Tests

Eerste indruk: Sony OLED vs. Samsung QLED

18 april 2017 16:58

We vergelijken de nieuwe high-end tv's van Sony en Samsung. De namen lijken op elkaar, maar er zijn genoeg verschillen.

Samsungs Qled TV Q7F en Sony's OLED A1 verschillen op het eerste gezicht niet veel van elkaar. Maar als je wat beter kijkt, zijn het totaal verschillende tv's. Samsung gebruikt een LCD-scherm met Quantum Dot-technologie, waardoor het meer kleuren laat zien dan een traditioneel scherm. Samsung noemt dit vanaf nu QLED, wat verwarrend veel lijkt op OLED.

Sony maakt in de A1 voor het eerst gebruik van zo'n OLED-scherm, overigens gemaakt door LG. OLED werkt in tegenstelling tot LCD niet met een backlight: iedere pixel heeft zijn eigen lichtbron. Het voordeel is dat een pixel die uitstaat pikzwart is. OLED geeft over het algemeen een beter beeld dan LCD, maar niet altijd.

Design en geluid

Verder is het design van de tv’s anders: minimalistisch bij Sony en klassiek bij Samsung. Bij de afstandsbedieningen is het trouwens precies andersom.

Ook de manier waarop de tv’s geluid produceren is anders. Bij de Sony-tv is het hele beeldscherm één grote speaker: het scherm trilt. Je kan het niet zien, maar als het geluid hard staat, voel je het wel als je je hand voor de tv houdt. Bij de Samsung-tv zitten de boxen gewoon in de kast van het scherm.

Bekijk onze eerste indruk op YouTube. Later deze week hebben een uitgebreide review voor je in de wekelijkse Uitpakparty. Niet missen? Subscribe je op ons kanaal.