Tests

Duurtest Fiat 124 Spider: throwback naar 1979

10 augustus 2017 08:00

Autotester Rutger rijdt deze maand in de Fiat 124 Spider en vergelijkt hem met de eerste versie uit 1979.

De Fiat 124 Spider zou helemaal niet herboren worden. Mazda ging in zee met de Italianen en die waren van plan om de Alfa Spider (bekend uit The Graduate) nieuw leven in te blazen. Maar na vergaderingen, strategiemeetings, heisessies en calculaties kwam er geen nieuwe Alfa, maar een nieuwe Fiat. Van achter het stuur is alleen aan het logo te zien dat je niet in een MX-5 zit. Het is dan knap lastig om niet cynisch te worden over het heritage aspect van deze wagen. 

Maar gisteren draaide er een rode Fiat 124 Spider uit 1979 de oprit op. De eigenaar heeft de uit Californië geïmporteerde auto net rijdend gekregen en wilde hem wel even naast de opvolger zien. Loopt u even een rondje mee? 

Miniatuurvoorbeeld

In tegenstelling tot de MX-5 heeft de 124 Spider een echte grill in de neus. Met dezelfde outline als het origineel. De contrasterende raamomlijsting kwam ook terug. 

Miniatuurvoorbeeld

Meest opvallende overeenkomst tussen de twee auto's is de knik in de heuplijn boven de deurklink. 

Miniatuurvoorbeeld

De vorm van de achterlichten is enigszins afgeleid, al is het carosseriekleurige middenstuk een verwijzing naar Fiats van deze tijd (zoals de 500). De platte afvlakking van de zijkanten is herkenbaar, maar de klep loopt minder af (waarschijnlijk in verband met regelgeving omtrent het derde remlicht). 

Miniatuurvoorbeeld

De motorkap heeft bij beide auto's een dubbele uitstulping, al is die bij de nieuwe Fiat 124 eerst een stukje ingedeukt, om daarna weer omhoog te komen. 

Met de twee auto's naast elkaar komt het besef dat het een hele prestatie is om een auto te ontwerpen die precies rond het interieur en de wielbasis van de MX-5 moet passen, tegelijkertijd moet verwijzen naar een eerder model én een frisse interpretatie van een roadster moet zijn. Wie auto's bekijkt vanuit het perspectief van de autoindustrie zal snel cynisch worden. Wie deze twee Fiats naast elkaar ziet staan als liefhebber kan alleen maar enthousiasme voelen. 

Lees meer auto-artikelen in de rubriek Duurtest