Tests

Eerste indruk: Ikea Tradfri kleur

26 augustus 2017 09:47

Volgende maand komt de nieuwe gekleurde slimme lamp van Ikea uit. Wij speelden vast met de nieuwe telg van de Hue-concurrent.

Ikea heeft al geruime tijd slimme lampen. Ten opzichte van het Hue-assortiment ontbraken er met name nog gekleurde lampen en led-strips. Die gekleurde lampen zijn er vanaf volgende maand. De Trådfri Led 600 lm kan een mooi aantal kleurtjes tonen en is net als de andere broertjes dimbaar. In de doos zit ook de uitgebreide afstandsbediening, waarmee je kunt schakelen, dimmen en van kleur veranderen. 

Net als bij de andere lampen is installeren eenvoudig met de handleiding in de hand. Vergeleken met Hue is het iets lastiger. De lamp zit in een stuk plastic verpakt waar Harry Houdini nog geen lamp uit zou krijgen zonder schaar te gebruiken. En als we toch aan het klagen zijn: het is bijzonder lastig om in de winkel te zien welke lamp welke is. Er staat met grote letters Tradfri led op, met iets kleinere letters de lichtopbrengst en alleen met een icoontje kun je zien dat het hier gaat om een lamp met kleuren. Ik stel voor deze lamp de Trådri Färg te noemen. 

 

 

Verder is er niets dan goed nieuws. De Trådri Färg werkt feilloos en kost serieus minder geld dan de Hue-concurrent. €34,95 kost deze jongen inclusief de dimmer (van €14,95). Dus als we vergelijken met de Hue-lamp van €55, dan komen we op €35 prijsverschil! Philips heeft nog een klein aantal voordelen ten opzichte van Ikea, maar als Homekit-integratie beschikbaar komt komende maand is de voorsprong zeker te klein om het prijsverschil nog te verantwoorden.