Eerste indruk Asus ZenFone 3: goede prijs, maar te laat

Eerste indruk Asus ZenFone 3: goede prijs, maar te laat

24-02-2017 07:29 Laatste update: 26-04-2018 23:22

De ZenFone 3 is het eerste Asus-toestel dat in Nederland te koop is. Hij heeft een aantrekkelijke prijs, maar komt een jaar te laat.

Een premium telefoon met een aantrekkelijke prijs: dat is het idee achter de Zenfone 3. Het apparaat kost 349 euro maar ziet eruit alsof hij 750 euro kost. De Zenfone 3 komt ook nog in een duurdere versie van 399 euro. Het enige verschil is dat deze variant in plaats van 3GB werkgeheugen en 32GB opslagruimte juist 4GB en 64GB heeft, en een iets grotere accu. De duurdere versie testen wij.

Het design van de Zenfone 3 bestaat voornamelijk uit glas. Naast het 5,2 inch-scherm met een full-hd-resolutie is de achterkant ook helemaal van glas. Dat heeft als voordeel dat hij er fraai uitziet als je hem uit de verpakking haalt. Daarna niet meer.

Vingerafdrukken

Het probleem met dit soort glimmende achterkanten is dat je overal vette vingerafdrukken ziet. Dat kun je geen probleem vinden, maar ik heb er tijdens de reviewperiode een nieuwe tik erbij gekregen: obsessief de achterkant schoonmaken met mijn mouw. Geen pretje.

Aan de onderkant van het scherm zitten drie touchgevoelige knoppen. Dat is even wennen: je drukt gewoon op glas om terug te gaan, het homescreen te activeren of het multitaskvenster te openen. Omdat deze knoppen niet van verlichting zijn voorzien, is het in het donker soms even zoeken naar de juiste knop.

De vingerafdrukscanner aan de achterzijde werkt goed en de rubberen zijkanten van de telefoon zorgen ervoor dat de gladde glazen behuizing niet te snel uit je handen glipt. Verder zijn er een usb-c-poort en koptelefooningang aanwezig en kun je twee simkaarten gebruiken. Daarmee kun je op twee nummers bellen en gebeld worden, sms'en en appen.

Hardware iets minder krachtig

De hardware van de Zenfone 3 is iets minder krachtig dan de gemiddelde high-end-telefoon. Dat ligt niet aan het werkgeheugen, dat met zowel 3GB als 4GB in orde is, maar aan de processor. Dat is een Snapdragon 625 van Qualcomm, die niet zo snel is als de chips in duurdere telefoons.

In de praktijk merk je daar niet heel veel van. De Zenfone 3 is voor de meesten vlot genoeg en het bijkomende voordeel van de Snapdragon 625 is dat de chip relatief energiezuinig is.

Dat merk je ook met de accuduur: die is dik in orde. De 4GB/64GB-variant heeft een accu van 3000 mAh, waarmee je met redelijk intensief gebruik nog het einde van de dag haalt. De goedkopere versie met 3GB/32GB heeft een accucapaciteit van 2600 mAh, die wat minder lang meegaat.

Software laat steekjes vallen

Asus laat jammer genoeg wat steekjes vallen met de software van de Zenfone 3. Die zit namelijk vol overbodige apps, ofwel bloatware. Er zijn allerlei vreemde Asus-apps die je nooit nodig hebt, maar wel op je telefoon staan. Neem bijvoorbeeld de overbodige todo-app van Asus die je niet van je telefoon kunt verwijderen. Best vervelend, want de app neemt wel ruimte in.

Eén van de weinige apps die wel een toegevoegde waarde heeft, is Mobile Manager. Deze app kijkt nauwkeurig naar al je apps en toont bijvoorbeeld de apps die het meeste data verbruiken, allerlei vreemde permissies hebben of tijdens het opstarten al worden geactiveerd. Met de app kun je onder andere die permissies aanpassen.

Daarnaast is het design van de softwareschil die Asus over Android plaatst niet heel mooi. Hij is ietwat schreeuwerig, soms wat kinderlijk en met name onoverzichtelijk. Gelukkig kijkt Asus de laatste paar jaar beter naar hoe Google zijn eigen Android-versie ontwerpt, en zie je steeds meer invloeden daarvan in de softwareschil van Asus.

Mooie selfies

Het grote nadeel van telefoons van rond de 350 euro is dat de camera's vaak niet geweldig presteren. Dat valt bij de Zenfone 3 erg mee. Inderdaad: de 16 megapixel-camera is niet 'geweldig', maar valt zeker in de categorie 'prima'. Met name in donkere omgevingen presteert de Zenfone 3 beter dan concurrenten uit dezelfde prijsklasse.

De 8 megapixel-selfiecamera schiet opvallend goede foto's. Selfies zijn scherp en kleurrijk en de camera-app laat je heel snel achter elkaar foto's maken. Ook is er een 4K-modus aanwezig om video's te schieten. Deze optie is alleen beschikbaar voor de camera aan de achterkant.

Goede prijs

Met prijzen van 349 en 399 euro is de Zenfone 3 mooi geprijsd. Het design en de hardware zijn absoluut die prijs waard, maar één ding blijft steken.

De Zenfone 3 is namelijk al een jaar oud. Dat betekent niet dat de telefoon ook verouderd is, maar wel dat Asus binnenkort - waarschijnlijk tijdens techbeurs IFA in september - de opvolger aankondigt. Dan heb je al na een paar maanden niet meer het nieuwste toestel.

Als je nu een telefoonwinkel in loopt en de Zenfone 3 kiest, is dat een prima aankoop. Maar wil je nieuwer model die iets meer waar voor je geld biedt? Kijk dan eens naar de OnePlus 3T (439 euro) of de recent uitgebrachte Samsung Galaxy A5 (439 euro) of Honor 6X (249 euro).

Meer artikelen in de rubriek Eerste Indruk