Blade Runner 2049: sombere toekomst oogt fenomenaal

Blade Runner 2049: sombere toekomst oogt fenomenaal

08-10-2017 18:01 Laatste update: 26-04-2018 17:10

Blade Runner 2049 eert het origineel en stijgt er boven uit. Een moderne klassieker.

Toen de eerste berichten over een vervolg op Blade Runner verschenen, stonden fans op hun achterste benen. Een sequel op Ridley Scotts cultklassieker kon alleen maar tegenvallen. "Afblijven!", klonk het. Regisseur Denis Villeneuve bewijst glansrijk het tegendeel.

Een tip vooraf. Als je de originele Blade Runner uit 1982 nooit hebt gezien, doet dat dan alsnog, alvorens je je laat onderdompelen in het intense vervolg. Beide films zijn overduidelijk met elkaar vervlochten: in thematiek, in grafische en muzikale stijl en natuurlijk door de rol van Rick Deckard (Harrison Ford), die zich dertig jaar lang heeft schuilgehouden in een verlaten Las Vegas. Deckard speelt een sleutelrol binnen een groot mysterie.

Jaagde Deckard als blade runner 30 jaar geleden op opstandige replicants, de androïden die nauwelijks van mensen te onderscheiden zijn, nu doet Agent K. (Ryan Gosling) dat. Groot verschil: Gosling is zelf een replicant; een zeer moderne, gehoorzame versie. Totdat hij op een groot geheim stuit en begint te twijfelen aan zijn afkomst, de reden van zijn bestaan en zijn rol voor de politie van Los Angeles. Meer verklappen we niet, om spoilers te voorkomen. 

Prachtige puinhoop

Het is bijna bizar hoe slecht de wereld eraan toe is in Blade Runner 2049 en hoe onwaarschijnlijk mooi dat in beeld is gebracht. San Diego is een grote vuilnisbelt, Californië is grotendeels volgebouwd met zonnepanelen, boerderijen die synthetisch voedsel verbouwen en op elkaar gestapelde flatgebouwen. De aarde is een plek voor losers, de rijken en hooggeplaatsten hebben allang hun toevlucht gezocht op een van de negen buitenaardse koloniën. Het palet aan kleuren is briljant. Met name de confrontatie tussen K. en Deckard in het oranje ondergedompelde Las Vegas oogt fenomenaal.

Maar eigenlijk oogt ieder shot oogt als een modern maar troosteloos kunstwerk. Met name door de vele hightech snufjes en 3D-neonreclame die door de smog en regenbuien naar binnendringt en de sombere maatschappij moeten trachten te verdoven. De sfeervolle elektronische muziek – dan weer ingehouden subtiel, dan weer dreigend en allesoverheersend – sluit naadloos bij de beelden aan.

Sylvia Hoeks

De acteerprestaties zijn voor het overgrote deel prima in orde, maar Sylvia Hoeks steelt zonder meer de show. Als oersterke sidekick Luv van miljardair annex replicantbouwer Jared Leto laat ze zich door niets of niemand stoppen. Na Gosling heeft zij de meeste screentime en elke scène met haar is genieten. Leto steekt zelfs wat flets bij haar af.

De bijna drie uur (!) die Blade Runner 2049 duurt, voelen geen moment te lang. Villeneuve neemt de tijd om sfeer op te bouwen en de dialogen krijgen aangenaam de ruimte. De actie is spaarzaam maar doeltreffend en blockbuster-taferelen blijven gelukkig achterwege. Na de film blijf je zeker met vragen achter. En kun je op online fora de meest uiteenlopende theorieën lezen. Genieten.


Bright Day, het techfest van Nederland

Ons techfest Bright Day is op 18 en 19 november in de Jaarbeurs in Utrecht. Ruim 20 duizend vierkante meter met gadgets, games en nieuwe technologie. En als hoofdsprekers de bekende YouTubers Casey Neistat en Simone Giertz. Kijk hier voor het programma en tickets.


Volg ook ons YouTube-kanaal