Tests

Duurtest Kia Niro: de cruisecontrol-update

16 maart 2017 08:31

De Kia Niro bracht ons op een idee over cruisecontrol. Automakers, lezen jullie mee?

De Kia Niro heeft er inmiddels een rondje Nederland op zitten; Amsterdam - Leeuwarden - Groningen - Eindhoven. Als je instapt schuift de stoel automatisch in de juiste positie, de stoel en het stuur zijn verwarmd, de cruisecontrol houdt zelf afstand; het leven is goed. Maar de Kia Niro bracht ons wel op een verbeterpuntje voor alle auto's met radar-cruisecontrol. 

Wie regelmatig op cruisecontrol rijdt, kent het spelletje: op een vaste snelheid in- en uitvoegen zonder ook maar een pedaal aan te raken. Hoe langer dat kan, hoe mooier het is. Andersom is dan ook niets ergerlijker dan klemgereden worden achter een vrachtwagen door een sliert auto's die één kilometer per uur harder rijdt dan jij. 

De 'radar cruisecontrol-game' is heel iets anders. Op papier klinkt het alsof bovenstaand spelletje veel makkelijker wordt gemaakt, omdat de auto vanzelf remt en vanzelf weer accelereert. Dat is natuurlijk ook zo, maar als je even niet oplet, rijd je dus ook zonder het op te merken zo een half uur achter iemand die niet harder dan 110 km/u op de snelweg durft. Om een constante snelheid te rijden, moet je dus dezelfde tactiek toepassen als de reguliere cruisecontrol-rijder. Je moet dus al naar links gaan voordat de radar het signaal afremmen doorgeeft. Het moment waarop dat precies gebeurt, is gokken. Tot nog toe heb ik alleen de Subaru Outback kunnen betrappen op een signaaltje op het moment dat een auto voor je gesignaleerd wordt.

Meer inzicht 

Wat wij graag zouden willen, lieve automakers, is een beetje meer inzicht in wat de sensoren zien en doen. Dus op het moment dat de auto gespot wordt, komt hij in beeld, zoals nu al gebeurt. Maar daarna zien we met een klokje of een balkje de afstand kleiner worden tot het moment dat de auto gaat remmen. Zo kunnen we de extra veiligheidsmarge die radar cruisecontrol geeft goed gebruiken. Bedankt. Ik reken erop dat ik het eind dit jaar kan testen. 

Lees meer artikelen in de rubriek Duurtest