Tests

Duurtest Fiat 124 Spider: steeds mooier, ondanks gebreken

13 augustus 2017 21:04

Na drie weken met de Fiat 124 Spider is de échte nieuwigheid eraf. Beginnen er al scheurtjes in de relatie zichtbaar te worden?

Volgens de makers van The School of Life is het volstrekt normaal dat je na een wat langer durende relatie gewend raakt aan wat de ander zo speciaal maakt en je meer begint te ergeren aan wat niet goed gaat. Nu hoef ik zeker nog niet in relatietherapie met in de Fiat Spider in onze Duurtest, maar ik heb wel een wat realistischer beeld van wat op langere termijn prettig en onprettig is aan de auto.

Als het om de schoonheid van de auto gaat, is bij mij een proces merkbaar dat volstrekt omgekeerd is aan hoe het in relaties met mensen gaat. Tijdens de verliefdheidsfase heb je een soort roze bril op, waardoor je de gebreken van de ander niet ziet en alles aan de ander mooi is. Naar mate de tijd verstrijkt, neemt dat af. Ik begin de Spider juist steeds mooier te vinden.

In eerste instantie had ik moeite met de verhoudingen. De voorkant en achterkant lijken op een andere schaal ontworpen dan de zijkant. Grof en groot, versus subtiel belijnd. Ik blijf de koplampen aan de grote kant vinden, maar ik deins nu niet meer iedere keer een stap terug als ik de Fiat in de ogen kijk.

Miniatuurvoorbeeld

Luie turbomotor

Na de directheid van de motor in de MX-5, is de turbomotor van de Fiat wat lui. Hij moet altijd even op gang komen voordat je een drukker in de rug krijgt. Of je daarvan houdt of niet, is een kwestie van smaak. Ik vond de directheid van de Japanner prettiger, de chauffeur die de MX-5 inleverde en de Spider ophaalde had een voorkeur voor de Italiaan. 

De kap gaat fantastisch eenvoudig en snel open. Met één hand ontgrendel je het geheel en gooi je hem achterover waar hij vastklikt. Kost letterlijk nog geen 5 seconden. Sluiten gaat net zo makkelijk. De Fiat doet bij het ontgrendelen automatisch de raampjes een stukje naar beneden, maar draait ze niet omhoog als je de kap weer vast hebt gezet.

Niet rampzalig, maar het zou handig zijn als je de raampjes met de afstandsbediening kon sluiten, zoals bij veel andere auto's kan. Dan kan ik eerst mijn 3-jarige zoontje uit de voorstoel plukken met de kap open, de kap sluiten en de raampjes met de afstandsbediening sluiten. Nu moet ik daar de motor weer voor starten.

Te snel alle deuren dicht

Ander klein irritatiepunt is dat de keyless entry nogal fanatiek is. Loop ik van de ene deur naar de andere, strak langs de auto, zet hij bij het achterwiel alle deuren al weer op slot.  

Maar zoals je merkt zijn dit geen problemen van het kaliber huiselijk geweld of volstrekt genegeerd worden. De Fiat 124 Spider is zelfs met het beroerde zomerweer een heerlijke auto om naast de deur te hebben staan en voor de lol een rondje mee te toeren. Volgende week nemen we afscheid. 

Meer artikelen in de rubriek Duurtest