Tests

Eerste indruk: lek- en vriesverklikker van Honeywell

13 juni 2017 07:28

Honeywell heeft met de Lyric-producten een groeiend smarthome-assortiment. We testten de lek- en vriesverklikker onder de wasmachine.

Honeywell heeft onder de naam Lyric een slimme thermostaat, een beveiligingscamera en een water- en vorstdetector op de markt gebracht. Naar alle waarschijnlijkheid de eerste reeks van meer Lyric-producten voor de smarthome. Wij testen de lek- en vriesdetector.

Voor wie een kelder, vaatwasser of wasmachine heeft, is het goed om te weten wanneer er water te vinden is waar het niet hoort of als het zo koud is dat binnen je leidingen dreigen te bevriezen. Dit apparaatje kan dat doen. De eerste stap van praktisch alles wat je anno 2017 in het leven doet is het downloaden van een app. De Lyric-app geeft je de mogelijkheid om een account aan te maken of direct een apparaat toe te voegen. Doe je dat laatste, dan verschijnt de W1 lek- en vriesverklikker niet. Na het aanmaken van een account werkt dat wel.

Bolletjes of een draad

Vervelend genoeg kan ik niet inloggen met het Honeywell-account dat ik al heb voor mijn slimme Evohome-thermostaat. Een gemiste kans natuurlijk als je zelfs de apparaten van één leverancier niet aan elkaar kunt knopen. Daarvoor moet je de eenvoudiger Lyric T6-thermostaat hebben (ook op afstand bedienbaar, maar niet met ondersteuning voor meerdere ruimtes).

Het apparaatje kan op de grond gelegd worden, waarna twee stalen bolletjes bij voldoende water elektrisch contact maken en dus een alarm geven. Andere optie is het aansluiten van een draad dat over de gehele lengte vocht kan detecteren. De draad is te verlengen, dus je kunt met één apparaat een groot gebied controleren als je dat zou willen. 

Een minuutje vertraging

Bij de proef op de som merk ik dat het wel een minuut duurt tussen het overgieten van het kabeltje met water totdat het alarm afgaat. Eerst met de hoge piep op het kastje zelf, iets later met een melding op de app. Ik had een wat meer instant reactie verwacht, maar wellicht zorgt deze vertraging voor minder foutjes. Je wilt niet in Zuid-Frankrijk op vakantie zijn en een waterlek alarm krijgen van thuis dat niet terecht blijkt.

We zitten duidelijk in een tussenfase van de smarthome. Net zoals je eerst een bluetooth zendertje en een Tomtom-kastje in je auto hing, heb je nu eindeloos veel kastjes en knoppen om je huis slimmer te maken. Soms praten ze met elkaar, vaker niet. Met slimme materialen en handige installaties zou een kastje als deze onderdeel uit kunnen maken van een slimmer groot geheel. Voorlopig moeten we het doen met meerdere apps en logins.

De Lyric W1 kost €90 en draait op drie batterijtjes. Een extra stukje kabel kost €25. 

Lees meer in de rubriek Eerste Indruk. Kijk ook onze video's over smarthome-producten op YouTube.