Tests

Eerste indruk Logitech Craft, toetsenbord met draaiknop

28 oktober 2017 21:24

De Logitech Craft is een toetsenbord met een extra draaiknop. Rutger probeerde of hij die echt nodig heeft.

De Logitech Craft is een draadloos toetsenbord met een extraatje en een paar eigenschappen voor liefhebbers. Ik probeerde hem twee weken om te zien of hij mijn normale Mac-klaviertje zou moeten vervangen. 

De Logitech Craft is een groot toetsenbord met een numeriek pad. De toetsen hebben verlichting, waardoor het ook in het schemer prettig werken is. De toetsen hebben een deukje, waardoor je gemakkelijk blind kunt typen. Bovendien hebben ze iets meer travel dan veel toetsenborden in laptops. Daar moet je van houden. Ik prefereer persoonlijk het laptoptoetsenbord waar je de toets alleen meer aan hoeft te raken om te typen. Maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat ik wel sneller en foutlozer kan typen op de Craft.

De grote ronde knop is het 'unique selling' point van de Craft. Daarmee kun je bijvoorbeeld de helderheid van je scherm en het volume bedienen door te klikken en draaien, of alleen te draaien. Maar binnen een aantal programma's heb je nog meer context afhankelijke opties. In Chrome scroll je met de knop door je tabbladen. Windows-gebruikers kunnen er mee werken in Office en zowel in macOS als Windows kun je er Photoshop, Premiere en Illustrator sneller mee bedienen. 

Drie apparaten

Voor een selecte groep gebruikers zal de killerfeature zijn dat je tot drie apparaten kunt bedienen met hetzelfde toetsenbord. Met drie knopjes kun je snel switchen tussen je apparaten. In de bonus heb je ook nog sneltoetsen voor de calculator, het maken van een screenshot of het op slot zetten van je computer. Handig.

Na twee weken merk ik dat ik nog teveel in oude routines zit om de draaiknop te gebruiken. Wat ook niet hielp was de update van Photoshop, Illustrator en Premiere naar versie 2018 die ervoor zorgde dat mijn context-afhankelijke tools niet meer werkten. Gek, want in de Options-applicatie zie ik de programma's wel verschijnen en kan ik opties aanpassen. Zal met een update vast gefixt worden. 

Samenvattend is de Craft een stuk gereedschap voor een selecte doelgroep. Mensen die snel willen kunnen switchen tussen drie apparaten hebben er een goed toetsenbord aan. Voor wie zijn brood verdient met de genoemde Adobe-applicaties kan het handig zijn om een sneltoets te hebben. Maar de kans is ook vrij groot dat je al zo'n ingesleten werkwijze hebt, dat je vergeet om de draaiknop te gebruiken. Je zou hem dus eigenlijk eerst een maandje op proef moeten hebben. Niet in de laatste plaats omdat hij €199 kost.

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day