Tests

Duurtest Ford Fiesta: hoeveel auto heb je nodig?

29 oktober 2017 20:19

De Ford Fiesta is de op een na kleinste Ford die je kopen kunt. Hoeveel auto heb je eigenlijk nodig?

Een jaar of vier geleden stapte ik van een Focus in een Fiesta. Het was me ogenblikkelijk duidelijk waarom de laatste goedkoper was dan de eerste. Overal leek een beetje geld bespaard te zijn. De deuren sloegen blikkeriger dicht, het motorgeluid was duidelijker te horen, de opties waren kariger. Maar dat was het vorige model Fiesta en zoals dat gaat in autoland moet de opvolger altijd beter zijn.

De Fiesta die we deze maand in onze duurtest hebben voelt luxer aan dan de Focus van de vorige generatie (van voor de facelift). Dat heeft gedeeltelijk te maken met de wet van de remmende voorsprong. De Fiesta is een auto ontwikkeld voor dit modeljaar, met alle voordelen van dien: mooiere infotainment en goedkoper geworden technologie. De Focus is een auto die in de basis al heel wat jaren ouder is. Op dit moment zit in een vergelijking tussen de Fiesta en de Focus het voordeel van de duurdere auto vooral in de extra centimeters ruimte. 

Gadgets of extra ruimte

Voor 21.000 euro kun je kiezen tussen een kale Focus of een Fiesta in de veel luxere Titanium-uitvoering. Wat lever je dan eigenlijk in aan ruimte? De achterbank van de Focus is 9 centimeter breder. Met drie kinderen kan dat serieus verschil maken. Van de 15 centimeter verschil in wielbasis krijgen de achterpassagiers er maar liefst 10 terug in de Focus. Heb je die ruimte echt nodig, dan is de keuze snel gemaakt. Maar rijd je meestal met twee personen of heb je minder dan 3 en kleine kinderen: dan kun je al die gadgets meetorsen voor hetzelfde geld. Dan is de keuze dus ook snel gemaakt. 

Lees ook deel 1 van deze duurtest: nieuwe Ford Fiesta, puber met veel gadgets

Meer autotests in het Duurtest-archief

Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.

Like Bright op Facebook voor meer updates over Bright Day