Eerste indruk: LG Styler, stoomkast voor kleding

Eerste indruk: LG Styler, stoomkast voor kleding

11-12-2016 10:55 Laatste update: 27-04-2018 01:26

Even je overhemd opfrissen of kreuken uit je broek halen. Dat kan met de LG Styler. Maar vanwege de hoge prijs is hij vooral handig op kantoren waar veel pakken worden gedragen.

De Styler is een stoomkast voor op kantoor die de kleding van werknemers on-the-fly opfrist en ontdoet van kreuken. Hij ziet eruit als een hele slanke hoge koelkast. Hij weegt niet veel, maar is te lomp om in je eentje neer te zetten. De binnenkant bestaat uit een rails met plek voor drie hangers. Daar kun je jasjes, jurkjes, overhemden of broeken aan hangen. In de deur zit een pers om de kreuken uit je pantalon te halen en weer die scherpe vouw aan de zijkant te krijgen. In totaal kun je er dus drie kledingstukken en één broek in kwijt. 

LG heeft ook een rek in de Styler geplaatst, waar je onder andere accessoires als petten, mutsen en sjaals op kunt plaatsen. Deze kunnen tegelijkertijd met de andere kledingstukken worden gestoomd. Helemaal onderaan vind je twee waterreservoirs: één voor schoon water om te stomen, en één voor gebruikt water. Na drie beurten moet je het ene reservoir legen en de ander vullen.

Simpele installatie

De installatie is zo simpel als wat: zet het apparaat neer, steek de stekker in het stopcontact, vul het waterreservoir en voeg een geurtje toe aan de stoom. Laatstgenoemde doe je met geurdoekjes die je aan de onderkant van het apparaat in een speciale houder steekt, zoals onderstaande foto laat zien.

Aan de voorkant van de Styler vind je knoppen die in de deur zijn verwerkt. Dat ziet er futuristisch uit: door even je vinger op de deur te plaatsen lichten de knoppen op. Daar heb je drie knoppen voor de belangrijkste functies: opfrissen, hygiënisch opfrissen en drogen.

Opfrissen komt in drie vormen: licht, normaal en zwaar. Afhankelijk van de modus wordt je kleding binnen twintig minuten tot een uur opgefrist. Dat wil zeggen: hij wordt gestoomd en het doekje zorgt voor een frisse geur. Bij zowel opfrissen schudt de rails met de kledinghangers op en neer, waarmee de stoom wordt verdeeld en kreuken eruit worden geschud.

Vergelijk het niet met een stomerij

Jasjes en overhemden komen er bij een normale opfrisbeurt inderdaad een stuk frisser uit, maar vergelijk het niet met een stomerij. Het is echt alleen om op te frissen, bijvoorbeeld om sigarettenlucht uit je jasje te halen, maar niet om vlekken eruit te halen.

De Styler biedt ook de hygiënische opfrisbeurt, die met anderhalf uur een stuk langer duurt. Deze modus doodt volgens LG bacteriën en stofmijt. Om de proef op de som te nemen stoppen we er een paar muffe winterjassen in. Dat leidde tot zo'n heftige lucht op de redactie dat sommige mensen pijn aan hun ogen kregen. De jassen roken ook niet veel frisser nadat de Styler klaar was.

Daarna proberen we nog wat jasjes en overhemden. Deze kledingstukken profiteren meer van de hygiënische opfrisbeurt. Zowel de jasjes als overhemden komen er fris en met minder kreuken uit, maar de kledingstukken waren zeker niet kreukvrij. Ook sommige vlekken, zoals een iets verkleurde overhemdboord, haalt de Styler er niet uit.

Volgens LG is het verwijderen van vlekken nog steeds een taak voor de echte stomerij. De Zuid-Koreaanse heeft de Styler op de markt gebracht om kleding op te frissen, zodat je minder vaak wast. Op die manier zou kleding ook minder snel slijten.

Alleen voor Androids

De derde functie van de Styler is het drogen van kleding. Dit gebeurt op lage temperaturen waarmee je delicate kleding kunt drogen. LG meldt daarbij wel specifiek dat de Styler niet geschikt is voor het drogen van kleding die gevoelig is voor warmte, zoals bont, leer en zijde.

Met de Android-app van LG kun je verder nog meer opfrisprogramma's downloaden, bijvoorbeeld een speciale opfrismodus voor overhemden. Het nadeel hiervan is dat de app alleen werkt op Android-apparaten met een nfc-chip. Heb je een iPhone? Dan heb je pech.

Aanwinst op het werk

De grote vraag blijft: is de Styler zijn aanschafprijs van 2200 euro waard? Het is namelijk een hele smak geld, vooral voor een apparaat dat kleding enkel opfrist. Je moet nog steeds naar de stomerij om die ene vlek eruit te krijgen, want schoonmaken doet het apparaat niet.

Niemand zou hem voor thuis aanschaffen, maar op het werk is het echt een aanwinst. Even je jasje erin nadat je allerlei lange vergaderingen hebt gehad en hij ruikt weer als nieuw. Daarmee is de Styler een fijne aankoop voor de werkvloer, maar een veel te prijzig luxe-apparaat voor in huis.