Tests

Eerste indruk: draadloze oordoppen Jaybird Run

3 januari 2018 11:16

Draadloze oordoppen zijn er in overvloed, maar de Jaybird Runs zijn er vooral voor de sportievelingen. Remco testte ze.

De Jaybird Run zijn de allereerste draadloze oordoppen van het merk Jaybird. Ze hebben met een vrij fors prijskaartje: 199 euro. Dat is iets duurder dan de Apple AirPods (179 euro). We hadden hoge verwachtingen, die Jaybird gedeeltelijk waarmaakt.

De Run-oordoppen zitten in een oplaadcase die 8 uur extra accuduur biedt. Het enige probleem van de oplaadcase is dat hij een onhandig formaat heeft. Als je aan het hardlopen bent en je neemt de case mee, past hij niet gemakkelijk in de broekzak. Voor een fabrikant die zich focust op sporters is dit een minpunt. Zonder oplaadcase is er genoeg accuduur voor 5 uur non-stop muziek luisteren. Wanneer je de oordoppen uit de case haalt, beginnen ze gelijk met het zoeken naar je smartphone, wat redelijk snel gebeurt. Ze verbinden ook razendsnel.

Bediening en app

De bediening gaat met de knop op beide oordoppen. Makkelijke acties zijn uit te voeren, zoals een nummer overslaan en het geluid harder of zachter zetten. In de Jaybird-app zijn de acties toe te wijzen aan de oordoppen, Wat heel fijn is, aangezien je niet altijd alle acties wilt gebruiken. Je moet alleen wel heel hard drukken op de knopjes. Het lijkt soms net alsof je het oordopje door je gehoorgang drukt, wat niet al te fijn is.

Verder is het mogelijk om via de app verschillende muziekprofielen aan te zetten, die allemaal een verschillend geluid geven aan de muziek die je luistert. Er is ook een mogelijkheid om zelf een muziekprofiel te maken door met de lage en hoge tonen te spelen, maar het is makkelijker om bij de voorgeprogrammeerde profielen te blijven.

Als je een muziekprofiel hebt gekozen, staat die standaard op de oordoppen, en kan de app ook verwijderd worden zonder dat het muziekprofiel verdwijnt. Mocht je meerdere Jaybird-koptelefoons of -oordoppen hebben en die ook verbinden met de app, dan nemen ze het profiel over die op jouw oordoppen staan ingesteld.

Zelfs zonder een aangepast muziekprofiel klinken de Run-oordoppen heel zuiver en is het verschil tussen de hoge en lage tonen zeker te merken, maar dat mag ook wel voor 199 euro. De oordoppen zitten goed vast in je oor, wat vooral komt door de speciale vinnetjes die zich vastklemmen in de oorschelp. Je hoeft dus niet bang te zijn dat ze tijdens het hardlopen uit je oren vallen. Wel een probleem met de vinnetjes is dat je echt de tijd moet nemen om een vinnetje te vinden dat fijn in jouw oren past. Het standaard vinnetje wat er op zit deed na een paar minuten al pijn. Even de anderen proberen, dus.

Alternatief voor AirPods

Vergeleken met bijvoorbeeld de Apple AirPods is het design van de Jaybird Run een stuk onopvallender. Waar je met de AirPods een wit staafje onder je oor hebt hangen heb je dat bij de Jaybird Run helemaal niet. De Run zitten strak in de oren waardoor je niet bang hoeft te zijn dat ze uitvallen. 

Al met al geven de Jaybird Run geweldig geluid en zijn handig mee te nemen, alleen niet als je ze onderweg zou willen opladen. Voor iPhone-gebruikers zijn de AirPods wel goedkoper en waarschijnlijk een net iets betere deal. 

Lees meer reviews in de rubriek Eerste Indruk