAh hetzelfde gebleven. Omdat het scherm - de grootste energieverbruiker - groter is geworden, is de accuduur iets slechter dan zijn voorganger. Menig Android-gebruiker kan met de OnePlus 5T een volle dag doen. Ik haalde er regelmatig een dag gebruik uit met zo'n vier tot vijf uur scherm-aan-tijd. Daarnaast ondersteunt de accu snelladen, waardoor de acculading binnen dertig minuten van 0 naar 50 procent gaat.

OxygenOS met Face Unlock

De OnePlus 5T draait niet op Android 8.0 Oreo, de nieuwste versie van het besturingssysteem. Dat is zonde, want Oreo is al sinds begin van dit jaar beschikbaar. OnePlus had dus zijn nieuwste telefoon wel van de laatste Android-versie mogen voorzien. De OnePlus 5T draait vooralsnog op Android 7.1.1 Nougat met OnePlus' eigen OxygenOS-schil.

Wat fijn is aan OxygenOS, is dat je heel veel zelf in kunt stellen. Een ander kleurtje voor de notificatie-led? Geen probleem. Vind je het accu-icoontje niet mooi? Dan verander je hem. Wil je de knoppen op het scherm veranderen? Dat kan! OxygenOS behoudt daarbij het fraaie Android-design dat Google heeft gemaakt, maar geeft je zelf de controle over hoe je het besturingssysteem wilt gebruiken.

Nieuw in OxygenOS is de mogelijkheid om met je gezicht de telefoon te ontgrendelen. Deze functie, bekend van de iPhone X, is al veel langer beschikbaar in Android. Het probleem: de Android-variant kan worden gefopt door een foto van het gezicht voor de telefoon te houden. 

Bij de OnePlus 5T lukt het foppen niet. Het bedrijf zet de camera aan de voorkant in om de afstand tussen allerlei onderdelen van je gezicht te meten, en te kijken of je hoofd 'leeft'. Een uitgeprinte foto van je gezicht werkt dus niet. De gezichtsherkenning is enorm snel, zoals je hier ziet, maar OnePlus-oprichter Carl Pei zegt dat het nog lang niet zo veilig als een pincode of vingerafdrukscanner is.


Minpunt: de camera's

Het grote minpunt van de OnePlus 5 waren de twee camera's aan de achterzijde. Die zijn door OnePlus aangepakt, maar met nauwelijks resultaat. In plaats van verder inzoomen (een optie bij de OnePlus 5) kun je met de OnePlus 5T nu in het donker betere foto's maken. De kwaliteit van de foto's blijft ondermaats, vooral door het ontbreken van optische beeldstabilisatie.

In vergelijking met de iPhone 8 of Galaxy S8 zie je duidelijk verschil. De foto's van de OnePlus 5T zijn korreliger en minder scherp dan de kiekjes die de duurdere concurrentie maakt. Het zal geen dealbreaker zijn waardoor mensen de telefoon niet kopen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Wat zonde is: het is OnePlus niet gelukt om het grootste minpunt van de OnePlus 5 aan te pakken.

Indrukwekkend

Is het camerasysteem het enige minpunt van de OnePlus 5T? Nee: de telefoon is ook niet waterdicht. Maar daar blijft het dan ook wel bij. Met maar twee minpunten komt het toestel door onze test, en dat is heel indrukwekkend voor een telefoon die 'maar' 499 euro kost. Dat is veelal de helft van de prijs van de telefoons waarmee de OnePlus 5T wordt vergeleken.

De OnePlus 5T heeft een prachtig scherm, fraaie behuizing, enorm snelle hardware en één van de beste software-ervaringen die Android op dit moment biedt. Ook de rappe vingerafdrukscanner, het notificatieknopje aan de zijkant en de 3,5mm-ingang zijn eigenschappen die veel consumemten op prijs zullen stellen. 

Als je op dit moment een Android-telefoon wilt kopen en je bent bereid om 500 euro uit te geven, dan krijg je geen betere deal dan de OnePlus 5T. Met zijn uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding is het de beste Android-smartphone van het jaar.

Een kijkje in de OnePlus-fabriek

Bright was onlangs in Shenzhen, het hart van de Chinese techsector. We namen er onder meer een kijkje in de fabriek van OnePlus en spraken met mede-oprichter Carl Pei:

Abonneer je ook op ons YouTube-kanaal